Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
Κάθε φορά που ανοίγουμε τη βρύση μας στο Δήμο Διονύσου (με τις εξαιρέσεις της ΔΚ Σταμάτας και τμήματος της ΔΚ Διονύσου που ακόμα υδροδοτούνται από γεωτρήσεις), πρέπει να ξέρουμε ότι το νερό αυτό «ταξιδεύει» εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας μέχρι το Λεκανοπέδιο των Αθηνών. Η παραγωγή και κατανάλωση καθημερινά πάνω από 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού στην περιοχή των Αθηνών σημαίνει την καταλήστευση των υδατικών πόρων των τοπικών κοινωνιών αλλά και του περιβάλλοντος στους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο.
Για αυτό και έχει σημασία να αντιληφθούμε τη σημασία της εξοικονόμησης νερού μέσω του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του δικτύου υδροδότησης που αποτελεί περιουσία του Δήμου, της αλλαγής της κουλτούρας μας στην κατανάλωσή του και της μείωσης των αρδευτικών αναγκών των κήπων μας αλλά και την ένταξη στο μείγμα των αναγκών μας για μη-ανθρώπινη κατανάλωση των τοπικών πηγών μας (π.χ. γεωτρήσεις). Αν αλλάξουμε, για παράδειγμα, το γκαζόν στους κήπους μας που απαιτεί αρκετό νερό με ενδημικά είδη που είναι επίσης καλαίσθητα αλλά απαιτούν πολύ λιγότερο νερό βοηθούμε σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσής του.
Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει, μας δείχνει τα δόντια της με κάθε ευκαιρία. Ο κύκλος της ξηρασίας είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για αυτό το λόγο, προεκλογικά, ως «Εύπολις» προτείναμε τιμολογιακή πολιτική κινήτρων στις χρεώσεις νερού σε όσους αποδεδειγμένα αλλάζουν τη βλάστηση στους κήπους τους με φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία ή με εγκαταστάσεις επεξεργασίας του grey water ή συλλογής του βρόχινου νερού.
Επιπλέον, η ροή του νερού στα πανέμορφα ρέματά μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την ποιοτική επιβάρυνση και τη ρύπανση, με τα μπαζώματα από υλικά κατεδαφίσεων και εκσκαφών, από την κάλυψή τους αλλά και τελευταία με τον ολοκληρωτικό «καθαρισμό» της κοίτης των από τη βλάστηση μετά την επέλαση της Μήδειας, τάχα μου, στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο ανηλεής καθαρισμός των ρεμάτων με τη χρήση μηχανικών μέσων δημιουργεί διαβρώσεις της κοίτης και κατάρρευση των πρανών και τελικά τη δημιουργία πλημμυρών.
Εκτός των άλλων, είμαστε προικισμένοι στο Δήμο Διονύσου με πανέμορφα υδάτινα μονοπάτια και δρόμους του νερού. Ας τα προστατεύσουμε και ας τα αναδείξουμε. Μόνο κέρδος μπορεί να έχουμε.