ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πυρκαγιά στη Σταμάτα
Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές
Η φωτιά που ξέσπασε στις 30 Ιουνίου στη Σταμάτα κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου, προκάλεσε τον τραυματισμό ενός άλλου, έκανε στάχτη δασική έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων και έκαψε έξι σπίτια.
Ανέδειξε για άλλη μια φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τραγική υποστελέχωση των δασαρχείων, για τα χιλιάδες κενά στο πυροσβεστικό σώμα.
Όπως και πριν από δύο χρόνια, η φωτιά ξεκίνησε από τη Σταμάτα και ο “στρατηγός άνεμος” της έσπρωχνε προς το Διόνυσο. Μόλις όμως κόπασε ο άνεμος αποδείχτηκε πως “ο Βασιλιάς είναι γυμνός”: το πρώτο ελικόπτερο ήρθε 3 τέταρτα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ για άλλη μια φορά βασίστηκαν στη δουλειά και το φιλότιμο των εθελοντών για την άμεση αντιμετώπισή της.
Πριν από ένα μήνα το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, αυτά όμως αποδείχθηκαν…“σχέδια επί χάρτου” αφού την κρίσιμη στιγμή κανείς δεν ήξερε ποιος είναι ο υπεύθυνος για να κατευθύνει το σχέδιο, επιβεβαιώνοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ήταν η μόνη που το καταψήφισε.
Είτε με την ΚΥΑ για την πυροπροστασία, είτε με το μέτρο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, έχουν φορτώσει την πυροπροστασία στις πλάτες του λαού, ενώ το κράτος άφησε το δάσος γεμάτο κλαδιά και μπάζα. Βουνά με κλαδιά υπήρχαν χθες σε όλους τους δρόμους της Σταμάτας, που ο δήμος αδυνατεί να μαζέψει. Με ευθύνη του κράτους αλλά και της δημοτικής αρχής το δάσος δεν έχει καθαριστεί και δεν έχουν ανοιχθεί αντιπυρικές ζώνες, ούτε και δασικοί, αγροτικοί δρόμοι σε ένα περιαστικό δάσος, ώστε να διέρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ η καταστροφική πολιτική για τα δάση συμπληρώνεται και από τη δράση των εργολάβων που δραστηριοποιούνται σε αυτά (π.χ. ΓΕΩΦΩΣ).
Δυστυχώς από τον Ιούνιο και από την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη βλέπουμε να καίγονται χιλιάδες στρέμματα, και τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για “περιορισμένες ζημιές”, ρίχνοντας το φταίξιμο στις καιρικές συνθήκες, στους ανέμους, κ.λπ.
Αντίστοιχα ζητήματα ανέδειξε και το έντονο καιρικό φαινόμενο που είχαμε στην περιοχή μας στις 4 Ιουλίου, όταν από τη ραγδαία βροχή πλημμύρισαν δρόμοι, υπόγεια, μποστάνια, και οι πολίτες έτρεχαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν.
Εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε στις φωτιές να καιγόμαστε και στις πλημμύρες να πνιγόμαστε! Δε θα αφήσουμε να γίνει η περιοχή μας, η Αττική και η Ελλάδα κρανίου τόπος! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, μέσα από την πάλη του για τη διαφύλαξη της ζωής, των μόχθων του και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Παραμένουμε σε επιφυλακή, απαιτούμε έστω και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δασών και περιουσιών του λαού:
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κερδοφόρα σχέδια πάνω στα καμένα.
Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους κάηκαν τα σπίτια τους για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
Λαϊκή Συσπείρωση 3/7/2024