Τα καλά νέα της ημέρας είναι πως στη χθεσινή, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. το οποίο διεκόπη λίγο μετά τα μεσάνυχτα και θα συνεχισθεί σήμερα Τετάρτη στις 5 το απόγευμα με τη συζήτηση των τριών τελευταίων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης) υπερψηφίσθηκε και εγκρίθηκε με 24 θετικές έναντι 8 αρνητικών ψήφων ο Κανονισμός λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου.
Τα κακά νέα της ημέρας, από την άλλη πλευρά, είναι πως για το θέμα που, υπενθυμίζεται, είχε συζητηθεί και πάλι τον περασμένο Ιούλιο, μετά μάλιστα από διαβούλευση, χρειάστηκε νέα μακρά συζήτηση. Στη διάρκειά της, μια και πλέον ώρα, κατατέθηκαν προτάσεις, ακούστηκαν προβληματισμοί, επισημάνθηκαν ελλείψεις, καταγράφηκαν διαφωνίες- επρόκειτο δηλαδή για μια συζήτηση από μηδενικό σημείο που βάζει σε σκέψεις τόσο για την αποτελεσματικότητα της διαβούλευσης και της συζήτησης του περασμένου Ιουλίου όσο και για την πραγματική βούληση συμμετοχής από πλευράς μερίδας αιρετών στη θετική διαμόρφωση της πραγματικότητας στην πόλη έναντι της αρνητικής προσέγγισης σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, εφόσον προέρχεται από τη Δημοτική Αρχή.
Κατά τη διάρκεια επιπλέον της συζήτησης σημειώθηκε και ο πρώτος καυγάς της συνεδρίασης, ανάμεσα στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Στ. Μιχιώτη (σ.σ. στη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησαν τα περιστατικά αντεγκλήσεων ανάμεσα σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με σωρεία προσβλητικών χαρακτηρισμών, μακριά από ουσιαστική αντιπαράθεση και παραγωγή πολιτικής).
Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του Κανονισμού που επανήλθε χθες προς συζήτηση χωρίς καμιά τροποποίηση ψήφισαν η παράταξη της Διοίκησης, ο Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου (πλην του Σπ. Γιαννουλάτου που καταψήφισε, ζητώντας οι πολιτιστικές δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης να αποφασίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο ), η παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας» και οι «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», αρνητική ψήφο έδωσε η μείζων μειοψηφία, ενώ λευκό ψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η ανεξάρτητη Μ. Στυλιανού.
Σειρά διορθωτικών επισημάνσεων, που θα οδηγούσαν στην κατάρτιση ορθότερου Κανονισμού για τη Βιβλιοθήκη, κατέθεσε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση: Πρόβλεψη για απόκτηση βιβλίων μέσω αγοράς και όχι μόνο μέσω δωρεών, διορθώσεις σε εκφράσεις που διοικητικά θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν, κατάργηση του χρηματικού προστίμου για όσους καθυστερούν να επιστρέψουν δανεισμένα βιβλία και αντικατάστασή του από χρονική “ποινή”, υποαυστηροποίηση των συνεπειών για τους ασυνεπείς χρήστες της Βιβλιοθήκης- ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Πανάγου. Ο ίδιος προσέθεσε πως για την εκπόνηση του Κανονισμού έχει κατά τα φαινόμενα ακολουθηθεί πιστά σχετική φόρμα υπουργικής απόφασης, χωρίς όμως να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του Δήμου Διονύσου και κάλεσε τη Διοίκηση να αποσύρει το θέμα.
