Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα θέλαμε καταρχήν να ευχηθούμε στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς υγεία και καλή πρόοδο.
Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά λοιπόν μέσα στις γνωστές πλέον συνθήκες πανδημίας. Για άλλη μία φορά και παρά την εμπειρία δύο περίπου χρόνων, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μας, που τόσο πολύ περιμέναμε εμείς, τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας. Αντίθετα, από την αποθέωση της τηλε-«εκπαίδευσης» ως δήθεν το μοναδικό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φτάσαμε στο 50%+1, που δημιουργεί εκ των πραγμάτων κλίμα χαλάρωσης, σε χειρότερες μάλιστα από πέρυσι συνθήκες διάδοσης του ιού.
Εμείς ως Γονείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Μάθαμε στα παιδιά μας να φοράνε μάσκα, αγοράσαμε ό,τι ήταν απαραίτητο για την τηλε-«εκπαίδευση», κάναμε self tests, εμβολιαστήκαμε.
Η κυβέρνηση ποια ευθύνη πήρε; Μήπως κάλυψε τα κενά των εκπαιδευτικών, που ανέρχονται σε 40.000 πανελλαδικά; Μήπως αραίωσε τα τμήματα (Οι γιατροί μιλούν για 30% μείωση της μετάδοσης από τους 27 στους 15 μαθητές); Μήπως προχώρησε σε επιπλέον προσλήψεις καθαριστριών; Μήπως πήρε μέτρα ενίσχυσης της παράλληλης στήριξης; Μήπως προσέλαβε ψυχολόγους για την αντιμετώπιση του εγκλεισμού;
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η κυβέρνηση δεν άνοιξε τα σχολεία επειδή ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά γιατί, αν έμεναν σπίτι, αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της «αγοράς»…
Ο Δήμος από την άλλη πλευρά «νίπτει τας χείρας του». Όλες οι βασικές ελλείψεις της περσινής χρονιάς παραμένουν. Οι δικαιολογίες εύκολες… «Για τις καθαρίστριες έχουμε εξαντλήσει τα σχετικά κονδύλια από το κράτος» (θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους). «Περιμένουμε ένταξη στο τάδε πρόγραμμα» (π.χ. Φιλόδημος για το βάψιμο). «Είναι υποστελεχωμένη η τεχνική υπηρεσία και επομένως πρέπει να δώσουμε εργολαβίες!!! αλλά πρέπει να περιμένετε.» Ταυτόχρονα χρονίζει ο έλεγχος της Πυρασφάλειας και της δομικής επάρκειας στα σχολεία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα αιτήματα που έχουν ήδη υποβληθεί στις σχολικές επιτροπές από τους Διευθυντές των σχολείων. α) Ανακαίνιση και ενδεχομένως προσθήκη τουαλετών όπου χρειάζεται β) Αλλαγή των παλιών λεβήτων (υπάρχει λέβητας 40 χρόνων) γ) Προσθήκη στεγάστρων δ) Προσθήκη εξοπλισμού στον προαύλιο χώρο (βρύσες, παγκάκια, προβολείς) ε) Ελαιοχρωματισμός στ) Πρόσληψη σχολικών φυλάκων.
Ζητάμε άμεσα από όλη τη σχολική κοινότητα (Διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές), ο καθένας από το πόστο του, να διεκδικήσουμε:
15 μαθητές ανά τάξη.
Πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών.
Ανακαίνιση σε όλους τους χώρους Υγιεινής με προσθήκη σύγχρονου εξοπλισμού (φωτοκύτταρα).
Ικανοποίηση όλων των σχετικών αιτημάτων που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή.
ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