«Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή, στη χθεσινή (Πέμπτη 9/1) κατεπείγουσα συνεδρίασή της για 26 εργαζόμενους, που μέσω του ΟΑΕΔ απασχολούνταν επί χρόνια στο Δήμο Διονύσου με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με αγωγή τους κατά του Δήμου οι παραπάνω εργαζόμενοι ζητούσαν να αναγνωρισθεί πως συνδέονται μαζί του με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μια που ακριβώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πράγμα που θα υποστηρίξει ο Δήμος στην παράστασή του στο Δικαστήριο.
Αυτή ήταν η ευνοϊκή εξέλιξη για το ένα από τα δυο εργατικά θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση.
Διαφορετική εντούτοις ήταν η εξέλιξη για το έτερο εργατικό θέμα, αυτό που αφορούσε σε 28 εργαζομένους, μετά από απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, που δέχεται πως δεν είχαν τοποθετηθεί στην προσήκουσα θέση, άρα ούτε και στην αντίστοιχη μισθολογική κλίμακα, επιδίκαζε μάλιστα σε καθένα από αυτούς ποσά που κυμαίνονταν από 258 ευρώ το μικρότερο, μέχρι 4.523 το μεγαλύτερο, συνολικά 62.190 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, οι Δήμοι μπορούσαν να επιλέξουν την άσκηση ή όχι ενδίκων μέσων σε υποθέσεις μισθολογικών διαφορών με τους εργαζομένους τους.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Πρόεδρός της και Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης υποστήριξε πως ο νόμος έχει (σ.σ. και πάλι) αλλάξει και πλέον δεν δίνεται η παραπάνω δυνατότητα, οπότε ο Δήμος Διονύσου είναι υποχρεωμένος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου. Στην παραπάνω εισήγηση συμπαρατάχθηκαν τα μέλη της Επιτροπής που πρόσκεινται στη Διοίκηση, καθώς και ο Χ. Τσεβάς από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, ενώ οι Δ. Ζαμάνης και Π. Τσούκας από τη μείζονα μειοψηφία καταψήφισαν, ζητώντας “το πολύ σοβαρό αυτό θέμα να παραπεμφθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Ο κ. Ζαμάνης μάλιστα υπενθύμισε αντίστοιχη περίπτωση παραπομπής, λόγω σοβαρότητας, εργατικού θέματος από την Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Μάρτιο του 2014, με το ίδιο ερώτημα, της άσκησης ή μη ένδικων μέσων (σ.σ. εντούτοις, η αναδρομή στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνει πως τότε, το 2014, δεν επρόκειτο για μισθολογικές διαφορές, αλλά για την ορθή κατάταξη εργαζομένων, οπότε ο Δήμος Διονύσου, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου Γ. Βασιλείου, είχε τη διακριτική ευχέρεια να ασκήσει ή όχι έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους εργαζομένους. Το Δημοτικό Συμβούλιο με πολιτική απόφαση είχε τότε προχωρήσει στη μη άσκηση έφεσης, με τον κ. Ζαμάνη να ψηφίζει “παρών”).
Η χθεσινή εξέλιξη έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση στα μέλη του Σωματείου (σ.σ. το οποίο πάντως απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής), μια που η ερμηνεία που δίνουν μέσω του δικηγόρου τους στο νέο νόμο είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, έχουν μάλιστα προγραμματίσει συνάντηση σήμερα το πρωί, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, με το Δήμαρχο, παρουσία του δικηγόρου τους Ν. Σωτηρακόπουλου, με στόχο να εκθέσουν την ερμηνεία αυτή και να ζητήσουν ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής περί άσκησης έφεσης το συντομότερο δυνατόν.