Η επιστροφή των Διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από την πολύμηνη απουσία τους, στη σύνθεση της οικείας Σχολικής Επιτροπής, σηματοδότησε την προχθεσινή (Παρασκευή 26 Μαρτίου) συνεδρίασή της. Οι Διευθυντές, υπενθυμίζεται, απείχαν από το 2018 με απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, διαμαρτυρόμενοι για διώξεις (και) συναδέλφων τους στο παρελθόν, στο πλαίσιο της απόδοσης ευθυνών για την οικονομική διαχείριση της Επιτροπής.
Τους Διευθυντές ευχαρίστησε θερμά η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Τ. Κώνστα, που υπογράμμισε πως η συνδρομή τους στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων της πόλης είναι εκ των ων ουκ άνευ, μια που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τα σχολεία της περιοχής και τις ανάγκες τους.
Δεκαέξι τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην Ημερήσια Διάταξη- και αν για όλα η συζήτηση κύλησε ομαλά, δεν συνέβη το ίδιο και με το τελευταίο, που αφορούσε σε αποστολή εξωδίκου προς τον τέως Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α. Δελαγραμμάτικα. Ο τελευταίος, υπενθυμίζεται, αποχωρώντας από τη θέση του με την αλλαγή Διοίκησης, άφησε πίσω του σωρεία εκκρεμοτήτων- ανάμεσά τους και μη υποβληθέντες απολογισμούς της Επιτροπής στη διάρκεια της θητείας του- που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Νομικού Προσώπου, ενώ για ένα και πλέον έτος παρέμεινε άφαντος παρά τις συνεχείς οχλήσεις να τις τακτοποιήσει. Όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, πριν από λίγο καιρό ο κ. Δελαγραμμάτικας επανέκαμψε πρόθυμος να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες αυτές, καταγγέλλοντας πως του είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στα στοιχεία της Επιτροπής και πως έχει στοχοποιηθεί από προσωπικούς και πολιτικούς του αντιπάλους. Η επανεμφάνιση του τέως Προέδρου και οι αιτιάσεις του θεωρήθηκαν σε πλήθος συνεδριάσεων της Σχολικής Επιτροπής, εμπαιγμός και παρελκυστική τακτική. Έτσι χτες τα μέλη κλήθηκαν να συζητήσουν την αποστολή εξωδίκου με το οποίο ο κ. Δελαγραμμάτικας, καθώς και ο λογιστής με τον οποίο συνεργαζόταν, καλούνται σε συγκεκριμένη ημερομηνία να παραδώσουν όσα διαχειριστικά στοιχεία έχουν τυχόν στην κατοχή τους, ώστε η Σχολική Επιτροπή να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, περασμένων ετών, προς τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές. Ιδιαιτέρως μάλιστα τη στιγμή που η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας ετοιμάζει πόρισμα για παραλείψεις της Επιτροπής για εκείνο το διάστημα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε αμέσως φανερή η έλλειψη- εδώ και λίγο καιρό- γραμματειακής υποστήριξης προς την Επιτροπή, παρά τα συνεχή αιτήματα της Προέδρου να πληρωθεί άμεσα η θέση:
*Επιστολή του τέως Προέδρου, με το αίτημα να αναγνωσθεί στη συνεδρίαση, δεν είχε παραληφθεί επισήμως από την κ. Κώνστα, μια που, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπηρετεί πλέον γραμματέας στη Σχολική Επιτροπή. Έτσι η επιστολή, την οποία προσκόμισε στην τηλεδιάσκεψη η Ι. Δακτυλίδη, δεν διαβάστηκε μεν χτες, αλλά αφού παραληφθεί και πρωτοκολληθεί, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση.
*Η διαδικασία την οποία ακολούθησε η κ. Κώνστα δημιούργησε ερωτηματικά, μια που ζήτησε από τα μέλη να τοποθετηθούν την ώρα που θα ψήφιζαν, κάτι που δεν συμβαδίζει με τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατ’ αναλογία του Δημοτικού Συμβουλίου: Πρώτα ερωτήσεις (από όποιον έχει), εν συνεχεία τοποθετήσεις (από όποιον θέλει), και στο τέλος ψηφοφορία (με δικαιολόγηση της ψήφου, εφόσον κάποιο μέλος το κρίνει σκόπιμο).
*Ακόμη περισσότερο που η Πρόεδρος διάβασε δική της δήλωση, συμπληρωματική του εξώδικου, στην οποία προφανώς θα έπρεπε να δοθεί στα μέλη η δυνατότητα να τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούσαν. Η άρνησή της, εντούτοις, να δώσει το λόγο και η σπουδή να προχωρήσει στην ψηφοφορία, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της κ. Δακτυλίδη εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, όσο και του τέως Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Για “επικίνδυνα πράγματα, στα οποία δεν θα με εμπλέξετε” έκανε λόγο η κ. Δακτυλίδη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως σύμφωνα με έγγραφο του Επιτρόπου η Σχολική Επιτροπή έπρεπε να επιτρέψει στον τέως Πρόεδρό της την πρόσβαση στα στοιχεία, ώστε να ρυθμίσει τις παλαιές εκκρεμότητες, διαφορετικά ίσως υπάρξουν νομικές επιπτώσεις για τα μέλη.
Παραινετικό και όχι δεσμευτικό είναι το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του Δήμου Γ. Βασιλείου, ενώ και έγγραφο του ΥΠΕΣ επιβεβαιώνει πως “εμείς, σήμερα, είμαστε υπεύθυνοι για τη σύνταξη παρελθόντων απολογισμών”, απάντησε η κ. Κώνστα, προχωρώντας στην ψηφοφορία.
Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, αξίζει να σημειωθεί, απείχε εξαρχής η Ένωση Γονέων Διονύσου, με βάση παλαιότερη απόφασή της. Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της Ένωσης Ειρ. Γιώτη υπογράμμισε πως η Ένωση είναι μεν πρόθυμη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στηρίζοντας αποκλειστικά τα θέματα που αφορούν στις υποδομές, στην ασφάλεια και στην καλή λειτουργία των σχολικών κτηρίων- αλλά ως εκεί.
Μετά και από την αποχώρηση της Ένωσης, και αφού εντωμεταξύ είχαν αποχωρήσει και οι Διευθυντές των σχολείων, το θέμα με την αποστολή εξωδίκου εγκρίθηκε με 5 θετικές έναντι μιας αρνητικής ψήφου. Κι αυτό σε ένα συλλογικό όργανο, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο αριθμεί 13 μέλη! Σύμφωνα, τέλος, με την απόφαση, η Σχολική Επιτροπή, “μετά από ανοχή 17 μηνών”, τόνισε ο Αντιπρόεδρος Ν. Παπαδόπουλος, θα αφήσει ένα ύστατο περιθώριο δυο εβδομάδων, μέχρι τις 14 Απριλίου, ώστε οι τέως Πρόεδρος και λογιστής να προσκομίσουν τυχόν διαχειριστικά στοιχεία. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τότε, σύμφωνα με το εξώδικο, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε πιστοποίηση αδυναμίας υποβολής των ζητούμενων απολογιστικών στοιχείων και θα προκαλέσει κατασταλτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να καταλογισθούν μέτρα και κυρώσεις σε βάρος των παραπάνω, για το σύνολο του αξιολογουμένου ως ελλείμματος, με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος σε περίπτωση πλημμελούς εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους.