logo


Επιστολή σε 48 Δήμους της Αττικής, απ’ όπου περνάνε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ- ανάμεσά τους και στο Δήμο Διονύσου- έστειλε η «Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών» (ΠΕΖΗ) ζητώντας να ληφθούν μέτρα για ασφαλέστερη κυκλοφορία των πεζών. Μάλιστα, η Κίνηση κάνει και προτάσεις προς τις Δημοτικές Αρχές για την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν όσοι αποφασίζουν να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους.

«Με αφορμή την έναρξη της θητείας της καινούργιας Δημοτικής Αρχής, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα προβλήματα της κυκλοφορίας των πεζών στους Ελληνικούς Δήμους και να σας προτείνουμε να λάβετε μέτρα για να αντιστραφεί αυτή η δυσμενής κατάσταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Στις Ελληνικές πόλεις, οι κανόνες του Κ.Ο.Κ. για τη στάθμευση των οχημάτων παραβιάζονται συστηματικά. Αυτοκίνητα παρκάρουν σε διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμια, γωνίες δρόμων. Οι πεζοί αναγκάζονται να πηγαίνουν ζιγκ-ζαγκ ή να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποφεύγουν να κυκλοφορούν λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν.

Η αδράνεια των Δημοτικών Αρχών για τη λύση του προβλήματος δεν δικαιολογείται πια. Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης δεν απαιτούν χώρο στάθμευσης. Η Αθήνα έχει Μετρό και εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων, τα οποία είναι ολοένα και πιο εύχρηστα με τη χρήση κινητών εφαρμογών. Το ποδήλατο προσφέρει ατομική, γρήγορη και υγιεινή μετακίνηση μέσα στην πόλη. Το περπάτημα, έστω και για λίγα λεπτά από έναν νόμιμο χώρο στάθμευσης, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να ζήσουν περισσότερο χρόνο στην πόλη αντί να την χρησιμοποιούν ως πέρασμα.

Η νοοτροπία της κοινωνίας μας είναι υπερβολικά ανεκτική στο Ι.Χ., αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σιγά-σιγά. Δεν υπάρχει άλλη λύση στο κυκλοφοριακό. Όλο και περισσότερος κόσμος που αποφεύγει το αυτοκίνητο, λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πεζού.

Σας προτείνουμε να πάρετε ενεργό ρόλο στη λύση του προβλήματος και στη βελτίωση της εναλλακτικής μετακίνησης. Παραθέτουμε μερικές ενέργειες, που μπορείτε να κάνετε:

• Φροντίστε να είναι καλοβαμμένες οι διαβάσεις πεζών. Εκτός από τη λειτουργική τους ιδιότητα για την οδική ασφάλεια των πεζών, χρησιμεύουν και ως διαφήμιση για την πεζή μετακίνηση και δείχνουν το ενδιαφέρον του Δήμου.

• Φροντίστε να μην εμποδίζετε τη διέλευση των πεζών, όταν κάνετε κατασκευές σε πεζοδρόμια. Προτιμάτε να τοποθετείτε τους κάδους απορριμμάτων στο δρόμο, παρά σε εγκοπή του πεζοδρομίου, όπου είναι δυνατό.

• Χωροθετείστε θέσεις στάθμευσης για μηχανές στο δρόμο, ώστε να μην παρκάρουν στα πεζοδρόμια, και τοποθετείστε δέστρες για ποδήλατα, ενθαρρύνοντας έτσι τη χρήση του ποδηλάτου. Η στάθμευση του ποδηλάτου θα πρέπει να είναι ευκολότερη από κάθε άλλο όχημα.

• Μην δείχνετε καμιά ανοχή στη στάθμευση σε διαβάσεις πεζών. Αν υπάρχουν θεσμικά εμπόδια για τον έλεγχο της στάθμευσης, όπως η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ζητήστε να ξεκαθαρίσει η δικαιοδοσία των Δήμων σ’ αυτά τα θέματα. Ενημερώστε τους δημότες για το τι κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεργαστείτε με άλλους Δήμους και με την περιφέρεια, ώστε να βρεθούν λύσεις. Έχετε γενικότερη ευθύνη για την ποιότητα συνύπαρξης των πολιτών στον Δήμο σας.

• Συμμετέχετε σε καμπάνιες, όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

• Μετατρέψτε περισσότερους δρόμους σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, όταν έχουν μικρή κίνηση και δεν έχουν επαρκή πεζοδρόμια.

• Κάντε πιο δύσκολη τη διαμπερή κυκλοφορία σε αυτοκίνητα. Διευκολύνετε την ευθεία κυκλοφορία πεζών και ποδηλάτων.

• Εφαρμόστε την ελεγχόμενη στάθμευση στις κυκλοφοριακά κορεσμένες εμπορικές περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα στους κατοίκους και στη βραχυπρόθεσμη στάθμευση. Δίνοντας προτεραιότητα στους κατοίκους, αποτρέπετε τους εργαζόμενους να έρχονται στο Δήμο σας με αυτοκίνητο, καταλαμβάνοντας έτσι μια θέση στάθμευσης όλη μέρα. Η βραχυπρόθεσμη στάθμευση ανακυκλώνει τα αυτοκίνητα και διευκολύνει ακόμα και τους οδηγούς, ώστε όσοι έρχονται για μια σύντομη δουλειά ή ψώνια να βρίσκουν πιο εύκολα θέση. Ο έλεγχος της στάθμευσης γενικότερα δίνει την αίσθηση τάξης στους πολίτες και βοηθά στη μείωση της παράνομης στάθμευσης.

• Προσθέστε ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα σας, δηλώνοντας, ότι στηρίζετε τη μετακίνηση με περπάτημα, ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η επιστολή της Κίνησης απεστάλη, πλην του Διονύσου, και σε άλλους 47 Δήμους: Αθηναίων, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελευσίνας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Ηρακλείου (Αττικής), Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεταμορφώσεως, Μοσχάτου Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Παιανίας, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Πειραιώς, Πεντέλης, Περάματος, Περιστερίου, Πετρουπόλεως, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Φιλοθέης – Ψυχικού, Φυλής, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου.

πηγή: epoli.gr