Με επτά ψήφους υπέρ της κατεδάφισης έναντι τριών που πρότειναν διαφορετική προσέγγιση, το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου αποφάσισε την κατεδάφιση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, στη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς και με την αποστολή ηλεκτρονικών επιστολών τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Το θέμα, υπενθυμίζεται, είχε και παλιότερα απασχολήσει το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής, επί Διοίκησης Ζαμάνη, ενώ την ίδια περίοδο υπήρξε έντονη κινητοποίηση των τοπικών φορέων, με πρωτοστάτη την Ένωση Γονέων Διονύσου, που πίεζε για τη δημιουργία στον ίδιο χώρο Μαθητικού Στεκιού Νεολαίας.
Η ΚΑΜΕΛΙΑ ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, με αφορμή την επικείμενη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Αγ. Στεφάνου και με το ερώτημα της ανάπλασης ή της κατεδάφισης του κτηρίου.
Υπέρ της κατεδάφισης τάχθηκαν με επιστολές τους:
Οι τοπικοί σύμβουλοι Στ. Σταϊκόγλου, Μ. Πάγκαλος και Γρ. Ίσσαρης (Ανεξάρτητη Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου), που στην κοινή επιστολή τους πρότειναν τη δημιουργία πραγματικής πράσινης ελεύθερης πλατείας και την εν συνεχεία ενοποίησή της με την Πλατεία Δημοκρατίας
Ο Κ. Βουτσάς (ανεξάρτητος), με την προϋπόθεση πως ο εν λόγω χώρος θα γίνει άμεσα πράσινος, με στόχο την πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων και την ενοποίηση με την Πλ. Δημοκρατίας
Η Φ. Πολιτάκη (ανεξάρτητη), που πρότεινε τη δημιουργία πεζόδρομου και πάρκου στο σημείο
Η Φ. Χαμοπούλου (ανεξάρτητη), που επιπλέον πρότεινε την πραγματοποίηση δια ζώσης συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της ΚΑΜΕΛΙΑΣ
Τέλος, υπέρ της κατεδάφισης τάχθηκε ο Πρόεδρος Δ. Μπαμπανίκας, με την προϋπόθεση να κινηθεί παράλληλα και η διαδικασία μετατροπής της χρήσης του Οικοδομικού Τετραγώνου σε Κοινόχρηστο Χώρο αλλά και να διαμορφωθεί άμεσα σε χώρο πρασίνου
Από την άλλη πλευρά:
Η Α. Δημητρακοπούλου, εκ μέρους της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, υπενθύμισε πως ο Εύπολις είχε εξαρχής στηρίξει το αίτημα της Ένωσης Γονέων, να γίνει η ΚΑΜΕΛΙΑ μαθητικό Στέκι, αυτοδιαχειριζόμενο μάλιστα, μια που ο Δήμος Διονύσου στερείται δημόσιων χώρων όπου η νεολαία θα μπορούσε να εκφραστεί δημιουργικά. Η κατεδάφιση του κτηρίου, τόνισε η κ. Δημητρακοπούλου, δεν είναι λύση, ούτε μπορεί να θεωρηθεί “έργο” πνοής. Αντιθέτως “η αξιοποίηση του χώρου με αισθητική που να συνδυάζει και μια χρήσιμη εγκατάσταση και πράσινο περιβάλλον, θα λειτουργήσει ουσιαστικά και συμβολικά ως παράδειγμα στο πολεοδομικό χάλι του σημείου”.
Την ίδια άποψη, της διατήρησης του κτηρίου, είχε και ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας επί Διοίκησης Ζαμάνη, Μ. Κασαπάκης, που για την ίδια την ΚΑΜΕΛΙΑ πρότεινε τη διαμόρφωσή της σε χώρο ΚΑΠΗ, Βιβλιοθήκης και ό, τι άλλο εξυπηρετεί τους δημότες. Ενώ για τον περιβάλλοντα χώρο πρότεινε την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Αγ. Στεφάνου, με κατασκευή πεζοδρομίων στη Λ. Μαραθώνος και με χαρακτηρισμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου ως διατηρητέου, μια που είναι το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στην περιοχή.
Τη διατήρηση του κτηρίου, ως ενός από τα ελάχιστα που ανήκουν στο Δήμο, και τη διάθεσή του για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με τη Δημιουργία για παράδειγμα Παιδικού Σταθμού ή Στεκιού Νεολαίας όπως έχει ζητήσει η Ένωση Γονέων, πρότεινε τέλος ο Κ. Μπαλτάς, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο ίδιος υπογράμμισε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να γεμίσει το σημείο με περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και προσέθεσε πως απαραίτητη είναι και η πεζοδρόμηση γύρω από το χώρο και η δημιουργία πάρκινγκ για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου.
Στη διαδικασία παρενέβησαν με κοινή τους επιστολή οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Μαϊχόσογλου και Στ. Δημητριάδης, που εκλέγονται στον Άγ. Στέφανο με την παράταξη των Ανοιχτών Οριζόντων, ζητώντας από τη μια πλευρά την απόσυρση του θέματος και την επανάληψη της συζήτησης με τη συμμετοχή και όλων των ντόπιων δημοτικών συμβούλων και από την άλλη πλευρά την αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηρίου προς όφελος των κατοίκων και κατόπιν αιτιολογημένης μελέτης.
Το κτήριο όπου στεγάζεται η ΚΑΜΕΛΙΑ αποτελεί δημοτική ιδιοκτησία και από το 1968 μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως καφενείο, με σύμβαση μίσθωσης τριάντα χρόνων και με ενοίκιο που καταχρηστικά αποκαλείται τουλάχιστον αστείο, τεσσάρων ευρώ!!! Το 2018 το θέμα της αξιοποίησης του κτηρίου απασχόλησε έντονα την τοπική επικαιρότητα, μια που- ενόψει τότε δημοπράτησης για την ενοικίαση του ακινήτου- η Ένωση Γονέων, στηριζόμενη από την ΟΓΕ Διονύσου, είχε προτείνει την αξιοποίησή του όχι ως ένα ακόμη καφέ, αλλά ως Μαθητικό Στέκι Νεολαίας που θα απευθύνεται στους έφηβους μαθητές. Το θέμα είχε έρθει το καλοκαίρι του 2018 με συλλογή υπογραφών και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που όμως με πρόταση του τέως Δημάρχου, είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία το Στέκι, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις επιθέσεις στελεχών της τότε Διοίκησης προς την Ένωση Γονέων. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η Ένωση προχώρησε τον Ιούλιο σε συγκέντρωση και ανοιχτή συζήτηση έξω από την ΚΑΜΕΛΙΑ, διατρανώνοντας και πάλι το αίτημα για το Μαθητικό Στέκι Νεολαίας. Την ίδια περίοδο το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου μάταια προσπαθούσε να συζητήσει το ίδιο θέμα, σκοντάφτοντας για πέντε συνεχείς απόπειρες είτε στην έλλειψη απαρτίας είτε στην αδυναμία να καταλήξει σε κάποια απόφαση. Έτσι, η τύχη της ΚΑΜΕΛΙΑΣ παραμένει σε εκκρεμότητα, που θα λυθεί όταν το θέμα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σ.Σ. Οι φωτογραφίες αρχείου είναι από την ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2018 η Ένωση Γονέων Διονύσου, ζητώντας να γίνει η ΚΑΜΕΛΙΑ Μαθητικό Στέκι Νεολαίας.