ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι πολιτικής προστασίας Θανάσης Κρητικός και Χρήστος Πέππας εκπροσώπησαν το Δήμο Διονύσου στη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με Δημάρχους και εκπροσώπους των 66 Δήμων της Αττικής για την πολιτική προστασία, παρουσία του υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας.
Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥΠΕΣ για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τόνισε : «Θέλουμε μία ασφαλή Αττική για τους πολίτες της. Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσουμε, μέσα από τη συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, κράτους και των 66 Δήμων της Αττικής, έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη γνώση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας αλλά και του εθελοντικού κινήματος».
Ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στην τοποθέτησή του ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΣ διαθέτει πόρους ύψους 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εκατ. στην Αττική και πρόσθεσε πως είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου μέχρι τα τέλη του έτους να ανακοινώσει νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση. «Στο νόμο που θα ετοιμάσουμε θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και προφανώς και με καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία και με καινούργιους πόρους. Είμαι αποφασισμένος να pol2ενισχύσουμε περαιτέρω την Αυτοδιοίκηση».
Ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να «είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες» και προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής μελέτη για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου, με έμφαση στα διαδημοτικά έργα ενώ, όπως ανέφερε, θα υπάρχει ειδικό χωρικό σχέδιο για την Αττική, με στόχο τη διεκδίκηση κονδυλίων από την Ε.Ε.
Ο κ. Λέκκας τόνισε πως η διαχείριση της πολιτικής προστασίας στηρίζεται σε 3 πυλώνες που είναι: 1. Επιστημονική κοινότητα η οποία καλείται να παράξει εφαρμόσιμο έργο 2. Επιχειρησιακό σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς και 3. Ενεργός ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας για τη θωράκιση της Αττικής
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής θα εστιάσουν στην πρόληψη με την έννοια της επιχειρησιακής και όχι απλώς στενά της διοικητικής υποχρέωσης οργάνωσης και υλοποίησης των σχετικών μέτρων και πρόσθεσε πως
«η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία για να δούμε ποιοι είμαστε στην Αττική, τι εξοπλισμό διαθέτουμε, τι χρειαζόμαστε επιπλέον για να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό που καλείται πολιτική προστασία, πώς θα είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι μεταξύ μας, ώστε να μπορούμε να δράττουμε άμεσα και να καλύπτουμε τα όποια κενά υπάρχουν.Καθώς και πόσες και ποιές είναι οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια των Δήμων της Αττικής, τις οποίες θέλουμε να εντάξουμε στο μηχανισμό μας οργανωμένα και με σχέδιο».
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης αναφερόμενος τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας τις προσδιόρισε στις εξής:
-Θα δημιουργηθεί ένας νέος, λειτουργικός χώρος, που θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο για να στεγαστεί ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο οποίος θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη και το έργο του.
– Ξεκινά άμεση καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που υπάρχει σε κάθε έναν από τους Δήμους της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους Δημάρχους να αποστείλουν σε ειδική φόρμα, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς, τα μέσα που διαθέτουν και πως αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν.
-Έμφαση θα δοθεί στα έργα, παρεμβάσεις και μελέτες που υλοποιεί, πρόκειται να υλοποιήσει ή εκπονεί η Περιφέρεια. Όπως ανέφερε ήδη έχουν καταγραφεί όλα τα επικίνδυνα σημεία που μπορούν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα κι έχουν εκτελεστεί παρεμβάσεις, όπως π.χ. καθαρισμοί ρεμάτων, για να αποτραπούν καταστροφικά φαινόμενα.
Παράλληλα τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Αττικής από τις υπηρεσίες μας ένα Παρατηρητήριο Επικινδυνότητας Ρεμάτων, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθεί τα επικίνδυνα σημεία και θα προωθεί εφόσον χρειάζονται παρεμβάσεις.
Επιπρόσθετα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα κι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που ήδη υπάρχει από τη διεθνή εμπειρία, προωθούνται μια σειρά από παρεμβάσεις όπως η χρήση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, η εκπόνηση μελετών επικινδυνότητας ανά Δήμο κλπ.
«Θα δώσουμε αξία στον εθελοντή»
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως στόχος είναι «να δοθεί αξία στον εθελοντή» πως στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει πρακτική εκπαίδευση και θα χορηγηθεί κάρτα εθελοντή που θα στηρίζεται σε πιστοποιημένες διαδικασίες. Παράλληλα προγραμματίζεται η ασφάλιση όλων των εθελοντών για τις ώρες που θα ασκούν το έργο τους αλλά και η ανάδειξη των δράσεων τους και της σημαντικής κοινωνικής τους προσφοράς.
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την ανάδειξη και προαγωγή του εθελοντισμού, ως βασικού μηχανισμού ενίσχυσης του εγχειρήματος της πολιτικής προστασίας.
Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Συνδέσμων ώστε να μπορούν να αποτελέσουν φορείς στήριξης και έκφρασης της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και να παίξουν σημαντικό ρόλο, σε διαδημοτικό υπερ-τοπικό επίπεδο, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται στα σχολεία αλλά και ευρύτερα στην κοινή γνώμη προκειμένου να γνωρίζουν πως πρέπει να αντιδρούν, για την ασφάλεια τους, σε περίπτωση έκτακτου φαινομένου.
«Μπορούμε να δώσουμε λύσεις»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι να αρθούν από τη νομοθετική εξουσία γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να γίνει συστηματική επεξεργασία των διατάξεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. «Είναι προϋπόθεση η Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή σε Περιφέρειες και Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια», πρόσθεσε.
«Σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε άμεσα να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα και να δρομολογήσουμε λύσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών X. Κοντοές παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος Beyond που παρέχει τη δυνατότητα δορυφορικής παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.
Οι προτάσεις του Δήμου Διονύσου
Ακολουθεί η εισήγηση του κου Κρητικού, στο πλαίσιο της συνάντησης, με προτάσεις του Δήμου Διονύσου αναφορικά με θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, και συγκεκριμένα:
1. Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των Γραφείων και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Ο.Τ.Α. με έμπειρο και ικανό προσωπικό.
2. Ασφάλιση εθελοντών Πολιτικής Προστασίας: Άμεση ενεργοποίηση νομοθετικού πλαισίου, μέσω υπογραφής Κ.Υ.Α.
3. Αστική ευθύνη εθελοντών Πολιτικής Προστασίας: Τροποποίηση υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4249/2014 )
4. Άμεση ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.Π.Π.) στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Ενεργοποίηση Νόμου.
5. Απαλλαγή των πυροσβεστικών, υδροφόρων και βοηθητικών οχημάτων που ανήκουν κατά κυριότητα στις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας από την καταβολή τελών χρήσης και τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση.
6. Απαλλαγή των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας από την πληρωμή τέλους στην Ε.Ε.Τ.Τ. για την χρήση ασύρματου δικτύου επικοινωνιών.
7. Επέκταση της κατ’ εξαίρεση οδήγησης κρατικών οχημάτων και δη πυροσβεστικών και υδροφόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δηλ. πέραν της αντιπυρικής περιόδου. Η σχετική άδεια να παρέχεται από την αρμόδια Υπηρεσία της εκάστοτε Περιφέρειας τουλάχιστον δύο ( 2 ) φορές το χρόνο, προ της αντιπυρικής περιόδου και προ της χειμερινής περιόδου αντίστοιχα και να έχει ισχύ για όλες τις ημέρες της εβδομάδας ( Δευτέρα ως Κυριακή) και όλες τις ώρες του 24ώρου, καθώς η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από καιρικά φαινόμενα ( πλημμύρες, χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους κ.ά.) δεν δύναται να περιοριστούν εντός του ωραρίου λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ( Ο.Τ.Α. κτλ ).
8. Απαλλαγή των ως άνω ( βλ. σημείο 5) οχημάτων από την καταβολή διοδίων σε πλευρικούς και μετωπικούς σταθμούς κατά τη μετάβαση και επιστροφή από οποιοδήποτε συμβάν , είτε εντός του τομέα ευθύνης της Ε.Ο., είτε και εκτός αυτού, όταν η κινητοποίηση εντέλλεται από το 199 Ε.Σ.Κ.Ε. ή το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Η σχετική δαπάνη να βαρύνει , μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, τον προϋπολογισμό της οικείας Περιφέρειας ή του οικείου Δήμου, στην / στον οποία / οποίο εδρεύει και δραστηριοποιείται η εκάστοτε Ε.Ο.
9. Μοριοδότηση εθελοντών πολιτικής προστασίας για πρόσληψή τους σε Δήμο, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου ( εποχιακή απασχόληση), είτε με σύμβαση αορίστου χρόνου για κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.
10. Νομοθετική ρύθμιση για κάλυψη δαπάνης ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και τηλεφωνικής σύνδεσης της επιχειρησιακής έδρας της εκάστοτε Ε.Ο., μέσω του οικείου Δήμου.
11. Ενεργοποίηση νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις επιχορηγήσεις των Ε.Ο. , ώστε αυτές να γίνονται κανονικά και ανεμπόδιστα σε ετήσια βάση, για την προμήθεια μέσων, εξοπλισμού και ΜΑΠ των Ε.Ο.
12. Νομοθετική ρύθμιση για την βελτίωση των όρων που αφορούν τον εκτελωνισμό, την ταξινόμηση, την κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και κρατικών πινακίδων σε πυροσβεστικά οχήματα που αγοράζονται από χώρες του εξωτερικού (και δη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προορίζονται για χρήση από τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας.