Οι παλαιότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους, και είναι αρκετοί, ίσως θυμούνται τα πρώτα χρόνια του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου και τη Ζ. Σώκου, την τότε επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου. Η κ. Σώκου, έχοντας και κομματική ταυτότητα, προσκόμιζε πάντα μια διαφορετική άποψη (συμφωνείς-δεν συμφωνείς, αδιάφορο) στα τοπικά πράγματα, που συνήθως τα φώτιζε από άλλη σκοπιά. Για την άλλη αυτή σκοπιά αδιαφορούσαν κάποιοι από τους τότε συναδέλφους της στο Δημοτικό Συμβούλιο και μόλις η κ. Σώκου ξεκινούσε την τοποθέτησή της, ξεκινούσαν κι εκείνοι να μιλούν με το διπλανό τους ή να βαρυγκομούν ή και ευθέως να την απαξιώνουν και να τη λοιδορούν.
Δεν πειράζει, συνάδελφοι, τους έλεγε εκείνη. Εγώ μιλάω για τα πρακτικά.
Και όντως μιλούσε, για κάθε θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσερχόταν όσο μπορούσε και στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, όπου η παράταξή της μέλος δεν ήταν και άρα δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Ήθελε όμως να ενημερώνεται διεξοδικά, μια που ειδικά στη δεύτερη θητεία της, επί Διοίκησης Ζαμάνη, ήταν η μόνη εκλεγμένη από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Επιστρέφοντας στο τώρα: Μέσα στο 2022 και μέχρι σήμερα, κυριολεκτικά (25/10), έχουν πραγματοποιηθεί 44 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου. Της Επιτροπής που, όπως όλοι συνομολογούν και καταγγέλλουν, έχει υποκαταστήσει ακόμη κι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο συλλογικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά και από τις αρμοδιότητες που της έχουν δοθεί στο όνομα της κυβερνησιμότητας.
Σ’ αυτήν την Επιτροπή του Δήμου μας, που κατά παράδοση συνεδριάζει κάθε Τρίτη πρωί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συμμετέχει η Δημοτική Αρχή με 5 μέλη, δυο εκπροσώπους έχει η μείζων μειοψηφία των Ανοιχτών Οριζόντων, με ένα μέλος συμμετέχει η παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου και επειδή οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι έφθασαν αισίως στους τέσσερις και λογίζονται ως παράταξη, δικαιούνται κι αυτοί εκπροσώπησης με ένα μέλος – συνολικά την Επιτροπή απαρτίζουν 9 δημοτικοί σύμβουλοι, με αποφασιστικές, ελεγκτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες σε 28 περιπτώσεις!
Άλλες μείζονος και άλλες ήσσονος σημασίας- αλλά η υποχρέωση παρουσίας των μελών είναι αυτονόητη και ανεξάρτητη από τη βαρύτητα των θεμάτων που κάθε Τρίτη εισάγονται προς συζήτηση.
Σ’ αυτές λοιπόν τις 44 συνεδριάσεις μέσα στο 2022, εκπρόσωποι των μειοψηφιών (είτε τακτικά είτε αναπληρωματικά μέλη) έχουν απουσιάσει σε 22- ενώ σε καμιά μα καμιά συνεδρίαση δεν έχει δηλώσει παρουσία ο εκπρόσωπος εκ μέρους των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων (σ.σ. ούτε έχει γνωστοποιηθεί πιθανή αντικατάστασή του).
Έτσι, αυτοί που εκ του νόμου υποχρεούνται να συμμετέχουν, δεν προσέρχονται παρά επιλεκτικά, δίνοντας περίεργη ερμηνεία στα καθήκοντά τους ως εκλεγμένων αντιπροσώπων της πόλης. Η κόντρα που ξετυλίγεται εδώ και μήνες ανάμεσα στις παρατάξεις της μειοψηφίας και τη Δημοτική Αρχή, καθώς και οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΣ, που για να εξασφαλίσει τη λήψη αποφάσεων, ευνούχισε την απλή αναλογική, ίσως αποτελούν την εξήγηση.
Εντωμεταξύ η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει κανονικά, αποφάσεις επίσης λαμβάνονται κανονικά, αλλά μόνο από τη Δημοτική Αρχή, ενώ η άποψη και ο λόγος των παρατάξεων δεν καταγράφεται έστω “για τα πρακτικά, συνάδελφοι, για τα πρακτικά”.