ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια μοναδική συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Είκοσι πέντε ερμηνευτές και τρεις χορωδίες ένωσαν τις φωνές τους, συγκινώντας τον δημιουργό που ήταν παρών. Μέρος των εσόδων της συναυλίας, που ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης χαρακτήρισε ως «προσκλητήριο στην ενότητα των Ελλήνων», θα διατεθεί στο Σωματείο «Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ».
Τη συναυλία παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ηθοποιοί και καλλιτέχνες, στελέχη του αθλητισμού, και Ολυμπιονίκες, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος της «Ελπίδας» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης κ.ά.. Η συναυλία άρχισε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και την παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.
Συμμετείχε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και σημαντικοί τραγουδιστές μεταξύ των οποίων ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Καλλιόπη Βέττα, η Ελένη Βιτάλη, ο Δώρος Δημοσθένους, η Πέγκυ Ζήνα, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Βασίλης Λέκκας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Αντώνης Ρέμος, η Ηρώ Σαΐα, ο Πασχάλης Τόνιος, ο Λάκης Χαλκιάς ο Ζουλφί Λιβανελί η Άρια Σαϊγιόνμαα .
Συμμετείχε επίσης η χορωδία δήμου Αθηναίων, η παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου και η παιδική χορωδία Στέφανου Καρδιόλακα.
Με αφορμή τη συναυλία, ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε μήνυμα με μία επιστολή του. «Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων. Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας. Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια».
Στην επιστολή του, ο Μίκης Θεοδωράκης συνεχίζει τονίζοντας: «Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μάς χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης. Πιστεύω όμως ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί, με άλλα λόγια η ατμομηχανή που θα μας οδηγούσε προς το μέλλον.
Με σφιγμένη καρδιά θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: Να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως ποια πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα;… ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία ‘’Ελλάς’’ πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθείστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του κάποτε κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό.
Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς. Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: ‘’Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!’’».