Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Από την πηγή ενημέρωσης «Οδός Διονύσου» (12/07/2022) πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός περιόδευσε στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της περιοχής. Μεταξύ των 13 Δημάρχων και ο Δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης.
Ο Πρωθυπουργός εστίασε την παρέμβασή του σε κάποια κρίσιμα για την περιοχή προβλήματα και όπως πληροφορηθήκαμε από τη σχετική αρθρογραφία στην «Οδός Διονύσου» στο περιθώριο της συνάντησης ο Δήμαρχός μας εξέθεσε προφορικά ορισμένα σημαντικά προβλήματα και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Τηρουμένων των αναλογιών μού έρχεται στη μνήμη μια εύστοχη στιχομυθία σε μια τηλεμαχία (συνήθως τη λέμε debate) μεταξύ δυο δημοκρατικών υποψηφίων για την εκλογή σε ένα υψηλού επιπέδου πολιτικό αξίωμα.
Εν συντομία λοιπόν: Ο ένας υποψήφιος, θέλοντας να δηλώσει ότι πρώτιστο μέλημά του θα είναι η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες χωρίς υπηρεσιακούς μεσάζοντες, υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα σηκώνει το τηλέφωνο και θα ακούει τα παράπονα και τα αιτήματα των πολιτών.
Ο έτερος υποψήφιος συμφώνησε με την ορθή τοποθέτηση του συνυποψηφίου του αλλά συμπλήρωσε πως δεν αρκεί να σηκώνει άμεσα το τηλέφωνο αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει τι λες στο τηλέφωνο και ποιες λύσεις προωθείς στα προβλήματα.
Επανέρχομαι λοιπόν στην σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και την αναφορά-δέσμευση του Δημάρχου να καταθέσει υπόμνημα με τα προβλήματα του Δήμου μεταξύ των οποίων και αυτό των Λατομείων για το οποίο δεν υπάρχει έως σήμερα δημόσια κυβερνητική παρέμβαση ότι θα επιλυθεί με γνώμονα όσα κατά καιρούς συμπεριλαμβάνονται στα αναλυτικά υπομνήματα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής.
Εμφανώς η κατάθεση υπομνήματος είναι μια καλή πρακτική διότι όπως λέγεται τα «γραπτά μένουν”.
Στο σημείο αυτό εγείρονται κάποιες σκέψεις και συναφή ερωτήματα:
Οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο του υπομνήματος, προφανώς όχι εκ των προτέρων, αλλά όταν κατατεθεί καθώς και την ένταση των επιχειρημάτων και τις προτεραιότητες και πώς ιεραρχούνται τα κρίσιμα προβλήματα.
Επίσης όλοι μας έχουμε ενδιαφέρον να λάβουμε γνώση και της μελλοντικής απάντησης του Πρωθυπουργού.
Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους δημότες για τα επίσημα κείμενα με τις προτάσεις που καταθέτει και στην προκειμένη περίπτωση ο Πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα, όχι μόνο να ακούει αλλά και να επιλύει με αποφασιστικό τρόπο εκκρεμότητες όπως συχνά έχει πράξει στο παρελθόν.
Ιδού η Ρόδος- Ιδού και το Υπόμνημα!