Εγκρίθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου η αύξηση της χρέωσης καθαρισμού από το Δήμο αδόμητου οικοπέδου, εφόσον ο ιδιοκτήτης του αμελήσει τη σχετική υποχρέωση στο πλαίσιο της πυροπροστασίας. Η απόφαση, που είχε ληφθεί προ εβδομάδας από την Οικονομική Επιτροπή, περιέλαβε επιπλέον την προσθήκη του Αντιδημάρχου Μ. Κόκκαλη περί διπλασιασμού του προστίμου, σε περίπτωση που ο υπόχρεος αποδειχθεί εξακολουθητικά ασυνεπής.
Έτσι το πρόστιμο, που προβλέπεται από τη σχετική πυροσβεστική διάταξη, παραμένει στο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η χρέωση καθαρισμού του οικοπέδου από το Δήμο, ανέρχεται πλέον στο 1 ευρώ/τ.μ. από 0,30 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ο καθαρισμός των ακαθάριστων αδόμητων οικοπέδων θα γίνεται με ιεράρχηση της επικινδυνότητάς τους, που έχει ήδη ξεκινήσει, μια που ο Δήμος είναι αδύνατον να καθαρίσει 10.000 και πλέον αδόμητα οικόπεδα- σ.σ. τόσα υπολογίζεται πως βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη-, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Π. Πανάγου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Αντιρρήσεις πάντως για την αύξηση της χρέωσης εξέφρασαν τόσο ο Δ. Ζαμάνης από τη μείζονα μειοψηφία, όσο και ο κ. Πανάγος: Ο πρώτος υποστήριξε πως η χρέωση του ενός ευρώ- έναντι όσων ίσχυαν παλιότερα- είναι υπέρογκη, γι’ αυτό και η δική του Διοίκηση την είχε μειώσει. Ο κ. Ζαμάνης έθεσε επιπλέον και το ζήτημα που ανακύπτει- η Πολεοδομία του Δήμου να αρνείται οικοδομική άδεια σε οικόπεδα εντός οικισμών αντιμετωπίζοντάς τα ως δασικά, και η Υπηρεσία Εσόδων του ίδιου Δήμου να επιβάλλει πρόστιμο για μη καθαρισμό των οικοπέδων αυτών από τους ιδιοκτήτες τους, και ζήτησε να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες από την επιβολή προστίμων. Και ο δεύτερος απορρίπτοντας ως φοροεισπρακτική και τιμωρητική την πρακτική του Δήμου, που δεν διαμορφώνει κουλτούρα περιβαλλοντικής συνείδησης και ευθύνης στους δημότες. Ο κ. Πανάγος μάλιστα αντιπρότεινε- και ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία- άλλη διαδικασία χρέωσης του καθαρισμού των οικοπέδων, που να βασίζεται σε επίσημη κοστολόγηση από πιστοποιημένο εξωτερικό συνεργάτη, εφόσον ο καθαρισμός γίνεται με ίδια μέσα, ή διαφορετικά με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό αν ο Δήμος δηλώσει αδυναμία ανάληψης της σχετικής υποχρέωσης, και μάλιστα με τιμή σε κλίμακες για συγκεκριμένη έκταση που να προβλέπεται στον Προϋπολογισμό και να αποφασίζεται εγκαίρως κάθε χρονιά. Τη διαδικασία αυτή οφείλει, κατέληξε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Δήμος να τη γνωστοποιεί με κάθε τρόπο στους υπόχρεους, ζητώντας τους σαφές χρονοδιάγραμμα καθαρισμού της περιουσίας τους, με στόχο να ιεραρχήσει τις ανάγκες καθαρισμού και την ολοκλήρωσή του μέχρι τις 10 Ιουλίου το αργότερο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για την επιβολή προστίμου.
Ενδιαφέρουσες βρήκαν καταρχάς τις παραπάνω προτάσεις του κ. Πανάγου τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μ. Κόκκαλης και έδειξαν διατεθειμένοι να τις εξετάσουν και να τις επεξεργαστούν στο μέλλον, επικαλέστηκαν εντούτοις την πίεση του χρόνου, μια που βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο και οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες. Όσο για την αύξηση στη χρέωση, δώρο για ορισμένους ιδιοκτήτες, τη χαρακτήρισε ο κ. Κόκκαλης, μια που παλιότερα το αντίστοιχο ποσόν ήταν 3,75 ευρώ. Ήδη, όπως ενημέρωσε το Σώμα, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων έχουν αποστείλει λίστα με ονόματα ιδιοκτητών, που παρά τις οχλήσεις, δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, ζητώντας την επέμβαση του Δήμου: “Δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις, οπότε θα κάνουμε προτεραιοποίηση”, κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο συνάδελφός του Γ. Φωτάκης, η Αντιδημαρχία του οποίου ξεκαθάρισε και προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις ιδιοκτησίες στην πόλη, συμπλήρωσε πως η προειδοποίηση για την επιβολή των προστίμων στις επιστολές που έστειλαν οι Πρόεδροι στους ιδιοκτήτες αδόμητων, τριπλασίασε φέτος την ανταπόκριση στην υποχρέωση καθαρισμού!
Όσο για την προτροπή του κ. Ζαμάνη, να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μέσα στους οικισμούς, άμεση ήταν η αντίδραση του Αντιδημάρχου: “Ίσα ίσα, πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδα τους. Και όταν έρθει η ώρα των δικαστηρίων, γιατί προφανώς κάποια στιγμή δικαστικά θα λυθεί αυτό το θέμα, να το υποστηρίξουν και εκεί, ως άλλοθι για τις περιουσίες τους”.
Επιπλέον, στην ίδια χθεσινή απόφαση- που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με αρνητικές ψήφους από τους Δ. Ζαμάνη, Στ. Ουσταμπασίδη της μείζονος, και Τ. Παντελόγλου και Π. Πανάγο από τη Λαϊκή Συσπείρωση- καθορίστηκαν τα βήματα για την επιβολή του προστίμου παράβασης της πυροσβεστικής διάταξης:
α) Αυτοψία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου και της Δ/νσης Περιβάλλοντος σχετικά µε την ανάγκη καθαρισµού του οικοπέδου, συντάσσοντας σχετική έκθεση.
β) Έρευνα για τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οικοπέδου.
γ) Έγγραφο προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου από την ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος, ώστε να προβεί σε άµεσο καθαρισµό του, εντός προθεσµίας, στο οποίο θα επισηµαίνονται οι κυρώσεις σε περίπτωση µη συµµόρφωσης.
δ) Νέα αυτοψία από τον Πρόεδρο εκάστης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου και τους υπαλλήλους της Δ/νσης Περιβάλλοντος σχετικά µε τον καθαρισµό του οικοπέδου, συντάσσοντας έκθεση, με περιγραφή της παράβασης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
ε) Έκδοση Απόφασης ∆ηµάρχου ή αρµόδιου Αντιδηµάρχου για την επιβολή του προστίµου 0,50 € ανά τετραγωνικό µέτρο.
στ) Έγγραφη επίδοση ειδοποίησης στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου της βεβαίωσης παράβασης
η) Βεβαίωση των ανωτέρω ποσών εις βάρος του ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Η ως άνω διαδικασία θα εφαρµόζεται και στους υπόχρεους οι οποίοι έχουν οικοπεδικούς χώρους (εντός ή εκτός σχεδίου πόλης) και είναι αγνώστων ή λανθασµένων στοιχείων. Οι δαπάνες και τα πρόστιµα θα βεβαιώνονται βάσει των σχετικών διατάξεων του ΚΕ∆Ε.
Επιπλέον οι ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου για τον καθαρισμό ακάλυπτων ιδιωτικών χώρων προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, καθορίζονται ως εξής:
α) Η ∆/νση Περιβάλλοντος να δηµοσιοποιεί ανακοίνωση, πριν την έναρξη κάθε αντιπυρικής περιόδου µε κάθε πρόσφορο µέσο (τοπική εφηµερίδα, στην ιστοσελίδα του ∆ήµου, πίνακας ανακοινώσεων κλπ) για την υποχρέωση των ιδιοκτητών να διατηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους και να αποστέλλει προσωπικές ειδοποιήσεις µέσω ταχυδροµείου στους υπόχρεους περί καθαρισµού των οικοπεδικών τους χώρων και αποµάκρυνσης κάθε είδους αποβλήτου µε ίδια µέσα τάσσοντας προθεσµία 15 ηµερών.
β) Καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων και οι υπάλληλοι της Δ/νσης Περιβάλλοντος, να διενεργούν αυτοψίες αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελιών, για να εντοπίσουν τους επικίνδυνους ιδιωτικούς ακάλυπτους χώρους για πρόκληση ή επέκταση πυρκαγιάς για τους χώρους που χρήζουν καθαρισµού.
γ) Η ∆/νση Περιβάλλοντος ελέγχει αν στους µη συµµορφούµενους είχε αποσταλεί προσωπική ειδοποίηση: i) αν είχε αποσταλεί, µεριµνά για τον καθαρισµό του οικοπέδου τους και την επιβολή προστίµου και δαπάνης καθαρισµού, σύµφωνα µε την διαδικασία που περιγράφεται στην συνέχεια. ii) αν δεν είχε αποσταλεί προσωπική ειδοποίηση, η ∆/νση Περιβάλλοντος σε συνεργασία µε την Νοµική Υπηρεσία του ∆ήµου, µεριµνά για την εύρεση του ιδιοκτήτη µέσω των κτηµατολογικών γραφείων και την αποστολή ειδοποίησης τάσσοντας 15νθήµερη προθεσµία συµµόρφωσης.
δ) Μετά την 15νθήµερη προθεσµία οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων και οι υπάλληλοι της Δ/νσης Περιβάλλοντος προβαίνουν σε νέα αυτοψία για να διαπιστωθεί αν ο χώρος καθαρίστηκε και αν τα απόβλητα καθαρισµού αποµακρύνθηκαν. Σε περίπτωση µη συµµόρφωσης (είτε γιατί ο χώρος δεν καθαρίστηκε, είτε γιατί τα απόβλητα καθαρισµού δεν αποµακρύνθηκαν), συντάσσεται έκθεση και η ∆/νση Περιβάλλοντος µεριµνά για τον καθαρισµό του οικοπέδου, την αποµάκρυνση των αποβλήτων καθαρισµού και την επιβολή προστίµου παράβασης του κανονισμού και της δαπάνης καθαρισµού του οικοπέδου.
ε) Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι άγνωστος ή απεβίωσε, η ∆/νση Περιβάλλοντος καλεί τον ενδιαφερόµενο, νοµέα της ιδιοκτησίας αναρτώντας στην ιστοσελίδα του ∆ήµου την διεύθυνση του οικοπέδου καθώς και το ΚΑΕΚ, προκειµένου να προβεί στον καθαρισµό του εντός 15νθήµερης προθεσµίας. Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσµία, ο ∆ήµος προχωρά σε ενέργειες που ορίζονται στο αρ. 94 του Ν. 3852/2010.
στ) Η ∆/νση Περιβάλλοντος αν έχει την δυνατότητα (προσωπικό και µέσα) προβαίνει σε έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας όπου απαιτείται ή αυτεπάγγελτα, ώστε να επιτραπεί η είσοδός της στον ιδιωτικό χώρο που χρήζει καθαρισµού και επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Καθαριότητας τέλος. Αν δεν έχει την δυνατότητα, δύναται να αναθέτει τις εργασίες καθαρισµού ιδιωτικών χώρων και αποµάκρυνσης των αποβλήτων καθαρισµού σε ιδιώτη (πράξη 175/2016 ελεγκτικού συνεδρίου). Οι ιδιωτικοί χώροι θα καθαρίζονται µε σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του ∆ήµου µας και όχι µε σειρά παλαιότητας της καταγγελίας.
η) Για τους οικοπεδικούς χώρους αρµοδιότητας του ∆ασαρχείου, απαιτείται η σύµφωνη γνώµη αυτού.