“Έχω τη θέση πως παρούσης της Προέδρου, υπερίσχυσε η θετική ψήφος της κι έτσι το θέμα υπερψηφίστηκε. Σέβομαι εντούτοις τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς των παρατάξεων της μειοψηφίας, γι’ αυτό και το θέμα θα επανέλθει μετά από εκ νέου διαπραγματεύσεις του Δήμου με τους εκμισθωτές”. Αυτά ήταν, συνοπτικά, τα λόγια του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, μετά από μια θυελλώδη συζήτηση, που αφορούσε στην επέκταση της μίσθωσης χώρων στο κεντρικό Δημαρχείο του Αγ. Στεφάνου, για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών του Δήμου, στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (12/10). Υπενθυμίζεται πως στο θέμα εκείνη την ώρα προήδρευε ο Αντιπρόεδρος Θ. Στάικος, η ψηφοφορία ανέδειξε ισοψηφία ανάμεσα στις θετικές και τις αρνητικές ψήφους, το θέμα ανακοινώθηκε από τον ίδιο ως καταψηφισμένο, αλλά παρενέβη ο Δήμαρχος τονίζοντας πως παρούσης της Προέδρου, η δική της, θετική, ψήφος ήταν αυτή που θα έπρεπε να υπερισχύσει, συνεπώς τo θέμα είχε υπερψηφιστεί. Με την άποψη αυτή, σημειωτέον, είχαν συνταχθεί και οι Υπηρεσίες του Δήμου.
Και έτσι αποτυπώθηκε στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου επί λέξει αναφέρονται τα εξής:
“ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Με ψήφους 17 Υπέρ και 17 Κατά Και με την ψήφο του Προέδρου του σώματος (άρθρο 96 παρ.4 του Ν. 3463/2006-Κ.Δ.Κ).
Μειοψηφούντων των Δ.Σ. κ. κ. Ζαμάνη Διονυσίου, Μαϊχόσογλου-Ψυχογυιού Αικατερίνης, Τσούκα Παναγιώτη, Πέππα Αγγελικής, Στάικου Θεόδωρου, Μπάση Αναστασίου, Αμπαρτζίδη Ιωακείμ, Ουσταμπασίδη Σταύρου, Κουριδάκη Κωνσταντίνου, Αλεξανδρή Δημητρίου, Κατσιακίδη Άγγελου, Αγγελάκη Διακείμη Σοφίας, Γιαννουλάτου Σπυρίδωνα, Παντελόγλου Τεύκρου, Πανάγου Παναγιώτη, Κλήμη Νικόλαου και Φέρμελη Λυδίας για τους λόγους που ανέφεραν στην τοποθέτησή τους και αναλυτικά καταγράφτηκαν στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.
Εγκρίνει:
1) τη σύναψη συμπληρωματικής/παραρτηματικής απευθείας μίσθωσης του κτιρίου στην οδό Λεωφ. Λ. Μαραθώνος 29.
2) τους όρους της μίσθωσης ως κατωτέρω:…”.
Στη θέση αυτή, και την απόφαση, όπως τελικά αποτυπώθηκε, επέμεινε ο Δήμαρχος και στην πρόσφατη (9/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως για ένα τέτοιο θέμα, και μπροστά στην επιτακτική ανάγκη στέγασης των δημοτικών Υπηρεσιών, η Διοίκηση δεν επιθυμεί ισχνή πλειοψηφία, γι’ αυτό εξάλλου πραγματοποιήθηκαν νέες διαπραγματεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα και μια διαφοροποιημένη εισήγηση με μειωμένο μίσθωμα και επιπλέον χώρους προς μίσθωση.
Στη συζήτηση παρενέβη και υπηρεσιακός παράγοντας, και χρήστης ταυτόχρονα των δημοτικών Υπηρεσιών, που υποστήριξε και αυτός από την πλευρά του, με συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινή λειτουργία του Δήμου, την επιτακτική ανάγκη για επέκταση των χώρων μίσθωσης, μια που το Δημαρχείο, με τους σημερινούς χώρους του, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών αλλά και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δημοτών, ενώ δεν διασφαλίζει κανενός την ασφάλεια σε περίπτωση κινδύνου.
