logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζήτηση – εκδήλωση για θέματα πρόληψης παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/1 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων  των συλλόγων Γονέων Γυμνασίων του Δήμου (Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Άνοιξης, Διονύσου, Κρυονερίου), εκπαιδευτικών καθώς επίσης και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Ασφάλειας Διονύσου. Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, πραγματοποιήθηκε επίσης εισήγηση της προσκεκλημένης Εγκληματολόγου και δημότη Διονύσου κ. Ελένης Συρμαλή, η οποία  αφορούσε στους παράγοντες κινδύνου αλλά και τους αντίστοιχους προστατευτικούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με το φαινόμενο. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Νίκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρης Μπαμπανίκας και ο Συντονιστής του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, απευθυνόμενος στους γονείς, στο πρόσφατο κρούσμα παραβατικότητας που σημειώθηκε στον Άγιο Στέφανο μεταξύ ανήλικων μαθητών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Σας κάλεσα σήμερα προκειμένου να σας ακούσω και να κάνουμε μία εποικοδομητική και υπεύθυνη συζήτηση με αφορμή το πρόσφατο λυπηρό συμβάν που σημειώθηκε στον Άγιο Στέφανο μεταξύ ανήλικων μαθητών. Το συγκεκριμένο περιστατικό ασφαλώς δεν είναι το μόνο, τόσο για το Δήμο μας όσο και για άλλους Δήμους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Είναι σημεία των καιρών, πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς η εγκληματικότητα και ειδικά όταν εμφανίζεται σε αυτές τις μικρές ηλικίες μάς προβληματίζει έντονα. Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Διονύσου δεν στέκεται αμέτοχος απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα. Είναι «παρών» και προσπαθεί να βοηθήσει με τις κοινωνικές του υπηρεσίες -και όχι μόνο- παρά το γεγονός ότι όπως αντιλαμβάνεστε δεν ασκεί την αποφασιστική αρμοδιότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τον Δεκέμβριο του 2020 συστήσαμε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, με τη βοήθεια του κ. Χριστόπουλου, ένα όργανο που το διαθέτουν ελάχιστοι Δήμοι της χώρας και στο οποίο συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, η Αστυνομία και άλλοι φορείς, σε μια προσπάθεια να υπάρχει συναντίληψη στο σοβαρό πρόβλημα της παραβατικότητας. Να πω ότι την ερχόμενη Πέμπτη αυτό το συμβούλιο θα συνεδριάσει και πάλι για να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι με συνεργασία και ειλικρίνεια θα μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε κάποιες λύσεις εκεί όπου είναι εφικτό. Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας είναι ασφαλώς καταλυτικός, εμείς όμως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, συντονίζοντας όλους τους συναρμόδιους φορείς και παρεμβαίνοντας εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα εισήγηση της κ. Συρμαλή και εν συνεχεία διαλογική συζήτηση, με παρεμβάσεις των συμμετεχόντων αλλά και σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.