Αφιερωμένο στους Ελληνοαραβικούς πολιτιστικούς δεσμούς είναι το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 21-23 Ιουνίου στο Δήμο Διονύσου, και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με τη συνεργασία του ΘΕΣΠΙ, του Πολιτιστικού- Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Δρυάδες» και του ΜΚΣ «Εν Δράσει».
Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, η πνευματική ζωή της ελληνικής παροικίας της σύγχρονης Αιγύπτου από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, οι χώρες της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού κατά την ύστερη αρχαιότητα, η εικόνα των σταυροφόρων στις δυτικές, βυζαντινές και ανατολικές πηγές, η εικόνα των Αράβων στις βυζαντινές πηγές, ενώ σε Στρογγυλή Τράπεζα θα παρουσιαστεί ομοίωμα αραβικού μηχανήματος υγρού πυρός και εξαρτημάτων του βυζαντινο- αραβικού πολεμικού πλοίου «Δρόμων- shini».
Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη– επίτιμο Πρόεδρο, τον ιστορικό- συγγραφέα Β. Γεωργιάδη (Πρόεδρος), τους Αντιπροέδρους Δ. Σπυρόπουλο (Πρόεδρος του Συλλόγου «Δρυάδες») και Π. Βαλλιάνο (πρόεδρο του Εν Δράσει), ενώ ανάμεσα στα μέλη περιλαμβάνονται η Δ. Αφεντούλη περιφερειακή σύμβουλος και Δρ. Κοινωνιολογίας και ο Θ. Φροντιστής Δρ. Οικονομολόγος, καθώς και πολιτικοί και ιστορικοί επιστήμονες και μέλη από τους δύο συνεργαζόμενους Συλλόγους.
Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1995 από τον καθηγητή Βασίλειο Χρηστίδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου, και μια ομάδα συνεργατών και μαθητών του με στόχο την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα των ελληνοανατολικών και αφρικανικών σπουδών στην Ελλάδα και διεθνώς. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού το Ινστιτούτο συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους κυβερνητικούς φορείς, ελληνικά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς.
Στο πλαίσιο της έρευνας γίνεται κυρίως συνδυασμένη μελέτη των βυζαντινών, αραβικών και άλλων ανατολικών πηγών. Τα γνωστικά πεδία που επιλέγηκαν για την έρευνα ανήκουν κυρίως στους τομείς της ιστορίας, φιλολογίας, αρχαιολογίας και τέχνης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη της αραβικής και βυζαντινής ναυσιπλοΐας και ναυτικού πολέμου, στη βυζαντινή και αραβική διπλωματία, και στους τρόπους επικοινωνίας από γεωγραφική, οικονομική και γεωστρατηγική άποψη, με επίκεντρο τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα, από την ύστερη αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή (6ος -16ος αι. μ.Χ.).
Οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Ινστιτούτου θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου στις 5.30 το απόγευμα με τους χαιρετισμούς μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και θα ολοκληρωθούν με επίσημο δείπνο την Κυριακή 22 Ιουνίου το βράδυ στο ξενοδοχείο Καστρί στη Ν. Ερυθραία. Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου και επίσκεψη στο Μαραθώνα και στο μουσείο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, είναι η δεύτερη φορά που το Συνέδριο διοργανώνεται στο Κρυονέρι, ενώ πέρυσι είχε φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.