Την οικονομική ένδεια της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έφερε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα 24 Μαΐου η Πρόεδρος Α. Τόκα, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή το χρηματικό υπόλοιπο στην Τράπεζα είναι ελάχιστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε, τα έσοδα της Επιτροπής για το 2020 ανέρχονται στα 246.500 ευρώ και προέρχονται από τις 4 κατανομές του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 167.000 ευρώ περίπου, την επιδότηση για το πετρέλαιο 20.000 ευρώ και την επιχορήγηση του ΥΠΕΣ για την εκτέλεση εργασιών στα σχολεία, ύψους 59.500 ευρώ περίπου. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν ακόμη 18.300 ευρώ, που προέρχονται κυρίως από τις αμοιβές των καθαριστριών, οι οποίες το 2020 πληρώνονταν ακόμη μέσω Σχολικών Επιτροπών, αλλά και από τακτοποιήσεις- επιστροφές διπλοπληρωμών από το 2019.
Από την άλλη πλευρά, τα πάγια έξοδα για το 2020 ανήλθαν στο ποσόν των 191.800 ευρώ, και περιλαμβάνουν την αμοιβή των σχολικών τροχονόμων, τα επιπλέον έξοδα για το πετρέλαιο θέρμανσης που έφτασαν στις 64.500 ευρώ, τη συντήρηση των ανελκυστήρων, την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ για κάποια από τα 27 σχολεία, αρμοδιότητας της Επιτροπής, την εταιρεία φύλαξης, οφειλές για εργασίες σε εξέλιξη, επισκευές σε σχολεία, καθαριστικά προϊόντα κ.λπ., και βέβαια την πάγια επιχορήγηση των Διευθυντών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, συνολικού ύψους 5000 ευρώ το μήνα.
Ειδικά για την επιχορήγηση αυτή, υπήρξε έντονος προβληματισμός στη Σχολική Επιτροπή, μια που όπως αναφέρθηκε, στην περίπτωση δυο τουλάχιστον σχολείων, ο λογαριασμός τους στην Τράπεζα μεγαλώνει συνεχώς, χωρίς να ξοδεύεται τίποτα για τις καθημερινές μικροανάγκες αλλά και χωρίς τα σχολεία αυτά να έχουν απευθύνει αιτήματα για επισκευές στην Επιτροπή.
Έτσι η πρώτη πρόταση της κ. Τόκα, που θα αποτελέσει όμως αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης, αφορούσε σε έγγραφο προς τους Διευθυντές, προτού πάρουν τις πάγιες προκαταβολές, να στέλνουν μηνιαίο απολογισμό στη Σχολική Επιτροπή, χωρίς τούτο πάντως να αποτελεί “τιμωρητική διαδικασία”, όπως τόνισαν όλα τα μέλη.
Η δεύτερη πρόταση της Προέδρου αφορούσε στο αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο, στο πλαίσιο της επόμενης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού για το 2021. Η επιχορήγηση αυτή είναι δυνατή, εφόσον γίνει μια φορά και είναι επαρκώς αιτιολογημένη, απάντησαν Δήμαρχος και εντεταλμένος Οικονομικών Γ. Καλαφατέλης και Γ. Τσουδερός αντιστοίχως, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.
Τέλος, η τρίτη πρόταση ήρθε από τη Λ. Μαγκλάρα, εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Σχολική Επιτροπή, που θυμήθηκε το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ): Σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενεργοποιήθηκε από φέτος ο ΦΗΧ, τα έσοδα του οποίου είχαν υπολογιστεί τότε στις 80.000 ευρώ περίπου, αποκλειστικά για τις δυο Σχολικές Επιτροπές. “Μάλλον λιγότερα θα είναι, και πάντως θα εισπραχθούν στο τέλος του 2021, για να αποδοθούν εν συνεχεία στις δυο Επιτροπές”, απάντησαν στο πλαίσιο της ίδιας ερώτησης στην Οικονομική Επιτροπή οι δυο αιρετοί.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι Σχολικές Επιτροπές επί χρόνια ενισχύονταν από το Δήμο με τακτική επιχορήγηση -150.000 ευρώ για την Πρωτοβάθμια και 100.000 ευρώ για τη Δευτεροβάθμια- με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Οι επιχορηγήσεις όμως αυτές καταργήθηκαν το 2019, με απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο τελευταίος, τον Ιούλιο του 2019 θεώρησε πως οι τακτικές δημοτικές επιχορηγήσεις προς τις δυο Σχολικές Επιτροπές είναι μη σύννομες, αφού τα ποσά δεν προκύπτει πως προέρχονται από τους πόρους που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. Έκτοτε, ειδικά η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα.