logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Αυγούστου, σε κλίμα σύμπνοιας και συναίνεσης, με θέμα την ενημέρωση του σώματος αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν το Δήμο.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης στην αρχική του εισήγηση προέβη σε πλήρη απολογισμό και αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη δρομολογούνται για την επόμενη μέρα, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να επισπευθούν χωρίς καμία καθυστέρηση τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που κρίνονται επιβεβλημένα, ειδικά μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καλαφατέλης στην ενίσχυση των εθελοντικών κλιμακίων με 30.000 ευρώ από το Δήμο για αγορά εξοπλισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των «Διονυσίων» θα συγκεντρωθούν χρήματα, υπό την αιγίδα Διαπαραταξιακής Επιτροπής, τα οποία θα δοθούν σε όλα τα Εθελοντικά Κλιμάκια του Δήμου συμπεριλαμβανομένων των Ναυτοπροσκόπων.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Δημάρχου καθώς και η μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συγκάλεσα σήμερα Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσουμε τις συνέπειες από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν το Δήμο μας.

Αναφέρομαι κυρίως στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο, δηλαδή από 3 έως και 7 Αυγούστου, αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφερθώ και στην άλλη πρόσφατη μεγάλη φωτιά της 27ης Ιουλίου, στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου.

Καταρχήν θα ήθελα να δώσω μερικά στοιχεία προκειμένου να γνωρίζουμε για τι μιλάμε.

Θα ξεκινήσω με τη δασική πυρκαγιά του Ιουλίου:

– Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:39 π.μ. σε δασική έκταση δίπλα στο Κοιμητήριο της Σταμάτας και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ανέμων. Από την αρχή η προτεραιότητά μας ήταν να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό αποφασίσαμε χωρίς καθυστέρηση την εκκένωση περιοχών που κρίθηκε ότι κινδύνευαν περισσότερο. Παράλληλα με τη δική μας ανακοίνωση στη σελίδα του Δήμου, ζητήσαμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Αναφορικά με τις συνέπειες της φωτιάς, να θυμίσω ότι υπήρξε αναφορά για ελαφρύ τραυματισμό πέντε (5) πολιτών από αναθυμιάσεις και πτώση ενός από αυτούς. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές οι υλικές ζημιές αφορούσαν σε μία (1) κατοικία και μία (1) αγροικία που κάηκαν ολοσχερώς, σε έξι (6) κατοικίες που κάηκε η κεραμοσκεπή, ενώ καταστράφηκαν ακόμα ένα (1) container, ένα (1) γκαράζ ΙΧ,  μία (1) τέντα και Φωτοβολταΐκές εγκαταστάσεις. Επίσης κάηκαν ολοσχερώς έξι (6) οχήματα, σε ένα (1) αναφέρθηκαν υλικές ζημιές και κάηκε ένα (1) δίκυκλο. Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάηκε συνολικά έκταση 700 στρεμμάτων.

– Αναφορικά με τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς, διενεργείται έρευνα από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επισήμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο, πέρα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί αναφορικά με τη σύλληψη ενός μελισσοκόμου.

Συνεχίζω με τα στοιχεία αναφορικά με τις τελευταίες μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου, οι οποίες ήταν και οι πιο επικίνδυνες:

– Οι πυρκαγιές σε Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο δεν ξεκίνησαν από το Δήμο Διονύσου αλλά μπήκαν στα όρια του Δήμου μας από το Κτήμα Τατοΐου και γειτονικούς Δήμους. Δυστυχώς το κύριο γνώρισμα των συγκεκριμένων μεγάλων πυρκαγιών ήταν η σφοδρότητά τους. Υπήρξαν φλόγες πολλών μέτρων που μας περικύκλωσαν και, χωρίς ίχνος υπερβολής, απείλησαν να κάψουν ολόκληρο το Δήμο. Ο Δήμος σώθηκε χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών αλλά και του πολύ καλού συντονισμού του Δήμου μας, ο μηχανισμός του οποίου ήταν σε 24ωρη λειτουργία και θα μπορούσα να πω ότι στο σύνολό του λειτούργησε υποδειγματικά.

– Ειδικότερα τώρα, την Πέμπτη 5 Αυγούστου υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιδείνωση για το Δήμο μας. Η μεγάλη πυρκαγιά στο κτήμα Τατοΐου, η οποία έπληξε αρχικά τους Δήμους Αχαρνών και Κηφισιάς πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο Δήμο Διονύσου, σε περιοχή έξω από το Κρυονέρι, με δύο μεγάλα και επικίνδυνα μέτωπα, στην οδό Ανοίξεως και στο χώρο κοντά στο Κοιμητήριο. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι, κατάφεραν την πρώτη ημέρα, με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, του ΣΠΑΠ, Δήμων και Φορέων, να κρατήσουν τη φωτιά έξω από τον Οικισμό Κρυονερίου.

– Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων επιχείρησαν να ελέγξουν τη φωτιά, τα μέτωπα ήταν μη αντιμετωπίσιμα, καθώς εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την Παρασκευή 6 Αυγούστου να περάσει δυστυχώς η φωτιά μέσα στον Οικισμό και να απειλήσει εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις. Πέρασε επίσης σε ένα τμήμα της Βιοτεχνικής Ζώνης αλλά ευτυχώς δεν έφθασε στη Βιομηχανική, οπότε εκεί θα μιλούσαμε για άλλες καταστάσεις, για ολοκληρωτική καταστροφή. Η ένταση του φαινομένου, σε συνδυασμό και με τα περιορισμένα εναέρια και επίγεια μέσα κατάσβεσης και το μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ήταν τέτοια που προκάλεσε ολοκληρωτική ή μερική καταστροφή σε ορισμένες κατοικίες και κτίρια, χωρίς ωστόσο να απειλήσει ανθρώπινες ζωές.

– Παράλληλα, την ίδια μέρα ξέσπασαν νέα μέτωπα φωτιάς στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου, και κυρίως στον Οικισμό Πευκόφυτο, τα οποία έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απειλήσουν ολόκληρους Οικισμούς, τις Δημοτικές Κοινότητες Σταμάτας, Ροδόπολης, Διονύσου  καθώς και γειτονικούς Δήμους.

– Τέλος, ένα από αυτά τα μέτωπα συνεχίστηκε και το Σάββατο 7 Αυγούστου, απειλώντας και πάλι τον Άγιο Στέφανο, τη Σταμάτα και τη Ροδόπολη. Χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών μας και στις  συνεχείς ρίψεις πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, η φωτιά αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες χωρίς υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.

– Από τις μέχρι τώρα καταγραφές υπάρχουν 17 σπίτια, κτίρια κι επιχειρήσεις που έχουν καεί ολοσχερώς σε Πευκόφυτο και Κρυονέρι, άλλα 20 σπίτια με ζημιές καθώς και πολλές χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων των δασών που μας περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένου του Κτήματος Τατοΐου.

– Όπως επίσης θα έχετε πληροφορηθεί, έχει συλληφθεί ένας ύποπτος για τη φωτιά στο Κρυονέρι.

Σε συνέχεια του απολογισμού που έκανα, θα πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε συμπολίτη μας, ότι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ο Δήμος Διονύσου επέλεξε να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ζωής και ασφάλειας όλων των δημοτών. Αυτό για εμάς ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο. Για αυτό το λόγο, όσες φορές το κρίναμε απαραίτητο ενεργοποιήσαμε χωρίς καθυστέρηση και με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία εκκένωσης Δημοτικών Κοινοτήτων και Οικισμών του Δήμου, με άμεση ενημέρωση τόσο μέσω της σελίδας του Δήμου όσο και του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Όλες τις ημέρες της πρόσφατης πυρκαγιάς, όπως και της προηγούμενης που εκδηλώθηκε στις 27 Ιουλίου, ο μηχανισμός του Δήμου Διονύσου ήταν σε συνεχή επιφυλακή όλο το 24ωρο για να βοηθήσει συμπολίτες μας αλλά και απροστάτευτα ζώα, ψυχές που κι αυτές είχαν ανάγκη. Eθελοντές, υπάλληλοι και μέλη της Διοίκησης του Δήμου ήταν και παραμένουν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και της προσφοράς. Υπό το βάρος της ευθύνης δεν κοιμηθήκαμε για αρκετά βράδια αλλά καταφέραμε όλοι μαζί να αποσοβήσουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την οδύνη μου για την τραγική απώλεια του ήρωα εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φλωρά, ο οποίος έχασε τη ζωή του από πτώση κολώνας ηλεκτρικού ρεύματος, συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Επίσης τα ειλικρινή μου συλλυπητήριά μου για την απώλεια ενός εξαιρετικού ανθρώπου και φίλου, του συνδημότη μας Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή  την ημέρα της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι. Ήταν μαζί μου όλες τις ημέρες της πύρινης κόλασης και αγωνιούσε όπως κι εμείς. Δυστυχώς η καρδιά του δεν άντεξε… Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απώλεια κι εύχομαι δύναμη και κουράγιο στη σύζυγό του και τα παιδιά του.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα πρώτα απ’όλα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα τα εθελοντικά κλιμάκια πυρασφάλειας του Δήμου μας (Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης, Άνοιξης καθώς και των Ναυτοπροσκόπων Διονύσου) που με ηρωισμό και αυτοθυσία βοήθησαν καταλυτικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών και στις περιπολίες περιφρούρησης, διασώζοντας περιουσίες, δάση μα πάνω απ’όλα ανθρώπινες ζωές.

Επίσης θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δεκάδες εθελοντές συνδημότες μας, φυσικά πρόσωπα, συλλόγους κι επιχειρήσεις, οι οποίοι έστειλαν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και τις άλλες δομές του Δήμου αλλά και βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Στην τοπική μας Εκκλησία, και ειδικά τον π. Χρυσοβαλάντη, ο οποίος μαζί με ενορίτες βοήθησε καταλυτικά στη βοήθεια προς τους πληγέντες έργο αλλά και την κατάσβεση. Επίσης τον «Άλλο Άνθρωπο» με την Κοινωνική του Κουζίνα που μαγείρεψε για τους πυρόπληκτους με τη βοήθεια του Δήμου και εθελοντών. Και βέβαια σε όλους τους υπαλλήλους-στελέχη του Δήμου και τα μέλη της Διοίκησης που ανέστειλαν τις άδειές τους για να είναι κοντά μας στη διαχείριση των πυρκαγιών.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη συμπαράστασή μου προς τους Δημάρχους των πυρόπληκτων περιοχών, της Αττικής, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Αρκαδίας και όλων των Δήμων που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους συναδέλφους μου Δημάρχους, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΣΠΑΠ και όλους όσους μαζί με την Πυροσβεστική –και ειδικά τα εναέρια μέσα- την Αστυνομία βοήθησαν και συνέβαλαν με όποιο τρόπο μπορούσαν,  στέλνοντας βυτιοφόρα και τρόφιμα. Ευχαριστώ τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΚΑΒ και τον ΕΟΔΥ για τη βοήθειά τους, στο πλαίσιο μεταφοράς τους σε Νοσοκομεία αλλά και διαμονής συμπολιτών μας σε ξενοδοχεία τις δύσκολες ημέρες. Τέλος ευχαριστώ τον κ.  Φουντουλάκη της ΔΕΔΔΗΕ που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας στη δύσκολη προσπάθεια  αποκατάστασης των μεγάλων βλαβών λόγω των πυρκαγιών, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Καραγιάννη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και τον Αν.Υπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα με τους οποίους ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία.

Εστιάζοντας στην επόμενη μέρα, υπάρχoυν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε, κάποια από τα οποία ήδη δρομολογούνται:

1) Το πρώτο είναι η οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων. Εκεί βλέπω αυτή τη φορά μια κινητικότητα από το κράτος. Ωστόσο αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, αν αναλογιστούμε ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες του Δήμου μας λόγω της «Μήδειας», καθώς πρέπει να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο. Να ενημερώσω πάντως ότι ήδη η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) έχει ξεκινήσει τις αυτοψίες. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, από την Τετάρτη 18 Αυγούστου, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr . Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να γίνουν οι  δηλώσεις των πυρόπληκτων (ιδιώτες, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι) ενώ τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία απλή αίτηση. Σύντομα, αναμένονται ανακοινώσεις για την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να λάβει σάρκα και οστά η γενναία στήριξη προς τους πληγέντες από την Πολιτεία, χωρίς τις συνήθεις καθυστερήσεις και αγκυλώσεις. Αυτό το έχω θέσει ήδη στο τραπέζι, σε συνέχεια συνάντησης που είχαμε οι τρεις Δήμαρχοι Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, με τον Περιφερειάρχη Αττικής, την ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κι άλλα κυβερνητικά στελέχη και Γενικούς Γραμματείς υπουργείων. Να πω επίσης ότι από πλευράς Δήμου Διονύσου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει πρόταση της Διοίκησης για την διαγραφή των χρεώσεων ύδρευσης για τα επόμενα τρία (3) τετράμηνα σε νοικοκυριά που τα σπίτια τους έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

2) Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι αναδασώσεις. Το συζητήσαμε χθες στο Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ η οποία έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Ελπίζω σύντομα να γνωρίζουμε περισσότερα αναφορικά με τα είδη δέντρων που θα επιλεγούν να φυτέψουμε, το χρόνο της δενδροφύτευσης και βέβαια το φορέα υλοποίησης. Την αναδάσωση στην περιοχή μας έχει επίσης εξαγγείλει ήδη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Σταμάτα.

3) Το τρίτο σοβαρό ζήτημα είναι οι πλημμύρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους. Αν βρεθούμε μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, θα πνιγεί όχι μόνο ο Δήμος μας αλλά και ολόκληρη η Αθήνα κυριολεκτικά, καθώς εδώ περνάει ο Κηφισός Ποταμός. Ήδη χθες είχαμε συναντήσεις με την Περιφέρεια με θέμα τον άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής μας. Παράλληλα η Περιφέρεια μας ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς δρομολογεί παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές (ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων καθώς και στο φυσικό περιβάλλον, άμεση περιβαλλοντική χαρτογράφηση, προτάσεις για αντιδιαβρωτικά έργα, διερεύνηση του πλημμυρικού κινδύνου, έρευνα μείωσης του κατολισθητικού κινδύνου, εκτεταμένη παρακολούθηση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων, επαναδιαμόρφωση σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης πληθυσμού κ.λπ.).

4) Το τέταρτο είναι πώς θα προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δάση που έχουν απομείνει. Όπως είπα χθες και στην ΚΕΔΕ, θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός, να απαιτήσουμε την περιφρούρησή τους το καλοκαίρι από το στρατό. Αφετέρου, να υποχρεωθούν επιτέλους τα Δασαρχεία να επιτρέψουν τις διανοίξεις δασικών δρόμων όπου κρίνεται απαραίτητο για να επιτραπεί η πρόσβαση στα Πυροσβεστικά οχήματα να δρουν ανεμπόδιστα. Φυσικά αυτά τα λέμε χρόνια αλλά δεν εισακουγόμαστε. Νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα η Κυβέρνηση να μας ακούσει.

