Θηριώδη μηχανήματα, προσπάθειες ημερών, και πολλοί εθελοντές επιστρατεύτηκαν ώστε να απομακρυνθεί πλατάνι 40 ετών από σημείο του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Διόνυσο και να μεταφυτευθεί σε άλλο σημείο, μέσα στο γήπεδο.
Η απόφαση για τη διάσωσή του είχε αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις αρχές Μαΐου, με αφορμή τις εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευής στο εν λόγω γήπεδο αλλά και στο γήπεδο της Δροσιάς. Στο Διόνυσο, πιο συγκεκριμένα, και στην περιφέρεια του γηπέδου υπήρχαν 14 πεύκα και το πλατάνι, των οποίων το ριζικό σύστημα έμπαινε στον υπό κατασκευή διάδρομο του στίβου, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη διάστρωση με ελαστικό τάπητα. Επιπλέον οι κορμοί των δέντρων βρίσκονταν μέσα στο χώρο που προβλέπεται για την ασφάλεια των αθλητών. Η μη τήρηση των παραπάνω θα σήμαινε πως το γήπεδο δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί για τη διεξαγωγή αγώνων.
Η αρχική πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, Αντιδημάρχου Γ. Φωτάκη, ήταν να κοπούν τα παραπάνω 15 δέντρα και να αντικατασταθούν σε άλλο σημείο με τουλάχιστον ισάριθμα, δασικού χαρακτήρα, ώστε να μην υπάρξει μείωση του πρασίνου στο χώρο.
Η παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” (σ.σ. η παράταξη δεν συμμετέχει στην Επιτροπή με δικαίωμα ψήφου) στην κατεύθυνση σωτηρίας του πλάτανου με μεταφύτευση, ήταν καθοριστική, όταν μάλιστα, όπως πολλές φορές τονίσθηκε, υπάρχει αυξημένη ευαισθησία για τη διατήρηση του πράσινου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου (σ.σ. μετά τη ΜΗΔΕΙΑ και τις φωτιές, το 2021, δεν υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που να μην έχει ασχοληθεί με αιτήματα για μαζικές κοπές δέντρων στην πόλη. Για τον έλεγχο μιας προς μία των περιπτώσεων, έχει μάλιστα συσταθεί τριμελής γνωμοδοτική επιτροπή, ώστε να αποφεύγονται εγκληματικές κοπές και ανώφελα κλαδέματα).
Στην παρέμβαση της κ. Φέρμελη ανταποκρίθηκε θετικά και ο παριστάμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κοπή των 15 δέντρων είναι απαραίτητη ώστε το γήπεδο να αποκτήσει όρους ασφάλειας και να μπορεί να ανταποκριθεί στη διεξαγωγή διασυλλογικών αγώνων της Α’ κατηγορίας, και δεσμεύθηκε με τη σειρά του για την αντικατάστασή τους σε άλλο σημείο του γηπέδου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το πλατάνι κλαδεύθηκε, η κ. Φέρμελη αποτάθηκε στο γεωπόνο Αλ. Χωνά, κινητοποιήθηκαν εθελοντές κάτοικοι και μέλη του Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε βοήθεια σε μηχανήματα από τα Λατομεία Μαρμάρου και το δέντρο μετά από γιγαντιαία επιχείρηση σηκώθηκε με γερανό και μεταφυτεύθηκε με ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστική η σχετική ανάρτηση του Προέδρου του Κλιμακίου Εθελοντών Δ. Πιτιανούδη στο facebook:
… Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την μεταφύτευσή του. Οι προσπάθειες που κάναμε με γερανό και με μηχανήματα του δήμου και του λατομείου του Διονύσου απέτυχαν !!! Έτσι λοιπόν και αφού για μια βδομάδα ρίξαμε πάνω από 20 κυβικά νερό στην ρίζα του δέντρου, σήμερα ξαναπροσπαθήσαμε. Αυτήν την φορά με μεγαλύτερα μηχανήματα. Μια τσάπα 924 Liebherr και ένας φορτωτής Komatsou WA 500 επιστρατεύτηκαν για το όλο επιχείρημα και τα κατάφεραν. Ευχαριστούμε θερμά τους κύριους Μανώλη Αλεξανδρή, Γεώργιο Μαγγίνα, Βασίλη Κλεφτάκη, Γεώργιο Ποντίκη για την βοήθειά τους, καθώς και τον κύριο Φωτάκη Ιωάννη και την κυρία Φέρμελη Λυδία για το ενδιαφέρον και την συνεργασία τους για να σωθεί ο πλάτανος. Ευχαριστούμε και την εταιρεία Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου, για την παραχώρηση των δύο μηχανημάτων και του βυτίου για το πότισμα του δέντρου. Ας ευχηθούμε να πετύχει η μεταφύτευση και ο πλάτανος να συνεχίσει να μας προσφέρει την σκιά του, το πολύτιμο οξυγόνο του, και να ομορφαίνει τον χώρο του γηπέδου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αρκετούς μήνες νωρίτερα, 52 πλατάνια στο ρέμα Βρυσάκι στον Άγ. Στέφανο όπου εκτελείται μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, απειλήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής της μελέτης με κοπή και αποτέλεσαν αιχμή του δόρατος για την παράταξη Εύπολις, η οποία κατηγορούσε τη Δημοτική Αρχή πως απεργαζόταν την περιβαλλοντική καταστροφή του ρέματος. Ένα από αυτά τα πλατάνια, στην είσοδο του αντιπλημμυρικού έργου κλαδεύθηκε και μεταφυτεύθηκε, αλλά το χειμώνα που η εποχή είναι κατάλληλη. Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, για άλλο ένα εξετάσθηκε ήδη η πιθανότητα μεταφύτευσής του με τον ίδιο τρόπο, όπως στο Διόνυσο, αλλά φαίνεται πως απορρίφθηκε, μια που τα τεράστια μηχανήματα είναι αδύνατον να κατεβούν στην κοίτη του ρέματος.
Στη χθεσινή (6/6) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επιτυχημένη μεταφύτευση του πλάτανου, ήταν η αφορμή για το παρακάτω σχόλιο της κ. Φέρμελη:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φωτάκη και τον κ. Δήμαρχο για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για τη μεταφύτευση ενός πλατάνου στο γήπεδο του Διονύσου. Μια προσπάθεια που απαίτησε τη συνδρομή πολλών εθελοντών. Και αν δεν υπήρχε η διάθεση και ο συντονισμός τους, δεν θα τα καταφέρναμε. Η εποχή είναι ακατάλληλη για μεταφυτεύσεις. Εύχομαι παρόλα αυτά να καταφέρουμε να σώσουμε αυτό το δέντρο των 40 ετών».