Πόσοι φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο της Δροσιάς κατά τη διάρκεια της «Μήδειας»; Σε πόσα δωμάτια; Πώς επελέγησαν αυτοί που έκαναν χρήση του ξενοδοχείου; Πώς επελέγη το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ανάμεσα στα υπόλοιπα της πόλης; Πώς η μελέτη που εκπόνησε η Υπηρεσία του Δήμου υπολόγισε ενδεικτικά τα σχετικά έξοδα στις 8.101 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί από το ξενοδοχείο τιμολόγια κάτω των 1000 ευρώ; Τι θα γίνει με όσους ξεσπιτώθηκαν και πήγαν σε άλλα ξενοδοχεία άλλων περιοχών; Γιατί δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση ή ανακοίνωση εκ μέρους του Δήμου για τη δυνατότητα φιλοξενίας στο ξενοδοχείο;
Ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στη σημερινή (2/3) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου και οδήγησαν στην οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στο Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τον μέχρι χτες εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Θ. Κρητικό.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την εισήγηση που υπογράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε σήμερα να εξειδικεύσει πίστωση έως του ποσού των 8.101 ευρώ, που προβλέπεται από τον Προϋπολογισμό του Δήμου, για τη φιλοξενία δημοτών με απ’ ευθείας ανάθεση σε ξενοδοχείο της Δροσιάς, με την επισήμανση πως μέχρι τη στιγμή της σύνταξης αυτής της εισήγησης, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ξενοδοχειακή μονάδα δεν είχε προσκομίσει τα προβλεπόμενα από σχετική μελέτη δικαιολογητικά.
“Δεν είναι λυπηρό, τη στιγμή που βρέθηκε το κατάλυμα, να μην υπάρχει μια δημόσια ανακοίνωση ή ενημέρωση είτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είτε στην ιστοσελίδα του Δήμου για τη δυνατότητα των συνδημοτών, που πραγματικά είχαν ανάγκη, να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο»; ρώτησε αμέσως ο κ. Κρητικός, προσθέτοντας πως τη σχετική πρωτοβουλία αγνοούσαν και η Πολιτική Προστασία και οι εθελοντές που είχαν προστρέξει για βοήθεια και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, που ερωτούνταν από τους πολίτες. “Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν υπήρξαν πολλά περιστατικά με ανθρώπους είτε υπερήλικες είτε με προβλήματα υγείας που βοηθήσαμε να φύγουν προς την Αθήνα. Ποιος ήξερε την πρωτοβουλία αυτή; Εδώ βγήκαν ανακοινώσεις για τόσα άλλα πράγματα”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.
Η παραπάνω ερώτηση πυροδότησε την αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Κρητικό και το Δήμαρχο, που κατηγόρησε το συνάδελφό του για απουσία στις κρίσιμες στιγμές της κακοκαιρίας: “Αν ήσασταν παρών στην αντιμετώπιση της “Μήδειας”, θα είχατε αντιληφθεί την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε όσους μπορούσαμε και το είχαν ανάγκη. Αλλά δεν ήσασταν εδώ, μαζί μας, όταν δουλεύαμε 22 ώρες το 24ωρο ψάχνοντας να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας και ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα”, τόνισε στην αρχή εκνευρισμένος και εν συνεχεία με λεκτικές εκρήξεις ο κ. Καλαφατέλης, που επικαλέστηκε μαρτυρίες και από τα Κλιμάκια για την απουσία του συναδέλφου του. Αμέσως μετά έδωσε διευκρινίσεις γύρω από το ξενοδοχείο:
“Ακούγαμε τη ΔΕΗ να μας υπόσχεται ρεύμα μέρα με τη μέρα και το ρεύμα δεν ερχόταν. Αν γνωρίζαμε την καθυστέρηση που τελικά προέκυψε με τη ρευματοδότηση, θα λέγαμε στον κόσμο να πάρει τα μέτρα του, θα κοιτούσαμε για ξενοδοχεία και στην Αθήνα ακόμη. Μπροστά στην έκτακτη αυτή ανάγκη και την αναξιοπιστία της ΔΕΗ ενδιαφερθήκαμε και ρωτήσαμε ποια ξενοδοχεία της περιοχής είχαν γεννήτριες, άρα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν συνδημότες. Η συγκεκριμένη μονάδα ανταποκρίθηκε διαθέτοντας 10 δωμάτια, όπου τελικά φιλοξενήθηκαν 7-8 άτομα, τα ίδια που είχαν επικοινωνήσει μαζί μας και είχαν ζητήσει βοήθεια”.
