Τα παραπάνω συναισθήματα, αν και όχι αναγκαστικά μ’αυτή τη σειρά, εκφράστηκαν από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου στην πρόσφατη συνεδρίασή τους, την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Και βέβαια δεν αφορούσαν στις παρατάσεις ταφής ή στις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Γιατί το θέμα που “καίει” την Κοινότητα είναι αυτό της πυροπροστασίας, από την αρχή, ή και πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι δεν είναι στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης.
Τεράστιοι όγκοι κηπαίων, διάσπαρτοι στην πόλη, που δεν απομακρύνονται εγκαίρως, πυροσβεστικά οχήματα, που παραμένουν ανεπισκεύαστα ή χωρίς πινακίδες, ασάφεια με την τοποθέτηση πυροφυλάκων και τη συνεχή στελέχωση του πυροφυλάκιου, ζημιές στο ίδιο το πυροφυλάκιο που δυσκολεύουν την αποτελεσματική επιτήρηση της περιοχής, και έλλειψη εξοπλισμού των εθελοντών, άρνηση, τέλος, της Δημοτικής Αρχής να συζητήσει την πρόταση τοπικού Κλιμακίου Εθελοντών για συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, παρά μόνον αφού γίνει αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με επιστολή του Αντιδημάρχου Δ. Ράικου– αυτά αναφέρθηκαν, σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους στην προχθεσινή συνεδρίαση, όπου σημείο αναφοράς στάθηκε η σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο. Στην απόφαση αυτή, όπως την υπενθύμισε ο Κ. Μπομπής, υπήρχε ρητή καταγραφή όλων των αναγκών της Κοινότητας, για την αποτελεσματική πυροπροστασία, που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, μια που φέτος οι φόβοι για καταστροφική φωτιά και στην Πεντέλη- μετά από το περυσινό παρανάλωμα στην Πάρνηθα- είναι ακόμη μεγαλύτεροι: Επάρκεια οχημάτων, στελέχωση του πυροφυλάκιου σε 24ωρη βάση επί τρεις μήνες- “η φωτιά δεν δίνει ραντεβού, πρέπει συνεχώς να επιτηρούμε για πιθανές εστίες”-, εντατικοποίηση των αποψιλώσεων σε αδόμητα και Κοινόχρηστους Χώρους, άμεση απομάκρυνση κηπαίων, εξοπλισμός του πυροφυλάκιου και τοποθέτηση αλεξικέραυνου, χάρτης με τις οδούς διαφυγής και οδηγίες για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων κ.λπ.
Ένα, μάλιστα, από τα κεντρικά ερωτήματα των τοπικών συμβούλων ήταν η τύχη των 131.000 ευρώ που ο Δήμος Διονύσου πήρε φέτος για δράσεις πυροπροστασίας, τη στιγμή που ακόμη βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το ποσόν μπορεί να διατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε άμεσες και κατεπείγουσες ανάγκες.
Ακολουθώντας την καταγραφή στην απόφαση του Απριλίου, ο κ. Μπομπής υπογράμμισε πως δυο πυροσβεστικά οχήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, μια που το ένα δεν έχει ακόμη επισκευασθεί, εν αναμονή της υπογραφής σύμβασης με συνεργείο, ενώ το άλλο δεν φέρει πινακίδες. Όσο για το πυροφυλάκιο, πέρυσι όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Κλιμακίου Εθελοντών Δ. Πιτιανούδη, επισκευάσθηκε με έξοδα του Αντιδημάρχου (και) Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλη, ενώ για φέτος έχει λάβει τη διαβεβαίωση πως οι επισκευές έχουν μεν δρομολογηθεί, αλλά και πάλι με ιδιωτικά έξοδα. Αξίζει εδώ να τονισθεί ο ρόλος του πυροφυλάκιου στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της φωτιάς, μια που εθελοντής κάτοικος, που εκτελούσε βάρδια το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου εντόπισε την εστία στο Σπατατζίκι και σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική.
Σύμφωνα, πάντως, με την ενημέρωση του Προέδρου Τ. Μπάση, συνεργείο εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας επισκέφτηκε το αιωνόβιο Δάσος και ο καθαρισμός του ξεκινά αυτές τις ημέρες, με προτεραιότητα στην αποψίλωση δίπλα στους δρόμους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως φέτος είναι μόλις η δεύτερη φορά, μέσα στα τελευταία 70-80 χρόνια, που η Εθνική Τράπεζα καθαρίζει την ιδιοκτησία της.
Επιπλέον, ξεκίνησαν οι βάρδιες στο πυροφυλάκιο στο Διονυσοβούνι, με συμβασιούχους του Δήμου, τα πρωινά από τις 7 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Την απογευματινή βάρδια έχει αναλάβει ο ΣΠΑΠ και τη βραδινή τα Λατομεία Μαρμάρου. Παράλληλα, στρατιωτικές μονάδες ήδη περιπολούν όλο το βράδυ στην περιοχή, δεν διασαφηνίστηκε όμως αν οι περιπολίες αυτές, που δρουν επικουρικά, όπως τόνισε η Δ. Ιατρού, γίνονται με πρόγραμμα και συντονισμένα. Η ίδια είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα με τις βάρδιες των εθελοντών κατοίκων τα Σαββατοκύριακα στο πυροφυλάκιο, στις οποίες συμμετέχουν και οι Ναυτοπρόσκοποι, εφόσον το πρόγραμμά τους το επιτρέπει.
Συνεχίζεται, τέλος, με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των οικοπέδων σε όλο το εύρος του Δήμου, και της Κοινότητας, όπως παραδέχθηκαν όλοι οι παριστάμενοι, πιθανολογώντας πως έπαιξαν ρόλο και τα πρόστιμα που για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πέρυσι στους ασυνεπείς ιδιοκτήτες.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί και τούτο: Προ ημερών ο Δήμος Διονύσου, με ανακοίνωσή του, κάλεσε όσους ενδιαφέρονται, να συνδράμουν εθελοντικά στο έργο των Κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας της πόλης. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου. Δηλαδή ενάμιση και πλέον μήνα μετά από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όταν όλοι και όλα θα έπρεπε να είναι στη θέση τους. Και ο εξοπλισμός κάθε είδους, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλα εκπαιδευμένο. Γιατί τώρα, οδεύοντας προς τη μέση του καλοκαιριού, και με την πρώτη αστική φωτιά να χτυπάει καμπανάκι, τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά.