Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε στην Οδό Διονύσου η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, θα διαρκέσει η διαβούλευση από κατοίκους και φορείς της πόλης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Διονύσου. Σημειώνεται εδώ πως παρά την αρχική επιδίωξη του μελετητικού γραφείου να ακολουθήσει μια fast track διαδικασία, που θα ολοκλήρωνε την πρώτη αυτή φάση εκπόνησης του ΤΠΣ μέχρι τέλος Ιουλίου, η αντίδραση τόσο από πλευράς Δήμου όσο και από πλευράς της επιτροπής παρακολούθησης του Σχεδίου είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του συνολικού χρονοδιαγράμματος, και πάντως μέσα στα όρια που προβλέπει η σύμβαση με τους μελετητές.
Ήδη στην ιστοσελίδα του Δήμου έχουν εμφανισθεί μέχρι σήμερα συνολικά 46 σχόλια, τα οποία στην πλειονότητά τους (24) αφορούν στον οικισμό Άγιοι Άγγελοι – Φασίδερι στην Άνοιξη. Για την περιοχή ο Σύλλογος “Η Πρόοδος” και ο Β. Ρότσικας, που είναι ιδρυτικό μέλος του, έχουν ήδη καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα, στο οποίο ανατρέχουν οι περισσότεροι σχολιαστές.
Ακολουθούν 12 σχόλια που αφορούν στη Σταμάτα, και πιο συγκεκριμένα τους οικισμούς Σπάτα- Παλιοσταμάτα και Αμυγδαλέζα. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, ο χειρισμός των συγκεκριμένων οικισμών στο πλαίσιο του ΤΠΣ είχε προκαλέσει ένταση στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, και όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου, της Δημοτικής Αρχής, και τοπικών φορέων, καθώς και μηχανικοί της πόλης και κάτοικοι της περιοχής. Στη συνάντηση εκείνη υπήρξε διάσταση απόψεων αναφορικά με τη δυνατότητα οριοθέτησης των εν λόγω οικισμών, μια που αυτοί δεν εμφανίζονται ανεξάρτητα και διακριτά στις απογραφές των περασμένων δεκαετιών.
Ακολουθεί ο Άγιος Στέφανος, και ειδικά το Πευκόφυτο, με 7 σχόλια τα οποία παραπέμπουν στη λεπτομερή παρέμβαση του Θ. Κρητικού, τέως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπου του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου.
Τέλος, τρία σχόλια εμφανίζονται για τη Ροδόπολη, και μάλιστα με το ερώτημα της επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως.
Με την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου σε εξέλιξη, ενδιαφέρον είναι το παρακάτω κείμενο του μηχανικού Γ. Λαγκαδινού, που παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις, με τίτλο:
Τ.Π.Σ. (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) – Οδικός Χάρτης για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου ή Χάρτης του κρυμμένου θησαυρού;
Η μελέτη του Τ.Π.Σ. έχει ήδη αρχίσει και πρόκειται να θεσπίσει χρήσεις γης, όρους δόμησης, περιοχές προστασίας, ειδικών κινήτρων, ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, δίκτυα μεταφορών, όπως καθόριζαν δηλαδή τα παλαιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.). Το εντελώς καινούργιο που φέρνουν τα Τ.Π.Σ. είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την διαχείριση των συνεπειών και των τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και τις οριοθετήσεις οικισμών που προϋφίστανται του 1923 και αυτών πού έχουν κάτω από 2000 κατοίκους.
Βέβαια για τις οριοθετήσεις, που αποτελούν από μόνες τους ένα σοβαρό κεφάλαιο με προβλήματα πολεοδομικής διαχείρισης, έχει θεσπιστεί ιδιαίτερη μελέτη, αυτή που ονομάζεται Αυτοτελής Μελέτη Οριοθέτησης (Α.Μ.Ο.), με σκοπό την ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων των οικισμών και την μετέπειτα ενσωμάτωσή τους στην εκπόνηση του Τ.Π.Σ.
Δυστυχώς για τον Δήμο Διονύσου δεν έγινε κατορθωτό να επιλεγεί πρώτα η Αυτοτελής Μελέτη και στην συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το Τ.Π.Σ., αλλά αντίθετα αποφασίστηκε όλα τα προβλήματα του Δήμου Διονύσου να αντιμετωπιστούν μέσα από την εκπόνηση του Τ.Π.Σ.
Αυτή τη χρονική στιγμή ολοκληρώνεται τμήμα του 1ου σταδίου της μελέτης του Τ.Π.Σ., που περιλαμβάνει την ανάλυση-αξιολόγηση των χωρικών δεδομένων και την διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων χωρικής ανάπτυξης.
Έγιναν τρεις επιμέρους συναντήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν τα εξής :
- Υπήρξαν δεδομένα τα οποία δεν είχαν αξιολογηθεί από το μελετητικό γραφείο, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη στην διατύπωση των σεναρίων
- Διαπιστώθηκε, ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν δίνει την αναμενόμενη λύση, στο πρόβλημα της οριοθέτησης των οικισμών. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη νομοθεσία αναφέρεται για οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων. Επομένως ο Άγ. Στέφανος και η Άνοιξη (Άνοιξη και Άγ. Άγγελοι-Φασίδερι) εξαιρούνται με τον τρόπο αυτό από την επανέγκριση των ορίων τους. Η λύση της απλής πολεοδόμησης, που προτείνεται, δεν ισχυροποιεί τα υφιστάμενα όρια κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκρισή της, που και αυτή είναι πιθανόν να μην γίνει. Το Πευκόφυτο, λανθασμένα εμφανίστηκε ως μεταφερόμενος οικισμός, άρα δεν θα μπορούσε να οριοθετηθεί με την προτεινόμενη νομοθεσία. Η Αμυγδαλέζα παρόλο, που έχει παλαιά απογραφή ως αυτοτελής οικισμός, δεν έχει πρόσφατη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να οριοθετηθεί με την προτεινόμενη νομοθεσία, το ίδιο ισχύει και για τον οικισμό Σπάτα-Παλαιοσταμάτα λόγω έλλειψης απογραφής ως αυτοτελούς οικισμού. Τέλος ο μόνος οικισμός που είναι δυνατόν να επανεγκριθούν τα όριά του με την προτεινόμενη νομοθεσία, είναι της Ραπεντώσας.
- Διαπιστώθηκε προβληματισμός και ανάγκη επανελέγχου των πολεοδομικών σταθεροτύπων για την δυνατότητα συγκεκριμένων επεκτάσεων του σχεδίου πόλης στις περιοχές της Δροσιάς και της Ροδόπολης.
Είναι ανάγκη να εξεταστούν τα νέα δεδομένα, που δόθηκαν στο μελετητικό γραφείο, για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στις νέες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.
Όσον αφορά στα όρια των οικισμών :
- Άγιος Στέφανος, Άνοιξη και Άγ. Άγγελοι-Φασίδερι, να ισχυροποιηθούν τα υφιστάμενα όριά τους με ψηφιακή αναλυτική καταγραφή τους μέχρι την έγκριση των πολεοδομικών μελετών, μέσω μίας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία, α) θα εξαφανιστεί το ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, που είναι αποτέλεσμα της ευκαιριακής κρίσης των δασικών υπηρεσιών με την μέχρι τώρα θεσμοθετημένη αντιμετώπιση, β) θα ολοκληρωθούν οι Δασικοί Χάρτες έτσι ώστε να είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ με ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΤΗΤΑ, γ) θα ολοκληρωθεί το ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ, όχι ως ένα ιστορικό αρχείο εκτάσεων, που υπήρξαν δασικές κατά το παρελθόν, αλλά δίνοντας σημασία στην ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των γεωχωρικών δεδομένων, που περιέχονται σε αυτό ως μοχλός περιβαλλοντικής προστασίας, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και άσκησης όλων των δημόσιων πολιτικών, που συνδέονται με αυτό και τέλος δ) θα επικρατήσει η συνταγματική κατοχυρωμένη έννοια της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
- Αμυγδαλέζα, Πευκόφυτο, Σπάτα-Παλαιοσταμάτα, να συμπληρωθεί η προτεινόμενη νομοθεσία για τις οριοθετήσεις των οικισμών με α) οριοθετούνται οι οικισμοί που έχουν απογραφεί ως αυτοτελείς σε παλαιά απογραφή και σε πρόσφατη βρίσκονται ενταγμένοι σε ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, β) οριοθετούνται οι οικισμοί, που παρουσιάζονται σε παλαιότερη και πρόσφατη απογραφή ως αυτοτελείς, ολοκληρώνοντας την υπολειπόμενη διαδικασία, που απομένει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γ) οριοθετούνται οι οικισμοί, που σε παλαιά απογραφή και σε πρόσφατη βρίσκονται ενταγμένοι σε ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν διαπιστωτική πράξη και εγκεκριμένη από το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφιακή καταγραφή των ορίων τους και τέλος δ) σε τμήματα των παραπάνω οικισμών, που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας του Πεντελικού, εφαρμόζεται το άρθρο 4 παράγραφος 3 του Π.Δ. 26-08-1988, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.