Ανακοίνωση όντως δεν βγήκε γιατί “ο αριθμός των δωματίων που μας διατέθηκαν ήταν πολύ περιορισμένος. Όποιοι πραγματικά είχαν ανάγκη, μεταφέρονταν στο ξενοδοχείο. Αν βγάζαμε ανακοίνωση ότι ο Δήμος διαθέτει δωμάτια, οι αιτήσεις θα ήταν αμέτρητες”, παρενέβη στη συζήτηση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης.
Μάρτυρες για την παρουσία του στο πεδίο της κακοκαιρίας επικαλέστηκε και ο τέως εντεταλμένος σύμβουλος, που κατηγόρησε το Δήμαρχο και για θεατρινισμούς αλλά και πως αντιμετώπισε τη θεομηνία από το γραφείο του, δίνοντας “ραντεβού” στην αποτίμηση της “Μήδειας” και στη μεθαυριανή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: “Δεν έχετε επίγνωση για το τι συνέβαινε εκεί έξω, δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν παρών να βοηθήσει, θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο κύριε Δήμαρχε”, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κρητικός. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε το Γραφείο Τύπου του Δήμου με “τους μπάτλερ δημοσιογράφους σας που έτρεχαν να ανακοινώσουν άλλα από την πραγματικότητα”.
Όσοι συνδημότες πρόλαβαν να επικοινωνήσουν με το Δήμο- σ.σ. προφανώς μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, οπότε το τηλεφωνικό κέντρο στο Δημαρχείο τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής του ρεύματος;- και να ζητήσουν βοήθεια, εξυπηρετήθηκαν. Οι υπόλοιποι; Που αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για να αντέξουν τη θεομηνία; Σ’ αυτούς, αν ζητήσουν αποζημίωση, θα ληφθούν από τις Υπηρεσίες υπόψη κριτήρια εισοδήματος, απάντησε στην Οδό Διονύσου ο Δήμαρχος, αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Οι ίδιες Υπηρεσίες, συμπλήρωσε σε ερώτηση του ειδικού συνεργάτη του Ν. Παπαϊωάννου, θα ασχοληθούν με την πλήρη εξειδίκευση του ποσού που τελικά θα πληρωθεί στο ξενοδοχείο.
Τα παραπάνω αποτελούν το ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου. Και προαναγγέλλουν το κλίμα που θα επικρατήσει στη συζήτηση της προσεχούς Πέμπτης για την αποτίμηση της “Μήδειας”: Γιατί αυτοί που βρέθηκαν ανέστιοι, δεν το επέλεξαν ούτε διακοπές έκαναν σε ξενοδοχεία της αρεσκείας τους, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή- και οι δυο προηγούμενες του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου- δεν έπεσαν από τον ουρανό σε αχαρτογράφητη περιοχή. Το δηλώνει η ίδια, ομολογώντας πως η θεομηνία ανέδειξε προβλήματα, ελλείψεις και κενά που έρχονται από το παρελθόν και πλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με γενναίες επεμβάσεις, μια που “η κρίση γεννάει ευκαιρίες”. Κρατούμε το αστείο του Δημάρχου από την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, τρεις ημέρες πριν από την επέλαση της κακοκαιρίας: “Η Μήδεια, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν μια εκδικητική γυναίκα. Να προετοιμαστούμε καλά και να προσέξουμε μήπως γυρίσει εναντίον μας”.