Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στις 5.30 το απόγευμα στο κεντρικό Δημαρχείο Διονύσου συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη, με στόχο την επεξεργασία της παρέμβασης του Δήμου στη δημόσια διαβούλευση επί νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που περιέχει προβλέψεις για τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών.
Στη διάρκειά της πολύτιμη αποδείχθηκε η συνάντηση που δυο ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα Διονύσου με πρωτοβουλία του τέως τοπικού συμβούλου Κ. Μπομπή, ο οποίος συμμετείχε και στην αντίστοιχη διαπαραταξιακή επιτροπή, επί Διοίκησης Καλαφατέλη. Ο τελευταίος κάλεσε το περασμένο Σάββατο ενεργούς πολίτες και μέλη εκείνης της επιτροπής, με δεδομένη εμπειρία και γνώση, με στόχο να αναλυθεί η υπό ψήφιση ρύθμιση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, να προσδιοριστούν τυχόν ασάφειες ή σημεία που χρήζουν διευκρίνισης και συμπλήρωσης και να διαμορφωθεί έτσι μια εισηγητική πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση και για τη χθεσινή συζήτηση αλλά και για τη δημοτική παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση. Η εισηγητική αυτή πρόταση είχε τεθεί εγκαίρως υπόψη της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου, που από την πλευρά της είχε κι εκείνη επεξεργαστεί αντίστοιχη παρέμβαση σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκά και την ειδική σύμβουλο, δικηγόρο, Στ. Νούση, με τη συνδρομή και της Αγγ. Χαροκόπου, που έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη της υπόθεσης εκ μέρους του Δήμου στα Δικαστήρια.
Η χθεσινή συνάντηση αποδείχθηκε παραγωγική, συνέθεσε τις απόψεις που είχαν εκφρασθεί στα δυο κείμενα και διαμόρφωσε τη δημοτική παρέμβαση, που αφού καθαρογραφεί, θα αναρτηθεί ως θέση του Δήμου στη δημόσια διαβούλευση, ενώ θα προωθηθεί και στο Δήμο Πεντέλης αλλά και στον ΣΠΑΠ, μια που η εγκατάσταση νέας λατομικής εκμετάλλευσης στο βουνό αφορά, αλλά όχι μόνο, και στους δυο αυτούς φορείς: Η έκταση που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ προτίθεται να εκμεταλλευθεί για εξόρυξη μαρμάρου μπαίνει και στο γειτονικό Δήμο ενώ ο ρόλος και ο λόγος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού είναι αυτονόητος.
Στη διαμόρφωση της δημοτικής παρέμβασης συνέβαλαν με τη χθεσινή τους παρουσία, εκτός από τους παραπάνω και οι: Γ. Φωτάκης και Γ. Καλαφατέλης από τη μείζονα μειοψηφία, που ως Διοίκηση είχε διαχειρισθεί την υπόθεση από το 2021, όταν είχε εκδηλωθεί η πρόθεση της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, Κ. Κουριδάκης επικεφαλής του Εύπολι και Ν. Καρυστινός επικεφαλής του Νέου Διόνυσο, καθώς και οι μηχανικοί Λ. Φέρμελη και Γ. Λαγκαδινός, που εξ αρχής είχαν ασχοληθεί με το πρόβλημα και είχαν συμβάλει στη διαμόρφωση της αρχικής τροπολογίας, του 2022, που ο Δήμος επεδίωκε αλλά δεν είχε κατορθώσει να εντάξει σε νομοσχέδιο, περί οριστικής κατάργησης των λατομικών ζωνών στο Πεντελικό.
Να σημειωθούν εδώ και τα εξής: Στη διαμόρφωση εκείνης της τροπολογίας είχε συνδράμει με τις νομικές του γνώσεις και ο δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, που επίσης παρακολουθούσε στενά την υπόθεση ως ενεργός πολίτης. Ο ίδιος δεν δίστασε και τώρα να βοηθήσει στην εκπόνηση της πρότασης από την ομάδα ενεργών πολιτών, εντούτοις δεν είχε κληθεί στη χθεσινή συνάντηση.
Επιπλέον: Τακτικά μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, όπως αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου τον περασμένο Απρίλιο ήταν και οι Μ. Μιχαήλ Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου, της πρώτης περιοχής που θα πληγεί από τυχόν λειτουργία νέων Λατομείων, και Π. Γεωργιάδης, εκ μέρους των πολιτών.
Κανείς από τους δυο τους δεν παρευρίσκονταν στη χθεσινή συνάντηση. Κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο κ. Μιχαήλ- λόγω ασαφούς διατύπωσης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου- θεωρήθηκε αρχικά αναπληρωματικός (σ.σ. άγνωστο ποιου τακτικού μέλους…) και κλήθηκε τελευταία στιγμή, ενώ ο κ. Γεωργιάδης δεν έλαβε ποτέ σχετική πρόσκληση, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στη Δήμαρχο.
Πιστεύει- Νομίζει- Θεωρεί πραγματικά ο οποιοσδήποτε πως ο Δήμος, για ένα θέμα που μπορεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του και να επηρεάσει σε βάθος χρόνου όλο το Λεκανοπέδιο, έχει την πολυτέλεια να μην επιδιώκει τη συμβολή όσων μπορούν να βοηθήσουν;