Τις ίδιες αντιρρήσεις όπως και στη συζήτηση του Ιουλίου εξέφρασαν από την πλευρά τους ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης και η συνάδελφός του Α. Πέππα, προσθέτοντας επιπλέον πως άρθρο του Κανονισμού παραπέμπει στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου: “Ο ισχύων ΟΕΥ όμως δεν προβλέπει τίποτα σχετικό. Όσο για αυτόν που θα προκύψει μετά από την τροποποίηση, δεν τον έχουμε δει, δεν τον ξέρουμε, άρα πρέπει να μαντέψουμε τι θα προβλέπεται; Δηλαδή ερχόμαστε σήμερα να ψηφίσουμε μια κανονιστική πράξη χωρίς να προβλέπεται στον ισχύοντα αλλά μάλλον στον μελλοντικό ΟΕΥ και χωρίς δομημένο πλαίσιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πέππα. Ενώ για τον τρόπο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης στο μεσοδιάστημα, ανάμεσα στη συζήτηση και την τελική έγκριση του νέου Οργανισμού, που μπορεί να διαρκέσει μήνες, αναρωτήθηκε ο κ. Ζαμάνης. Ο ίδιος επεσήμανε τη διευρυμένη και αμφισβητούμενη αρμοδιότητα που δίνεται στον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης για την επιλογή εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ούτε διοικητικό μοντέλο ούτε οργανόγραμμα για τη συγκεκριμένη δομή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, δίκην νομοθέτη, καλείται να ρυθμίσει μια πραγματικότητα που λειτουργεί και να θεσπίσει σήμερα κανονιστικό πλαίσιο, και όχι οργανόγραμμα, απάντησε από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός. “Αυτό το πλαίσιο θα υποχρεώσει επί της ουσίας τον νέο ΟΕΥ να προβλέψει θέσεις υπαλλήλων για τη Βιβλιοθήκη, που υπάγεται στο αυτοτελές Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού του οποίου ο Προϊστάμενος είναι και ο υπεύθυνος”, συμπλήρωσε ο κ. Καρυστινός.
Ενδιαφέρουσες και εύστοχες χαρακτήρισε τις επισημάνσεις του κ. Πανάγου ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που- αν και επεσήμανε πως υποβάλλονται με καθυστέρηση- εμφανίστηκε διατεθειμένος να τις ενσωματώσει στον Κανονισμό εφόσον εξουσιοδοτείτο από το Σώμα.
Το θέμα πήρε νέες διαστάσεις με την- αναμενόμενη- εμπλοκή του ονόματος της εθελόντριας της Βιβλιοθήκης και της μετατροπής της σχέσης της με το Δήμο Διονύσου που απασχόλησε την τοπική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Αφορμή αποτέλεσε σχετική προ ημερών ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα Στ. Μιχιώτη στο facebook, όπου- υπογράφοντας με την ιδιότητά του- αναφέρει πως ψηφίστηκε ο Κανονισμός, περιγράφει ουσιαστικά το οργανόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, και μάλιστα ενταγμένο στον ΟΕΥ με πρόβλεψη τεσσάρων στελεχών, ενώ μιλάει και για τον ορισμό της εθελόντριας σε έμμισθο ρόλο ως υπεύθυνης του έργου μετάβασης της Βιβλιοθήκης στη νέα εποχή. Για συστηματικά και δημόσια ψέματα κατηγόρησε το Γενικό Γραμματέα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (“αν ο Κανονισμός έχει ψηφιστεί, τότε εμείς σήμερα τι συζητάμε;” αναρωτήθηκε ο κ. Ζαμάνης), που επιπλέον πιθανολόγησε πως οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και οι υποσχέσεις έχουν ήδη δοθεί, ακυρώνοντας έτσι το ρόλο των δημοτικών συμβούλων, που καλούνται ως μαριονέτες να ψηφίσουν έναν Κανονισμό με κλειστά μάτια. “Καμιά προειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει και καμιά πρόσληψη δεν έχει γίνει” απάντησε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, για να ακολουθήσουν ιδιαιτέρως έντονες αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δυο πάλαι ποτέ στενούς συνεργάτες, με ανταλλαγή χαρακτηρισμών και προσβολών, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο να μετατραπεί ακόμη μια φορά σε πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων.