Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα αυτό της ανάρτησης των δασικών χαρτών για το Δήμο Διονύσου, “μείζον για την πόλη”, ζήτησαν στην πρόσφατη (9/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, καθώς και ο συνάδελφός του από τον «Εύπολι» Κ. Κουριδάκης. Ο τέως Δήμαρχος τόνισε, πιο συγκεκριμένα, πως με την εξέλιξη αυτή, και με το περιεχόμενο των δασικών χαρτών, το πρόβλημα για την πόλη βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο, μια που οι χάρτες αφήνουν εκτός κτηματογράφησης ολόκληρες περιοχές όπως ο Άγ. Στέφανος και η Άνοιξη, που έτσι δεν χαρακτηρίζονται ούτε δασικές ούτε μη δασικές, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες: «Αναρτήθηκαν οι χάρτες για να εκπληρωθεί μια υποχρέωση, αλλά αυτό που ανέβηκε είναι η απόλυτη κοροϊδία της κυβέρνησης, με σκοπό να μην χρεωθεί το πολιτικό κόστος και να αποφύγει τις χιλιάδες των ενστάσεων, που θα προέκυπταν αν χαρακτήριζε τις εν λόγω περιοχές πράσινες, ενώ παραπέμπει το θέμα σ’ ένα μέλλον απολύτως ασαφές, συνεχίζοντας την ομηρία των κατοίκων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης, που ζήτησε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.
Στα παραπάνω ο κ. Κουριδάκης προσέθεσε την υποχρέωση του Δήμου, ενόψει αυτής της νέας ομηρίας, να στηρίξει τους δημότες του στις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις τους αλλά και στο κόστος που αυτές θα απαιτήσουν, ενώ ζήτησε τη σύγκληση και της σχετικής νομοτεχνικής επιτροπής.
Το ίδιο αίτημα εξάλλου, της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τους δασικούς χάρτες είχε τεθεί από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» και τη Λ. Φέρμελη στο πλαίσιο της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα Λατομεία, λίγες ημέρες νωρίτερα.
Αποδεχόμενος το αίτημα των παρατάξεων, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης τόνισε πως η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, και αφού αξιολογηθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τα στελέχη της Διοίκησης και τη νομοτεχνική ομάδα.
Περισσότερες διευκρινίσεις έδωσε αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, συμφωνώντας με τη μείζονα σημασία του θέματος, μια που βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το οικιστικό πρόβλημα της πόλης και τη συνακόλουθη (αδυναμία για την) πολεοδομική και χωροταξική οργάνωσή της. Απαντώντας ειδικότερα στην ανησυχία του τέως Δημάρχου, ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε πως ουσιαστικά η θέση των επίμαχων περιοχών που τίθενται εκτός δασικών χαρτών, εναρμονίζεται με όσα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αποστείλει στο Υπουργείο το 2016, χαρακτηρίζοντας τότε όλες τις περιοχές της πόλης πολεοδομικά τακτοποιημένες και μη δασικές: «Η νυν Δημοτική Αρχή ασχολείται από την πρώτη στιγμή με το δασικό πρόβλημα επισημαίνοντας τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάρτηση των χαρτών και επικοινωνώντας συνεχώς με την κυβερνητική πλευρά. Και επειδή η επίλυση του προβλήματος για τις επίμαχες περιοχές “παγώνει” με την τελευταία εξέλιξη, βλέπουμε ως προοπτική και μονόδρομο την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για τα οποία έχουμε την προφορική και γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου πως ο Δήμος μας θα περιλαμβάνεται στην πρώτη κιόλας ομάδα, μετά τα 12 πρώτα πιλοτικά. Ήδη παρέχουμε στο Υπουργείο τεχνικά στοιχεία για την εκπόνηση και τη δημοπράτηση των Τοπικών Πολεοδομικών, ενώ παράλληλα η κατεύθυνση στην ΥΔΟΜ του Δήμου είναι να παρέχει σε όλες τις παρατάξεις όποια στοιχεία ζητηθούν για την πληρέστερη ενημέρωση όλων».
Ο Αντιδήμαρχος ανακοίνωσε, τέλος, τη σύγκληση διαπαραταξιακής επιτροπής, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, για την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου), με ευρεία ατζέντα- δασικά, Τοπικά Πολεοδομικά, αποφάσεις του Στε- ώστε να εξεταστούν όλα τα θέματα με συστηματικό τρόπο και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται εδώ πως αυτή θα είναι η δεύτερη ειδική συνεδρίαση, μετά και από τη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, για την οποία η σχετική διαπαραταξιακή επιτροπή αποφάσισε να πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου.