Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) -Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης «Νέος Διόνυσος”
Σε πρόσφατη αρθρογραφία μου στην “Οδός Διονύσου” με τίτλο «Θέλει Διαφάνεια και Λογοδοσία η Δημοκρατία» είχα υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία, που οφείλει η νέα Δημοτική Αρχή και όλες οι παρατάξεις, να προσδώσουν και να υπηρετήσουν με συνέπεια στον νέο αυτοδιοικητικό θεσμό τον επονομαζόμενο “ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας”.
Ο νέος θεσμός θα τεθεί πολύ σύντομα σε πρώτη εφαρμογή στις 20 Φεβρουαρίου και στο πρόσφατο εκείνο άρθρο είχα σημειώσει επί λέξει:
“Εκ των πραμάτων λοιπόν σοβαρά θέματα θα τεθούν στις ειδικές δίμηνες συνεδριάσεις λογοδοσίας όπως προβλέπει η νομοθεσία που θα τεθεί σε εφαρμογή για το Δήμο μας στις 20 Φεβρουαρίου. Ο νέος αυτός θεσμός λογοδοσίας – διαφάνειας πρέπει να επικροτηθεί από όλες τις παρατάξεις και ευρύτερα την κοινή γνώμη ανεξάρτητα από υπαρκτές αδυναμίες στην πρώτη του εφαρμογή. Η νέα Δημοτική Αρχή έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη ο θεσμός να μην εκφυλιστεί σε διαδικαστικές αντιπαραθέσεις και αξιοποίηση υπέρ της πλειοψηφίας. Να φροντίσει με ειλικρινή διάθεση και όχι μικροκομματικούς δισταγμούς να δώσει έδαφος κυρίως στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για συνεισφορές ουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ παρέχεται η θεσμική ευχέρεια να ενσωματωθούν κανόνες για την ομαλή λειτουργία της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας π.χ. διάρκεια πρωτολογίας του συμβούλου που έθεσε το θέμα, διάρκεια ομιλίας αποκλειστικά της Δημάρχου και όχι κάθε Αντιδημάρχου, πιθανές πολύ σύντομες δευτερολογίες και βέβαια απόφαση κάλυψης της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, όπως και όλων των θεσμικών συλλογικών οργάνων δλδ τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και της Δημοτικής Επιτροπής, για να τις παρακολουθούν διαδικτυακά οι ενδιαφερόμενοι δημότες”.
Επανέρχομαι συμπληρωματικά με συγκεκριμένες προτάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού για να ξεπεραστούν τυχόν διαφωνίες και ενστάσεις μεταξύ των παρατάξεων για την κατανομή του αριθμού των ερωτήσεων με βάση αριθμητικά δεδομένα και πιθανοθεωρητικές προσεγγίσεις.
Οι πρακτικές προτάσεις μου συνοψίζονται στα παρακάτω:
1.εφαρμογή επακριβώς ό,τι προβλέπει ο νόμος για κατάθεση μίας ερώτησης από κάθε σύμβουλο
2.δημοσιοποίηση των προτάσεων των 35 συμβούλων για να γνωρίζει η κοινή γνώμη ποια θέματα κατατίθενται για λογοδοσία και για ποιον ουσιαστικό λόγο.
3.για να επιλεγούν τελικά οι 10 ερωτήσεις, γίνεται προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων ώστε να καταλήξουν στις περισσότερο επίκαιρες και σημαντικές από όσες έχουν κατατεθεί. Συμπερασματικά, συναίνεση επί της ουσίας και όχι επί των αριθμών και μόνο, και μάλιστα προκαταβολικά -δεσμευτικά για κάθε μία παράταξη. Πιθανολογώ ότι αρκετές από τις 35 ερωτήσεις θα είναι πανομοιότυπες.
4.αν δεν υπάρξει συναίνεση επί της ουσίας, προχωράμε σε δημόσια κλήρωση όπως προβλέπεται στη νομοθεσία. Και μάλιστα ηλεκτρονική!!
5.οι ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας μεταδίδονται διαδικτυακά και εκτιμάται πως λόγω της θεματολογίας θα παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για τους δημότες, παρά μια συνεδρίαση ΔΣ με αρκετά τυπικά-γραφειοκρατικά θέματα.
6.προφανώς στις ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας τηρούνται πρακτικά τα οποία και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου για ευρύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Στον τίτλο “Θέλει Διαφάνεια και Λογοδοσία η Δημοκρατία” θα προσέθετα η Δημοκρατία λειτουργεί ομαλά και εποικοδομητικά με ευρύτερες Συναινέσεις.