Η σημερινή (Τρίτη 28 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου δεν ήταν τελικά η τελευταία για το 2021, μια που ακόμη μια- κατεπείγουσα- θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του έτους. Και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα θέμα, που αποσύρθηκε σήμερα από το Δήμαρχο ως απαράδεκτα εισαγόμενο, μετά από μια σειρά σοβαρών αστοχιών στην εισήγηση. Επρόκειτο, πιο συγκεκριμένα, για την επείγουσα ανάθεση του καθαρισμού των δημοτικών κτηρίων, μια που ο σχετικός διαγωνισμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω καθυστέρησης εκδίκασης των πολλών προσφυγών στη φάση της επιλογής προσωρινού αναδόχου, ενώ το πρόβλημα της καθαριότητας των κτηρίων, ειδικά εν μέσω πανδημίας, είναι πλέον ορατό.
Υπενθυμίζεται κατ’ αρχάς ότι, όπως είχε επισημάνει η Οδός Διονύσου, η εισήγηση για το θέμα δεν είχε μέχρι χτες αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί, μια ώρα περίπου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στην εκφώνηση πάντως του θέματος, όπως περιγραφόταν στην πρόσκληση, αναφερόταν ρητά πως η εν λόγω ανάθεση θα πραγματοποιούνταν με τη διαδικασία του άρθρου 32 του νόμου 4412/2016, που προβλέπει διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Είναι η διαδικασία, υπενθυμίζεται, που ακολουθήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Διονύσου μετά τη “Μήδεια” για την αποκομιδή της καύσιμης ύλης, η οποία είχε συσσωρευθεί παντού στην πόλη, και την οποία διαδικασία οι παρατάξεις της μειοψηφίας θεωρούν και αποκαλούν απ’ευθείας ανάθεση.
Εξ αρχής στην εισήγηση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, από την οποία σημειωτέον απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας, δημιουργούνταν σοβαρά ερωτηματικά- επειδή αν και γινόταν αναφορά στο άρθρο 32, εντούτοις την ίδια ώρα στο ίδιο έγγραφο ζητούνταν η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για απευθείας ανάθεση, και έτσι την αποκαλούσε και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης στην τοποθέτησή του αλλά και ο εντεταλμένο σύμβουλος Γ. Τσουδερός σε διευκρινίσεις που έδωσε. Πρώτο το κρατούμενο- που προφανώς εξέθετε τη Δημοτική Αρχή, μια που η τελευταία δέχεται επί μήνες συστηματικά σφοδρή κριτική και οξείες επιθέσεις για τη διαδικασία που ακολουθεί και την οποία προσπαθεί, εξίσου συστηματικά, να «αποενοχοποιήσει».
Προβληματισμός επιπλέον ανέκυψε, μια που- όπως επεσήμανε ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος και ειδικός συνεργάτης Δημάρχου- στην εισήγηση, αν και αναφερόταν η καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού που οδηγούσε στην ανάγκη ανάθεσης του καθαρισμού των κτηρίων, εντούτοις καθόλου δεν προσδιοριζόταν για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκούσε αυτή η επείγουσα ανάθεση και για ποιο ποσόν επρόκειτο. Τα οποία ξεκαθάρισαν αμέσως μετά, μια που η διάρκεια της ανάθεσης είναι για τρεις μήνες και το ποσόν ανερχόταν στο ύψος της απ’ ευθείας ανάθεσης, δηλαδή στις 37.200 ευρώ με ΦΠΑ. Ή έτσι τουλάχιστον ελέχθη στην αρχή. Γιατί εν συνεχεία αποκαλύφθηκε πως το ποσόν έφθανε τελικά στις 38.700 ευρώ, δηλαδή υπερέβαινε το όριο της απ’ευθείας, δημιουργώντας τουλάχιστον σύγχυση!
Τέλος, ερωτηματικά δημιούργησε η επιλογή για την ανάθεση σ’ αυτόν που, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είχε δώσει τη χαμηλότερη προσφορά και είχε κηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πλαγίως “προδικασμένη” τελική επιλογή, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Οι παραπάνω επισημάνσεις, παραλείψεις και αστοχίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Δημάρχου, που παραδέχθηκε πως δεν είχε εξετάσει επαρκώς την εισήγηση, βασιζόμενος στις Υπηρεσίες, και απέσυρε εκνευρισμένος το θέμα ζητώντας επιτακτικά να επανέλθει σε ορθή επανάληψη άμεσα, μάλλον αύριο κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.