Σουρωτήρι εξακολουθούν να είναι οι υπηρεσίες του δημοσίου και ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθώς από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κατατέθηκε στη Βουλή διαπιστώνεται πως εν μέσω κρίσης συνεχίζεται το μεγάλο φαγοπότι.
Σε 502 σελίδες, η ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιγράφει απίστευτα περιστατικά για μια χώρα που βρίσκεται εδώ και σχεδόν έξι χρόνια σε βαθιά οικονομική κρίση, εν μέσω δηλώσεων για βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου στο δημόσιο. Καταγράφονται εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν δαπάνες ή συμβάσεις που ήταν από χαριστικές έως ύποπτες, με το συνολικό τους ύψους να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τους ΟΤΑ, πρωταθλητές σε αιτήματα δαπανών που απορρίφθηκαν είναι οι υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία), αλλά και τα πανεπιστήμια.
Με βάση την έκθεση, καλά κρυμμένες πίσω από συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ (κυρίως στο χώρο της υγείας και των δημοσίων έργων), που δεν προχώρησαν επειδή στο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσαν στημένους διαγωνισμούς και ύποπτες μεθοδεύσεις, βρίσκονται περιπτώσεις μικροδιαφθοράς οι οποίες είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας.
Στη διάρκεια του 2011, το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε συμβάσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για προμήθειες υγειονομικού υλικού και άλλου εξοπλισμού σε νοσοκομεία καθώς και μεγάλο αριθμό συμβάσεων δημοσίων έργων σε δήμους. Και στις δύο περιπτώσεις οι διοικήσεις ή οι δημοτικοί άρχοντες εφάρμοζαν διάφορα κόλπα είτε για να αποκλείσουν τους πρώτους μειοδότες στους διαγωνισμούς, είτε για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων.
Οι σπατάλες των ΟΤΑ και οι δημόσιες σχέσεις
Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται πως οι κρατικοί οργανισμοί και οι ΟΤΑ πρέπει να λάβουν να λάβουν μέτρα περιορισμού του ύψους των δαπανών τους, που αφορούν δημόσιες σχέσεις και εκδηλώσεις, καθώς και για κινητά τηλέφωνα γιατί διαμορφώνονται σε προκλητικά υψηλά επίπεδα σε περίοδο κρίσης.
Προτείνεται η κατάρτιση νέου Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ, ο οποίος θα εφαρμόζεται για όλες ανεξαιρέτως τις προμήθειες που διενεργούνται από τους ΟΤΑ, καθόσον υπάρχουν διάσπαρτες και αλληλοκαλυπτόμενες διατάξεις περί προμηθειών που καθιστούν δυσχερή το σχετικό έλεγχο.
Επίσης, προτείνεται να περιοριστούν τα έξοδα των ΟΤΑ για εθνικές, θρησκευτικές, τοπικές κ.λπ. εκδηλώσεις, καθώς και οι δαπάνες δημοσίων σχέσεων, με τη θέσπιση ανωτάτου ορίου δαπανών ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου, ώστε να αποφεύγονται υπερβολικές δαπάνες σε γεύματα, αμοιβή καλλιτεχνών, δώρα κ.λπ., ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα.
πηγή: aftodioikisi.gr