Και χτες, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Τοπικού Αγ. Στεφάνου, (σ.σ. όπως και στο Τοπικό Διονύσου, λίγες ημέρες νωρίτερα) επέμενε η νέα Δημοτική Αρχή πως η μελέτη αποχέτευσης που αφορά στο υπόλοιπο του Αγ. Στεφάνου, μήκους 55-60 χιλιομέτρων, στη Ραπεντώσα και στο Πευκόφυτο οφειλόταν σε ολιγωρία της απελθούσας Διοίκησης, που αδράνησε από το 2015, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να απενταχθεί το έργο και να χαθεί η χρηματοδότησή του. Στην κατηγορία αυτή, ο τέως Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, που παρευρισκόταν στην εν λόγω συνεδρίαση, δήλωσε πως θα ζητήσει την παρουσία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και του τότε πολιτικού προϊσταμένου τους στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αναζητηθούν και να προσωποποιηθούν οι τυχόν ευθύνες, οι πράξεις και οι παραλείψεις. Υπενθυμίζεται πως στο έργο της αποχέτευσης που εκτελείται σήμερα σε 5 Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Διονύσου, βάσει της μελέτης ο Άγ. Στέφανος εξυπηρετείται για 2,6 χιλιόμετρα μόνο. Κομμάτι και υποέργο αυτής της μελέτης ήταν και η αποχέτευση στο υπόλοιπο του Αγ. Στεφάνου, στη Ραπεντώσα και στο Πευκόφυτο.
Πιο συγκεκριμένα:
Συζητήθηκε χθες και στο Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου η μελέτη αποχέτευσης που εξυπηρετεί το υπόλοιπο της περιοχής, τη Ραπεντώσα και το Πευκόφυτο. Η μελέτη αυτή που είχε ξεκινήσει από τη Διοίκηση Καλαφατέλη, ολοκληρώθηκε το 2015 από τη Διοίκηση Ζαμάνη. Αλλά χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια για να διαβιβασθεί στην ΕΥΔΑΠ, όπως τόνισε χθες ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, που μαζί με το Δήμαρχο, προέβησαν στη σχετική ενημέρωση των τοπικών συμβούλων. “Η δική μας πίεση προς την ΕΥΔΑΠ, αμέσως μόλις αναλάβαμε, καθώς και η συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της Εταιρείας, είχαν ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη που προέβλεπε 35 αντλιοστάσια και κρινόταν ασύμφορη. Μετά από τη συνεργασία αυτή, ο αριθμός των αντλιοστασίων μειώθηκε στα 7, που θα εξυπηρετούν το 90% του Αγ. Στεφάνου, καθώς και το 100% των άλλων δυο περιοχών. Εκτός αποχέτευσης, προσωρινά όμως, μένουν δρόμοι με λιγότερα από 7 σπίτια, καθώς και με μορφολογικές δυσκολίες, που κι αυτοί όμως θα ενταχθούν στο έργο, μόλις ξεκινήσει η διάνοιξή τους”, δήλωσαν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, επιμένοντας πως ήταν οι άμεσες ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής που “ξεκόλλησαν” το έργο. Ειδικά ο κ. Καλαφατέλης υπενθύμισε πως τα προηγούμενα 5 χρόνια, από τη θέση της αντιπολίτευσης, δεν έπαυε να ανακινεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή απώλεια της χρηματοδότησης των 18,8 εκατομμυρίων ευρώ: “Το φωνάζαμε ή όχι πως η μελέτη υπάρχει από το 2014; Πως χάνει ο Αγ. Στέφανος 19 εκατομμύρια; Ανατρέξτε στην ομιλία μου στους απολογισμούς σας και θα το διαπιστώσετε. Κάναμε 3-4 συναντήσεις με την ΕΥΔΑΠ, συνεργάστηκε μια ομάδα μηχανικών και βρήκαν τη λύση. Το σημαντικό είναι να δημοπρατηθεί το έργο μέχρι το Πάσχα, ώστε να λειτουργήσει ως γέφυρα με την επόμενη διαχειριστική περίοδο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Την παρουσία των Τεχνικών Υπηρεσιών και του τότε πολιτικού προϊσταμένου τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αναζητηθούν και να προσωποποιηθούν τυχόν ευθύνες, “και θα αναλάβω κι εγώ ό, τι μου αναλογεί”, για την καθυστέρηση στη αποχέτευση, ζήτησε από την πλευρά του ο τέως Δήμαρχος, θεωρώντας την κατηγορία για εγκατάλειψη ουσιαστικά του έργου από το 2015 μέχρι σήμερα πολύ σοβαρή. Ο τέως Δήμαρχος υπογράμμισε επιπλέον πως στη διάρκεια της θητείας του η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τον διαβεβαίωνε για συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την ΕΥΔΑΠ, που επέβαλλε και τους ρυθμούς υλοποίησης της διαδικασίας για το έργο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σήμερα μιλάμε για εκτέλεση έργου μικρότερου του προβλεπόμενου στη μελέτη, ενώ η Διοίκησή του προχώρησε στην υλοποίηση επιπλέον τμήματος, με βάση την αρχική μελέτη των 2,6 χιλιομέτρων στον Άγ. Στέφανο, ως αντιπαροχή του ΤΟΞΟΤΗ για την όχληση που προξενούσαν τα εργοτάξιά του.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ η παρέμβαση της τοπικής συμβούλου με τη Δύναμη Ευθύνης Φρ. Πολιτάκη, κατοίκου του Λόφου Νυμφών. Η κ. Πολιτάκη έβαλε ευθέως κατά των τέως Δημάρχου και Προέδρου της Κοινότητας, κατηγορώντας τους ότι εκώφευσαν στις συνεχείς και επανειλημμένες εκκλήσεις κατοίκων της περιοχής, που παρέμεναν εκτός σύνδεσης με την αποχέτευση όταν συνδέονταν διπλανοί δρόμοι. Η τοπική σύμβουλος κατηγόρησε ειδικότερα τον τέως Πρόεδρο της Κοινότητας Μ. Κασαπάκη που προεκλογικά κυκλοφόρησε φυλλάδιο, στο οποίο διαβεβαίωνε πως η αποχέτευση στην περιοχή θα τελείωνε το περασμένο Πάσχα. Από την πλευρά του ο κ. Κασαπάκης υποστήριξε πως στην κίνηση αυτή προχώρησε μετά από το πράσινο φως που του έδωσε ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος.
Ο ίδιος πάντως, υπερψηφίζοντας τη χθεσινή εισήγηση, επέμεινε πως πρέπει να ληφθεί εγκαίρως μέριμνα για το τμήμα εκείνο της πόλης που με τη νέα μελέτη παραμένει εκτός σύνδεσης με την αποχέτευση.
Οι ομόφωνες αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Διονύσου και Αγ. Στεφάνου θα συνοδεύουν την εισήγηση που θα έρθει την προσεχή εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια συζήτηση που αναμένεται να είναι μακρά και ενδιαφέρουσα.