Έτσι, ένα από τα ερωτήματα που απασχόλησαν έντονα το Δημοτικό Συμβούλιο στην 3ωρη(!) και πλέον συζήτηση ήταν: Ποιου η ψήφος τελικά υπερισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας; Του Αντιπροέδρου, που εκτελούσε εκείνη την ώρα χρέη Προέδρου; Ή της Προέδρου, που ήταν μεν παρούσα, αλλά δεν διηύθυνε τη συζήτηση, ενώ ψήφισε;
Για το πρόβλημα, σημειωτέον, υπήρξε προφορική- αλλά όχι γραπτή- γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου, συντασσόμενη πλήρως με τη θέση της Δημοτικής Αρχής περί ισχύος της ψήφου της Προέδρου.
Θεσμικό ατόπημα, θεσμικό πραξικόπημα, λαθροχειρία, φασισμός, παραχάραξη των πρακτικών, επίταξη Υπηρεσιών για τη στήριξη των θέσεων της Διοίκησης, βολές κατά της Προέδρου που υπέγραψε πρακτικά σε θέμα στο οποίο δεν προήδρευσε- ήταν μερικές μόνο από τις αιτιάσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας- πλην της “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”- για τη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής, να καταγράψει άλλη, αντίθετη, από την απόφαση που εκφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση.
Ενώ όλοι στάθηκαν σε δυο επιπλέον σημεία: Στο μίσθωμα- και στην ευκολία με την οποία ο εκμισθωτής δέχτηκε να το μειώσει, λίγες μόνον ημέρες μετά από την αντίδραση των μειοψηφιών- αλλά και στην ασφάλεια του κτηρίου, όσον αφορά στη στατική του επάρκεια για την οποία προσκομίστηκε δήλωση και όχι μελέτη, καθώς και στην πυρασφάλεια, τη στιγμή που και επιπλέον υπάλληλοι θα στεγαστούν και περισσότεροι πολίτες θα εξυπηρετούνται. Πρότειναν, τέλος, είτε την απόσυρση του θέματος είτε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τη διεξαγωγή περαιτέρω και διαφανών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την επί της ουσίας συζήτηση για το κτηριολογικό πρόβλημα του Δήμου. Καμία από τις δυο εντούτοις δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, παρά μόνο η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για επέκταση της μίσθωσης, όχι χωρίς προβλήματα και εδώ: Πόσοι από όσους ψήφισαν είχαν ανακοινωθεί ως παρόντες, άρα είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν; Και υπήρχαν απόντες δημοτικοί σύμβουλοι που παρακολούθησαν, όπως ισχυρίστηκαν, τη συζήτηση από το διαδίκτυο, άρα μπορούσαν να ψηφίσουν;
Το θέμα προς στιγμήν φάνηκε να υπερψηφίζεται- αλλά τελικά είχε γίνει λάθος στην καταμέτρηση(!), με αποτέλεσμα η επέκταση της μίσθωσης να καταψηφιστεί με 18 θετικές έναντι 19 αρνητικών ψήφων.
Επόμενο βήμα για τις παρατάξεις της μειοψηφίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, είναι η υποβολή προσφυγών για την καταγραφή στην ιστοσελίδα απόφασης άλλης από αυτήν στην οποία αρχικά είχε καταλήξει το Σώμα.
Ας σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Δημοτική Αρχή κατηγορείται πως φαλκίδευσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Η πρώτη σημειώθηκε πριν από μερικούς μήνες, αμέσως μετά από τη “Μήδεια” , όταν οι προτάσεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας υιοθετήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή και παρουσιάστηκαν ως δικές της. Τότε προσφυγή δεν χωρούσε, βήμα στο οποίο εν προκειμένω αναμένεται να προχωρήσουν οι παρατάξεις.