*Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Έχουμε εισέλθει στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα και παρατηρείται ήδη μια αρκετά ασυνήθιστη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των Δημοτικών Συμβούλων που θα αναλάβουν τις Αντιδημαρχίες που θα καθορίσει η εκλεγμένη Δήμαρχος.
Πολλοί αποδίδουν την αδράνεια στις εσωτερικές ισορροπίες της παράταξης που θα διοικήσει το Δήμο και στις προσωπικές φιλοδοξίες εκείνων που θεωρούν ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην εκλογική επιτυχία.
Στα λεγόμενα “πηγαδάκια” ανεπίσημης πληροφόρησης κυκλοφορούν ονόματα και επιδιώξεις εκείνων που στοχεύουν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης στο επιτελικό οργανωτικό σχήμα του Δήμου που παραμένει ακέφαλο.
Αρκετοί συμπολίτες έχουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον ή και αυτοδιοικητική περιέργεια για τις ονομαστικές επιλογές και σε κάποιο βαθμό ανακυκλώνουν την ονοματολογία.
Όμως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει μειωμένο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί ονόματα.
Περισσότερη ουσία θα είχε αν θα δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής και αν η δημοσιοποίηση συνοδευτεί από το βιογραφικό σημείωμα των Αντιδημάρχων. Το βιογραφικό σημείωμα είναι κατά κάποιον τρόπο ο “καθρέπτης” της προσωπικότητας του καθενός όχι απαραίτητα για τις σπουδές και τους ακαδημαϊκούς τίτλους αλλά για την επαγγελματική του διαδρομή και τις εμπειρίες-ικανότητες που έχει αποκτήσει για να καθοδηγήσει μια υπηρεσιακή ομάδα στην επίτευξη στόχων και αποτελεσμάτων.
Θα ήταν μάλιστα αρκετά πρωτοποριακό αλλά και πολύ χρήσιμο, αν ο κάθε Αντιδήμαρχος προέβαινε σε μια προσωπική δήλωση (personal statement) δέσμευσης τι προτίθεται να πράξει στη διάρκεια της θητείας του με προτεραιότητες και χρονικά ορόσημα για ορατά αποτελέσματα, μακριά από γενικές διατυπώσεις και ευχολόγια χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα. Αν ο προγραμματισμός είναι μια αναγκαία δημοκρατική επιλογή, τότε ο απολογισμός πεπραγμένων σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. κάθε τρίμηνο είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητος για να αξιολογεί η κοινή γνώμη την πρόοδο ή την στασιμότητα όσων καταγράφονται στον προγραμματισμό.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις ευθύνης των Αντιδημάρχων και αρκετών Ειδικών Συμβούλων-Συνεργατών είναι αμειβόμενες, και κατά τη γνώμη μου ορθώς.
Εργοδότης είναι ο/η εκάστοτε Δήμαρχος, όμως χρηματοδότης είμαστε όλοι εμείς με τη φορολογία μας και έχουμε μεγάλες απαιτήσεις για απόδοση έργου και αντικειμενική αλλά αυστηρή αξιολόγηση. Αντιδημαρχία, και μάλιστα αμειβόμενη, σημαίνει έργο αποκλειστικής απασχόληση (full time job).
Ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά, ο χρόνος τρέχει, τα προβλήματα αναμένουν.
Παναγιώτης Γεωργιάδης
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Υ.Γ. Η ιστοσελίδα του Δήμου παραμένει ανενημέρωτη, καθηλωμένη στο “παρελθόν”….