Σχολεία κυρίως έπληξε η σφοδρή καταιγίδα, με κύρια χαρακτηριστικά τη νεροποντή αλλά και την έντονη χαλαζόπτωση, της περασμένης Πέμπτης 26 Ιανουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη νεροποντή αλλά και χαλαζόπτωση, ενώ περιοχές που παραδοσιακά υπέφεραν από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα η Αγ. Παρασκευή στον Άγ. Στέφανο, αυτή τη φορά δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου, η Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, όπου στο παρελθόν έχουν κινδυνεύσει οδηγοί, προχθές έκλεισε για μισή ώρα, και αυτό μόνο για καθαρά προληπτικούς λόγους.
Από την άλλη πλευρά, πλημμύρες σημειώθηκαν στο χώρο τριών σχολείων της πόλης, αλλά και στο Κλειστό Γυμναστήριο του Διονύσου, και μάλιστα για διαφορετικούς λόγους:
*Το Λύκειο Δροσιάς, που στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο του Ζαννείου, στα όρια του Δήμου Κηφισιάς, αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα, από δυο μάλιστα αιτίες. Η πρώτη οφείλεται στην κατασκευή του, που εφάπτεται πρανούς λόφου. Και παρόλο που έχει χτιστεί τοίχος, επειδή δεν έχει μονωθεί σωστά, από εκεί ανέβλυζαν νερά με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν δυο αίθουσες. Επιπλέον, πευκοβελόνες από δέντρο που έχει διασωθεί σε ημιυπαίθριο χώρο, στο κέντρο του σχολείου, και περνάει μέσα από τη στέγη, έφραξαν τις υδρορροές, που σημειωτέον βρίσκονται μέσα στο κτήριο, με αποτέλεσμα ο όροφος να φουσκώσει και νερά να μπουν στο ισόγειο. Αυτά μετέφερε στη συνεδρίαση (σ.σ. που αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας) της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την περασμένη Πέμπτη, ο Ν. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου. Ο ίδιος προσέθεσε πως αντίστοιχα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, αλλά όχι με αυτή την ένταση, και κατά το παρελθόν, γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί και η αντικατάσταση κατ’ αρχάς της στέγης, ώστε οι υδρορροές να βγουν εκτός κτηρίου, που όμως δεν πρόλαβε να γίνει, αλλά και η σωστή μόνωση των δυο αιθουσών που εφάπτονται του λόφου.
*Στο σχολικό συγκρότημα πρώην Καργάκου, επί της Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, πλημμύρισε ο προαύλιος χώρος, λόγω του όγκου του νερού, που αναζητούσε διέξοδο προς το ρέμα. Όπως επιπλέον δήλωσε ο Αντ. Χριστόδουλος, Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Διονύσου που στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα, στο δικό του σχολείο παρατηρήθηκαν, όπως και σε κάθε έντονη βροχόπτωση, φαινόμενα εισροής νερού, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα να αποκλειστούν τρεις αίθουσες. Η εισροή παρατηρείται σε σημεία που εξετάζεται αν συνδέονται με τα ιδιωτικά φωτοβολταϊκά στη στέγη του σχολείου, οπότε η αντιμετώπιση και η δαπάνη ανήκει στον ιδιώτη που εκμεταλλευόταν τη στέγη, ο οποίος όμως έχει ήδη απομακρυνθεί από το νέο ιδιοκτήτη του συγκροτήματος, ή από άλλη αιτία, όπως για παράδειγμα φραγμένες υδρορροές, που θα αντιμετωπιστεί από το Δήμο. Το ίδιο πρόβλημα, αντιμετώπισε σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, και το ΕΠΑΛ, που συστεγάζεται στο ίδιο κτήριο.
*Όσον αφορά και πάλι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, πρόβλημα λόγω βουλωμένων φρεατίων, αλλά και προβληματικής αντλίας, υπήρξε και στο προαύλιο των 4 Νηπιαγωγείων του Αγ. Στεφάνου, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δίπλα στις γραμμές του τρένου. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση των Προϊσταμένων και την άμεση κινητοποίηση της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α. Τόκα, του Προέδρου της Κοινότητας Δ. Μπαμπανίκα και των Αντιδημάρχων Περιβάλλοντος-Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλη και Καθημερινότητας Μ. Τσιλιγκίρη.
*Τέλος, πλημμύρισε το υπόγειο του Κλειστού Γυμναστηρίου Διονύσου, θέμα μάλιστα που ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως την περασμένη Παρασκευή στο Τοπικό Συμβούλιο. Το πρόβλημα κατά τον προεδρεύοντα Λ. Γεωργοκίτσο, μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Αθλητικού Ομίλου Διονύσου, οφείλετο σε υπερχείλιση του βόθρου εξαιτίας προβληματικής αντλίας, ενώ διαφορετική εικόνα έδωσε στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, που έσπευσε επί τόπου. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, η πλημμύρα οφείλεται σε εξαρχής κατασκευαστικό λάθος, μια που τα όμβρια οδηγούνται στο βόθρο του Κλειστού, ο οποίος βέβαια την Πέμπτη υπερχείλισε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το Τοπικό Συμβούλιο στην απόφασή του συμπεριέλαβε και την επισκευή της κάτω τουαλέτας του Γυμναστηρίου, όπου ο σωλήνας της αποχέτευσης έχει υποστεί καθίζηση και η τουαλέτα δεν λειτουργεί, καθώς και τον έλεγχο της λειτουργίας της αντλίας αποστράγγισης και της γεννήτριας που την τροφοδοτεί σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Όσον αφορά, πάντως, στα σπίτια, η επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο Α. Κούνης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, χρειάστηκε μόνο σε δυο περιπτώσεις, στον Άγ. Στέφανο για την απάντληση υδάτων, και στη Δροσιά για κοπή δέντρου.