logo


*Γράφει ο Μ. Λουκάτος, Πρόεδρος ΑΣΑ Διονύσου- Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΧΑ


Η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας (ΟΧΕ), όπως και όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς τους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, όλα τα σωματεία μέλη θα κληθούμε στις επερχόμενες εκλογές να αναδείξουμε την νέα διοίκηση του αθλήματος για την τετραετία 2024-2028. Η νέα διοίκηση της ΟΧΕ που θα προκύψει από τις εκλογές, πρώτα από όλα, θα πρέπει να αναλάβει να εκπονήσει και να υλοποιήσει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2024-28, με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας. Ήδη οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών διοίκησης και των εκπροσώπων των αθλητικών συλλόγων-μελών της ΟΧΕ είναι σε εξέλιξη, τόσο για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, καθώς και για την αναπτυξιακή πορεία του αθλήματος, η οποία εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις και τις δράσεις που θα ληφθούν.

Στον χώρο του αθλήματος συμπλήρωσα ήδη μία δεκαετία, κατέχοντας θέσεις διοίκησης τόσο ως Πρόεδρος του ΑΣΑ Διονύσου, ως Αντιπρόεδρος της ΕΣΧΑ, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Beach Handball της ΟΧΕ. Επομένως θεωρώ τον εαυτό μου συμμέτοχο της υπάρχουσας κατάστασης. Αναγνωρίζω τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του χάντμπολ στη χώρα μας. Τιμώ και σέβομαι όλους όσους έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης και διοίκησης, μέρος των οποίων, έμμεσα ή άμεσα αποτελώ άλλωστε και ο ίδιος. Ωστόσο, τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που δημοσιεύθηκαν για την κατάσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην χώρα, αποκαλύπτουν ότι τα βήματα που έχουμε κάνει δεν επαρκούν και απαιτούνται άλματα για να φτάσει το χάντμπολ στο επίπεδο που του αρμόζει και που κατέχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος e-Kouros, το χάντμπολ καλλιεργείται σε 84 σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με συνολικά 5.387 εγγεγραμμένους αθλητές και αθλήτριες, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1,3% του συνολικού αθλητικού δυναμικού της χώρας. Η γεωγραφική κατανομή των σωματείων χειροσφαίρισης, αναδεικνύει μια ανισορροπία στην επικράτεια της χώρας και η γεωγραφική διασπορά του αθλήματος, καταδεικνύει το μικρό αριθμό σωματείων που προέρχεται από μη αστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, το 61% των σωματείων συγκεντρώνεται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με την πρώτη να φιλοξενεί 30 σωματεία και τη δεύτερη 21. Αυτή η κατάσταση κατατάσσει το άθλημα στην 12η θέση μεταξύ των άλλων αθλημάτων.

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024, μετά από πρόσκληση του ΔΣ της ΟΧΕ, συγκεντρωθήκαμε οι εκπρόσωποι των σωματείων της Νοτίου Ελλάδας με αναμενόμενο (βάση της πρόσκλησης) αντικείμενο συζήτησης τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΟΧΕ 2024-28″. Ωστόσο, η συνάντηση εξελίχθηκε σε απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης της ΟΧΕ, με τις ίδιες αναφορές και προβλήματα που έχουν ήδη τεθεί στις προηγούμενες ετήσιες απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις. Τα προβλήματα των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η απουσία τηλεοπτικής προβολής και ο χαμηλός αριθμός αθλητών επαναδιατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, αναδεικνύοντας τη στασιμότητα και την αδυναμία επίλυσής τους.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2020-24, αν υπήρχε. Την απουσία ενός τέτοιου σχεδίου την προηγούμενη τετραετία, όπως παραδέχθηκε η διοίκηση, και την έλλειψη συγκεκριμένων δράσεων, προτάσεων και μετρήσιμων απολογιστικών αναφορών για κάθε πυλώνα δράσης, την αντιλήφθηκα ως φυσικό επακόλουθο της απογοητευτικής κατάστασης που ανέδειξε το e-Kouros. Τα προβλήματα του αθλήματος φυσικά και δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας δεκαετίας. Οι παθογένειες συσσωρεύονται από το παρελθόν και η αντιμετώπιση του ίδιου του αθλήματος από τους κυβερνητικούς αθλητικούς φορείς διακυβέρνησης, από την δεκαετία του ογδόντα, το υποχρέωσαν διαχρονικά να είναι πολύ μικρό. Τα σωματεία είναι λίγα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που διοικούν το άθλημα, είτε σε επίπεδο ομοσπονδίας, είτε σωματείων, είναι ειλικρινές, ρομαντικό, καλόπιστο και με διάθεση για προσφορά. Ωστόσο, είναι καιρός το άθλημα να λειτουργήσει με πιο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικό η νέα διοίκηση που θα προκύψει να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Η προχθεσινή συνάντηση ήταν απογοητευτική ως προς το αντικείμενο της συζήτησης και δεν προσέφερε κάτι εποικοδομητικό ωστόσο πάντα ο προβληματισμός και η συμμετοχή, προσφέρει μια ευκαιρία για ανασύνταξη. Λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη συνάντηση των σωματείων της Βορείου Ελλάδας (παρόλο που δεν δημοσιεύθηκαν ούτε από αυτή την συνάντηση, εάν προέκυψαν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά από την συζήτηση για την γνώση όλων) αλλά και τις επερχόμενες εκλογές, θα παρότρυνα και θα ευχόμουν και τα 84 σωματεία μέλη της ΟΧΕ να προτείνουν εκπροσώπους τους, ως υποψηφίους για όλες τις θέσεις διοίκησης. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχει την ευκαιρία να επιλέξει η πλειοψηφία όσους θεωρεί καταλληλότερους για την οργάνωση του χάντμπολ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα έχουμε την ευθύνη της διοίκησης όλη η οικογένεια του αθλήματος, γιατί όπως ειπώθηκε σωστά και από τον Πρόεδρο, το χάντμπολ είναι μία οικογένεια.

Αναφορικά με το αρχικό θέμα που ήταν ο Στρατηγικός Σχεδιασμό 2024-28 της ΟΧΕ, θεωρώ αυτονόητο ότι είναι υποχρέωση και πρώτιστο μέλημα της νέας διοίκησης γιατί τα πρόσωπα που θα εκλεγούν θα πρέπει να το σχεδιάσουν, να το παρουσιάσουν, να το υλοποιήσουν και να κριθούν από αυτό. Ένα αποτελεσματικό Στρατηγικό Σχέδιο πρέπει να διαγράφει την πορεία της ομοσπονδίας από το παρελθόν μέχρι το παρόν και να καθορίζει τους στόχους για το μέλλον, δηλαδή «Πού βρισκόμαστε, πώς φθάσαμε ως εδώ και πού θέλουμε να πάμε».