5) Το πέμπτο είναι ο άμεσος καθαρισμός των καμένων περιοχών από δέντρα και κλαδιά. Ήδη η ΠΕΔΑ, σε σημερινή συνάντηση που είχαμε, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης. Παράλληλα, επαναλαμβάνω ότι ήδη έχω δώσει εντολή να συνεχιστούν από το Δήμο και το επόμενο διάστημα οι προληπτικοί καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων που κρίνονται επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το έργο των καθαρισμών και αποψιλώσεων, ακόμη και παρά τα άκρως απογοητευτικά κρούσματα ψευδών καταγγελιών, από κάποιους λίγους, ευτυχώς, οι οποίοι προφανώς δε συμμερίζονται την προσπάθειά του Δήμου. Τέτοιες ενέργειες όμως μας χαλυβδώνουν και ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Η Διοίκησή μας με επιμονή και σκληρή δουλειά, ενισχύει σταδιακά την ασπίδα προστασίας του Δήμου μας απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιών, που θα μεγαλώνει συνεχώς λόγω της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Το στοίχημα για αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας του τόπου μας είναι μια συνεχής προσπάθεια που απαιτεί σοβαρότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

6) Το έκτο ζήτημα είναι η ενίσχυση των υποδομών των εθελοντικών κλιμακίων τα οποία παρενέβησαν σωτήρια στις πρόσφατες πυρκαγιές. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο λόγω του θεσμικού πλαισίου αλλά και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης του Δήμου μετά τη «Μήδεια». Να ενημερώσω όμως ότι χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενίσχυσης όλων των εθελοντικών κλιμακίων μας, μέσω της προμήθειας υλικών (σωλήνων πυρόσβεσης κλπ) αξίας 30.000 ευρώ, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη, καθώς ένα μέρος του εξοπλισμού καταστράφηκε λόγω των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό να κάνω επίσης και μια ανακοίνωση αναφορικά με τα «ΔΙΟΝΥΣΙΑ». Η αρχική σκέψη ήταν να ακυρώσουμε τις εκδηλώσεις λόγω της έκτακτης κατάστασης. Ωστόσο, μετά από πολλή σκέψη αποφασίσαμε οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός άλλου απροόπτου, δεδομένου ότι οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη να χαμογελάσουν και να διασκεδάσουν. Αποφασίσαμε ωστόσο να αξιοποιήσουμε τα «Διονύσια» προς όφελος των εθελοντικών μας ομάδων. Καλούμε λοιπόν όλους τους δημότες μας, στο πλαίσιο της προσέλευσής τους στις εκδηλώσεις, να καταβάλλουν όποιο ποσό επιθυμούν υπέρ των 6 εθελοντικών κλιμακίων του Δήμου μας (συμπεριλαμβανομένων των Ναυτοπροσκόπων). Θα τοποθετηθούν ειδικά σημεία στους χώρους εκδηλώσεων και εξουσιοδοτώ τον Αντιδήμαρχο κ. Λουκάτο να συνεννοηθεί με τις παρατάξεις προκειμένου να συσταθεί μία Διαπαραταξιακή επιτροπή που θα είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και παράδοση των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν στα κλιμάκια. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ήρωες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή μου να υπογραμμίσω ότι την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, αποτελεί προτεραιότητα η επούλωση των πληγών στο φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των συμπολιτών μας που καταστράφηκαν ή απαξιώθηκαν. 

Είναι σημαντικό μετά από κάθε καταστροφή ή ασύμμετρη απειλή, που δυστυχώς θα είναι όλο και πιο συχνή στις μέρες μας, να παραμείνουμε ενωμένοι, με συνεργασία, υπευθυνότητα και υψηλό δείκτη κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Στις πρόσφατες πυρκαγιές παρείχαμε στέγη, μέσω διαμονής σε ξενοδοχείο, και γεύματα σε πληγέντες συμπολίτες μας. Επίσης  όπου μας ζητήθηκε στείλαμε συνεργεία του Δήμου σε πληγείσες κατοικίες για να βοηθήσουν τους κατοίκους στην προσπάθεια να απομακρύνουν τα καμένα υλικά από τα σπίτια τους. Ο Δήμος Διονύσου πιστεύει σταθερά σε αυτές τις αξίες και θα προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει το κοινωνικό του πρόσωπο απέναντι στους συμπολίτες μας.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Δήμου στο YouTube: