Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει περάσει από τη διακυβέρνηση της χώρας όλο το πολιτικό σύστημα, εκτός από το ΚΚΕ. Όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση στο οικιστικό- δασικό πρόβλημα της πόλης μας, που στην αρχή απασχολούσε μεμονωμένες Κοινότητες και Δήμους, και εν συνεχεία τον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου, και επηρεάζει μερικές χιλιάδες κατοίκων. Αυτοί μένουν ή έχουν ιδιοκτησίες σε οικισμούς, όπου στην αρχή αναγνωρίσθηκαν και μετά κατέπεσαν τα όριά τους, με ευθύνη της πολιτείας και των αντιφατικών αποφάσεών της. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο αυτοί οι κάτοικοι ή οι ιδιοκτήτες να θεωρούνται καταπατητές του Δημοσίου και οι περιουσίες τους δασικές, αλλά και να μην μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός που να παραπέμπει σε σύγχρονη πόλη. Η ίδια πολιτεία υιοθέτησε σήμερα τη λύση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Που όμως, στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου, σκοντάφτει στον καθορισμό των ορίων στους οικισμούς του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης, κυρίως, αλλά και των υπολοίπων οικισμών, όπως έχουν αναγνωριστεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο αυτό;
Οι παραπάνω επισημάνσεις και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο βασικό ερώτημα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στη διαπαραταξιακή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κρυονερίου, σε συντονισμό του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη και του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη. Η οποία συζήτηση, που αφορούσε και στο οικιστικό αλλά και στα Λατομεία- θύμιζε πιο πολύ Δημοτικό Συμβούλιο, μια που προσήλθαν μέλη από όλες σχεδόν τις παρατάξεις- εκτός από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”- καθώς και ανεξάρτητοι, τοπικοί σύμβουλοι και πολίτες αλλά και μηχανικοί της πόλης. Στόχος της η ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συμβασιοποίησης του ΤΠΣ για την πόλη μας, αλλά και η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης ώστε πριν από κάθε τι άλλο να εξασφαλιστεί η οριοθέτηση των οικισμών.
Η εξασφάλιση αυτή έρχεται με την εκπόνηση Αυτοτελών Μελετών Οριοθέτησης των οικισμών- και σ’ αυτό φάνηκε να συμφωνούν όλοι. Οι διαφωνίες ξεκίνησαν όταν η συζήτηση στράφηκε γύρω από το:
*Ποιος είναι προσφορότερο να τις εκπονήσει- ο ίδιος ανάδοχος που θα αναλάβει το ΤΠΣ ή άλλος, και ποιος μπορεί να αναθέσει τη συγκεκριμένη δουλειά
*Πότε είναι σκοπιμότερο να εκπονηθούν οι Μελέτες- στο πλαίσιο του ΤΠΣ που προβλέπει και την οριοθέτηση, με κίνδυνο το όποιο εμπόδιο να αναστείλει επ’ αόριστον την εκπόνηση του Σχεδίου ή, πάση θυσία, πριν και ανεξάρτητα από το ΤΠΣ, ώστε τα όρια των οικισμών να κατοχυρωθούν με απρόσβλητο Προεδρικό Διάταγμα και εν συνεχεία να “κουμπώσουν” έτοιμα στο Σχέδιο
*Την πραγματική, και πολλές φορές αντικρουόμενη, βούληση των αρμόδιων κρατικών εμπλεκόμενων φορέων- ΥΠΕΝ, Δασαρχείο, ΣτΕ, και εσχάτως και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που έχει κινήσει τη διαδικασία δημοπράτησης των ΤΠΣ
*Στο κάδρο μπήκε και ο ανάδοχος του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου: Η αμοιβή του ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ, 1,3 εκατομμύριο με ΦΠΑ. Στην αμοιβή αυτή περιλαμβάνεται τόσο η μελέτη του χωροταξικού- πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης όσο και η οριοθέτηση των οικισμών, καθώς και άλλες συνοδές μελέτες, χωρίς όμως να προσδιορίζεται επακριβώς πόσο θα κοστίσει τι. Θα δεχόταν λοιπόν ο ανάδοχος μείωση της αμοιβής του, εφόσον από το οικονομικό αντικείμενο του ΤΠΣ αφαιρεθούν οι Μελέτες και γίνουν ξεχωριστά; Η αμοιβή του είναι ή όχι διαπραγματεύσιμη, σύμφωνα με την προκήρυξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων; Διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος και τις Μελέτες, ως δωρεά προς το Δήμο, αν η αμοιβή του είναι καθορισμένη εκ των προτέρων και ανεξάρτητη από τον όγκο της δουλειάς; Οι παραπάνω ερωτήσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, μια που διατυπώθηκαν “εκ των έσω”, από δυο μηχανικούς- τη Λ. Φέρμελη, δημοτική σύμβουλο των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, και τον Γ. Λαγκαδινό, τοπογράφο από την Άνοιξη και γνώστη και του προβλήματος αλλά και των παραμέτρων του.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης, που διήρκεσε δυο ώρες:
Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης. Πρώτα και κύρια. Γι’ αυτό και επίκεινται συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, όσο και με τον όποιο ανάδοχο προκύψει για το ΤΠΣ. Κύρια επιδίωξη του Δήμου, να δεχθούν και οι δυο την εκπόνηση πρώτα των Μελετών, και την κατοχύρωσή τους με Προεδρικό Διάταγμα, και εν συνεχεία του Τοπικού Πολεοδομικού.
Και αν όχι, οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πολλές:
Αν δεν οριοθετηθούν με Προεδρικό Διάταγμα οι οικισμοί, τότε να μην γίνουν ποτέ τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μια που τα αποτελέσματα θα είναι αμφίβολα, υπερθεμάτισε ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο Δασάρχης εξακολουθεί να έχει λόγο στην οριοθέτηση των οικισμών, πρόβλημα που επικαλείται η πολιτική ηγεσία και απευθύνεται στο Δήμο για βοήθεια. “Να πάνε αυτοί να λύσουν το πρόβλημα με το Δασάρχη, αλλιώς να μην πατήσουν το πόδι τους αναζητώντας ψήφους”, τόνισε ο τέως Δήμαρχος (σ.σ. Η προειδοποίηση αυτή προστίθεται στην αντίστοιχη που είχε απευθυνθεί στους υποψήφιους πολιτευτές της περιοχής, εφόσον δεν πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Δήμου στην υπόθεση ενεργοποίησης νέων λατομείων μαρμάρου στην Πεντέλη), κατηγορώντας πάντως τη Δημοτική Αρχή για συνεχείς υπαναχωρήσεις και καμιά διεκδίκηση.
Να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα του Δήμου και να μην γίνουν εκλογές στην πόλη, να κάνουμε ανταρσία, πρότεινε ως ύστατη ενέργεια πίεσης ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου». Εκτίμησε πάντως πως, μέχρι τότε, θα πρέπει η θέση του Δήμου, για Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης, θωρακισμένες με Προεδρικό Διάταγμα, να είναι ομόφωνη και συμπαγής και με αυτή τη βάση να προκληθεί ευρεία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων, με τελικό στόχο μια δεσμευτική απόφαση.
Να σπάσουμε αυγά είτε στο ΥΠΕΝ είτε στη Βουλή, ανέβασε τους τόνους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός, θύμα και αυτός όπως και χιλιάδες συμπολιτών μιας πολύχρονης και άδικης ομηρίας. Ο κ. Κρητικός περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τι έχουν τραβήξει οι συμπολίτες που βρίσκονται στην ίδια μοίρα και- δείχνοντας την ευθύνη της πολιτείας- υπογράμμισε: “Το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς αλλά οι κυβερνήσεις, και αυτές είναι υποχρεωμένες να το λύσουν, μας το χρωστάνε” και κατέληξε: “Αν ο Δασάρχης θέλει να κάνει κουμάντο στην περιοχή και στην πόλη μας, ας του δώσουμε και τα κλειδιά του Δήμου κι εμείς να φύγουμε”.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως υπήρξαν αιχμές κατά της Δημοτικής Αρχής για την ολιγωρία που επέδειξε εδώ και ένα χρόνο, όταν δημοσιεύθηκαν οι προδιαγραφές για τις Αυτοτελείς Μελέτες, επιμένοντας να αγνοεί το εργαλείο αυτό και σταθερά προκρίνοντας τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Η λανθασμένη αυτή εκτίμηση, και η εμμονή σε αυτήν, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πιέσεις, διερευνήσεις διαφορετικών εκδοχών και εξέταση εναλλακτικών λύσεων, ώστε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο να γίνει με τους όρους της πόλης. Και με την επίγνωση πως το Σύνταγμα, στο περίφημο άρθρο 24, προστατεύει τόσο το φυσικό όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον, ανθρωπογενές, περιβάλλον, όπως προσέθεσε ο συμπολίτης Β. Στεφανάκης από τη Ροδόπολη.
Η διαπαραταξιακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου, αφού ολοκληρωθεί κύκλος προγραμματισμένων συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής με το ΤΕΕ και το ΥΠΕΝ, αλλά και με τον ανάδοχο της εκπόνησης του ΤΠΣ, ενόψει της σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όσο για το δεύτερο θέμα της προχθεσινής συνάντησης, που αφορούσε στα Λατομεία, αυτό δεν πρόλαβε να συζητηθεί και αναβλήθηκε για την εβδομάδα που διανύουμε.