250.000 ευρώ διεκδίκησαν και πήραν από το Δήμο Διονύσου 116 εργαζόμενοι, έναντι Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν τους είχαν αποδοθεί επί 3 χρόνια, όπως γράφει η σχετική πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου Καπανδριτίου. Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 6 Ιουνίου, ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, τονίζοντας πως κατά πληροφορίες οι ίδιοι εργαζόμενοι έκαναν κατάσχεση εις χείρας τρίτων στο ταμείο του Δήμου. Ο κ. Ζαμάνης έθεσε επιπλέον ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και με την απώλεια των 250.000 ευρώ από το δημοτικό ταμείο, φωτογραφίζοντας- και θεωρώντας- ως αποκλειστικό υπεύθυνο το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη.
Η διεκδίκηση σε χρήμα των καθυστερούμενων ΜΑΠ δεν είναι κάτι καινούργιο για το Δήμο Διονύσου: Το Μάιο του 2019 το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είχε εκδώσει έκθεση ελέγχου, μετά από αναφορά του Σωματείου Εργαζόμενων στο Δήμο (ΣΥΔΗΚΥ) για τη μη απόδοση κατ’ έτος, και επί σειρά ετών, των προβλεπόμενων από το νόμο ΜΑΠ σε όσους απασχολούνται σε βαρειές και ανθυγιεινές εργασίες. Στην έκθεση εκείνη είχε διαπιστωθεί αφενός πως στις συμβάσεις προμήθειας που υπέγραφε ο Δήμος περιλαμβάνονταν και είδη εκτός των προβλεπομένων, χωρίς πάντως να διαπιστώνεται καταστρατήγηση του νόμου, και αφετέρου πως από καμιά διάταξη δεν προκύπτει η ετήσια υποχρέωση του Δήμου να παρέχει τα ΜΑΠ σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρά μόνο η υποχρέωση να τα έχει στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή και να τα προμηθεύει εγκαίρως στο δικαιούχο εργαζόμενο, “αδιάφορου χρονικού σημείου”. Στην ίδια έκθεση επισημαινόταν, επιπλέον, ότι η διαδικασία αίτησης από τους εργαζομένους για χορήγηση ΜΑΠ παρουσίαζε κάποια κενά.
Η εξέταση, τέλος, τυχαίου δείγματος από το προσωπικό του Δήμου έδειξε πως γενικά υπήρχε σταθερή ροή των ΜΑΠ προς τους δικαιούχους, εκτός των περιπτώσεων της έλλειψης σε συγκεκριμένα είδη, επειδή για παράδειγμα ο σχετικός διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος.
Ένας τέτοιος διαγωνισμός, λέει στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, που προκηρύχθηκε το 2018 και μέσα από καθυστερήσεις κηρυσσόταν επανειλημμένα άγονος, ήταν και η αιτία που το 2021, 116 εργαζόμενοι, κυρίως στην καθαριότητα, προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Καπανδριτίου διεκδικώντας την απόδοση σε χρήμα των ΜΑΠ για τα έτη 2019 και 2020. Η πρωτόδικη απόφαση του Ειρηνοδικείου, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022, τους δικαίωσε, και μάλιστα ήταν άμεσα εκτελεστή.
Από την άλλη πλευρά ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος εκ του νόμου να καταθέσει έφεση στην παραπάνω απόφαση, μια που αυτή αφορούσε σε χρηματικές αξιώσεις.
Με δεδομένη την άμεση εκτελεστότητα της απόφασης, λοιπόν, ο Δήμος- που δεν παραστάθηκε στο Ειρηνοδικείο ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο- συναίνεσε στην κατάσχεση του ποσού των 250.000 ευρώ συνολικά, που θα κατανεμηθούν στους 116 εργαζόμενους, όπως ορίζει η ίδια απόφαση του Ειρηνοδικείου.
Όσον αφορά στην επόμενη διετία και μέχρι σήμερα, τα ΜΑΠ αποδίδονται κανονικά στους εργαζόμενους μετά και από την τελεσφόρηση εκείνου του παλαιού διαγωνισμού, ενώ στα σκαριά βρίσκεται ήδη η προκήρυξη νέου.