Στην καθαίρεση και απομάκρυνση τριών παράνομων διαφημιστικών πινακίδων σε κοινόχρηστο χώρο επί της Λ. Μαραθώνος, στην Άνοιξη, θα προχωρήσει ο Δήμος Διονύσου, μετά από καταγγελία ιδιώτη. Το ποσόν, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ανέρχεται σε 1116 ευρώ, αφορά στην αποξήλωση και απομάκρυνση τριών διαφημιστικών πινακίδων – πανό σε σιδερένιους στύλους που υπάρχουν στον ακάλυπτο χώρο επιχείρησης εστίασης στη Λ. Μαραθώνος και θα γίνει με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο για την αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων επικαιροποιήθηκε με το Ν. 4954/2022, που στο άρθρο 60 περιγράφει με λεπτομέρειες ποιος είναι ο αρμόδιος σε κάθε περίπτωση (αν, δηλαδή, πρόκειται για δημοτικό ή περιφερειακό δρόμο), ποιος είναι υπόχρεος για τον καταλογισμό της δαπάνης αποξήλωσης και αποκατάστασης του χώρου αλλά και την επιβολή προστίμου, ενώ η δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης αποξήλωσης δεν αναστέλλει την εκτέλεσή της. Μικρή λεπτομέρεια: Δήμοι και Περιφέρειες, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, “υποχρεούνται να διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους ειδική φόρμα υποβολής ηλεκτρονικής αναφοράς παράνομων διαφημιστικών πινακίδων”, με την υποχρέωση αυτή να ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2021. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου τέτοια φόρμα δεν υπάρχει.
Με αφορμή την παραπάνω αποξήλωση, και τη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια στις 26 Οκτωβρίου, η Οδός Διονύσου έφερε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, υπενθυμίζοντας το τραγικό περιστατικό (σ.σ. και μακάρι να ήταν το μόνο) του 2005 όταν 25χρονος σκοτώθηκε στη Λ. Κηφισίας, στο Μαρούσι, επειδή προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Η υπόθεση, με πολύχρονο αγώνα του πατέρα του, είχε φτάσει στο ΣτΕ, που το 2010 εξέδωσε δυο αποφάσεις, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ιστορικές, και οι οποίες έκριναν πως διατάξεις που επέτρεπαν την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων πάνω στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια δρόμων όπου επιτρέπεται ταχύτητα μέχρι 70 χλμ την ώρα, είναι αντίθετες με τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης (σ.σ. τα σχετικά στοιχεία είναι διαθέσιμα στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε τότε καλύψει την υπόθεση με λεπτομερή ρεπορτάζ).
Η αισθητική επιβάρυνση από τις παράνομες πινακίδες, που στο σχετικό νόμο χαρακτηρίζονται “ρύποι”, είναι το μικρότερο κακό. Το μείζον είναι η προστασία των διερχομένων, πεζών ή εποχούμενων. Και επειδή οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης μας είναι γεμάτοι από πανώ, πινακίδες, ταμπλώ και άλλα διαφημιστικά τερτίπια, καλό θα ήταν ο Δήμος Διονύσου να προχωρήσει σε σχετική μελέτη καταγραφής τους, ώστε να διαπιστωθεί ποια και πόσα από αυτά είναι παράνομα, ώστε εν συνεχεία να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Πάντως, και σύμφωνα με επισήμανση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, ο Κανονισμός του Δήμου για τη ρύθμιση της υπαίθριας διαφήμισης είχε ολοκληρωθεί από το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Μεσολάβησε όμως το γενικό lock down, οπότε η συζήτησή του αναβλήθηκε. Σύντομα όμως θα δοθεί στη δημοσιότητα για τη σχετική διαβούλευση και εν συνεχεία τη συζήτηση και την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.