Παρότρυνση στα μέλη και τους φίλους του απευθύνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνοιξης “Η Πρόοδος”, ώστε να συμμετάσχουν στη διαβούλευση που συνεχίζεται για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Διονύσου. Στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης, και αναφορικά με τα όρια του οικισμού Φασίδερι, έχουν ήδη αναρτηθεί δυο ενδιαφέροντα σχόλια- παρεμβάσεις από τον Β. Ρότσικα, εκ των ιδρυτικών μελών του Συλλόγου:
1. Ασφάλεια Δικαίου 2 – Φασίδερι Άνοιξης: Οικισμός πρότυπο
Πραγματικότητες και κακοδιοίκηση
Νομικά τερτίπια, αβελτηρίες, λάθη και ανεπάρκειες κρατικών παραγόντων, χρονίζουν ένα πρόβλημα που δημιούργησε η πολιτεία το 2010 με τον Νόμο «Μπιρμπίλη» και που δεν έπρεπε να υπάρχει σε αυτόν τον οικισμό – πρότυπο, όπως θα δούμε, με αποτέλεσμα έως και μηδενισμό των περιουσιών αντί για παραγωγή υπεραξιών στον τόπο αυτό (κατάφωρα αντισυνταγματικό).
Το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που περιμένουμε αφορά στα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες καθορισμού ορίου των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί σε απογραφή προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και εξακολουθούν κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφισταμένων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί, είτε το όριό τους επανεγκρίνεται με το παρόν λόγω καθορισμού των ορίων τους από αναρμόδια όργανα, είτε αναοριοθετείται στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο κ.λπ.
Πίσω στα δικά μας, έχουμε και λέμε:
Εθνικές Απογραφές Πληθυσμού
1971 – Κοινότητα Ανοίξεως/Νόμιμος πληθυσμός: 582
1981 – Κοινότητα Ανοίξεως/Νόμιμος πληθυσμός: 1.377
(ομοδημότες 711, ετεροδημότες 633, αλλοδαποί 33)
Οικισμός Παλαιού Μπογιατίου: 1.127 (εκτίμηση)
Οικισμός Αγ. Αγγέλων – Φασίδερι: 250 (εκτίμηση)
2021 – Κοινότητα Ανοίξεως/Νόμιμος πληθυσμός: 6.592
Οικισμός Παλαιού Μπογιατίου: 5.592 (εκτίμηση)
Οικισμός Αγ. Αγγέλων – Φασίδερι: 1.000 (εκτίμηση)
Υποχρέωση της Πολιτείας και του Δήμου είναι βάσει των στοιχείων που διαθέτουν (ΕΛΣΤΑΤ) να μετατρέψουν τις εκτιμήσεις μας σε ακριβείς μετρήσεις, να τις πολιτογραφήσουν και να πάμε με το Προεδρικό Διάταγμα για τελική οριοθέτηση. Αυτό θα σήμαινε Ασφάλεια Δικαίου κατά το Σύνταγμα.
Εμείς, παρουσιάζουμε το κατά τη γνώμη μας πρόσωπο του πρότυπου οικισμού μας Αγ. Άγγελοι – Φασίδερι με πραγματικότητες και στοιχεία όπως:
· Καθαρές ιδιοκτησίες αναβαπτισμένες με δικαστικές αποφάσεις σε ισχύ με χαρακτηρισμό ως μη δασική έκταση και διαταγή για διόρθωση του δασικού χάρτη της περιοχής.
· Μηδενικά κτηματικά δικαιώματα του Δημοσίου στον οικισμό βάσει των στοιχείων του Εθνικού Κτηματολογίου.
· Διαθέτει ΓΠΣ του Οργανισμού της Αθήνας (Ενότητα 2) και μάλιστα μετά την ισχύ του Ν. Μπιρμπίλη (11-10-2011).
· Διαθέτει προμελέτη για πολεοδόμηση από το 2007 με άρτια ρυμοτομία, φαρδείς δρόμους με πεζοδρόμια και πλεόνασμα κοινόχρηστων χώρων κατά τον Νόμο.
· 400 κατοικίες με οικοδομικές άδειες, και πληρωμένους φόρους χωρίς αυθαίρετα.
· Αρχαία Προϊστορία: Οικισμοί ΦΑΣΙΔΕΡΟΝ και ΤΡΙΝΕΜΙΑ.
· Με το φυσικό κάλλος του ποταμού Κηφισού στο πλάι του.
· Όλες οι κατοικίες διαθέτουν παροχές ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.
· Οι περισσότερες κατοικίες είναι συνδεδεμένες με το κρατικό δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ με ατομικές συνδέσεις.
· Εμπρός από όλες τις κατοικίες περνάει το διεταιρικό δίκτυο οπτικών ινών για γρήγορο ίντερνετ.
· Δημόσιος Δημοτικός φωτισμός σε όλους τους δρόμους και τις πλατείες.
· Έχει ξεκινήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων της μεσαίας τάσης και με συνεχείς καθαρισμούς στα υπόλοιπα εναέρια καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.
· Διαθέτει τοπικό Δημοτικό Παιδικό Σταθμό.
· Το Δημοτικό σύστημα καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
· Η Πολιτική Προστασία του Δήμου είναι παρούσα στον οικισμό εκτός των άλλων και με το σύστημα πυρανίχνευσης και για την πρόληψη πυρκαγιών.
· Η Δημόσια συγκοινωνία (γραμμή 535 ΟΑΣΑ) διατρέχει τον οικισμό για περισσότερο από 40 χρόνια.
· Η διανομή του ταχυδρομείου στα σπίτια γίνεται σχεδόν καθημερινά από τα ΕΛΤΑ.
· Η ιδιωτική φύλαξη κατοικιών και κατοίκων υπάρχει σε 24ωρη βάση είτε σε ομάδα κατοίκων είτε ατομικά από εταιρείες φύλαξης της περιοχής προστατεύοντας κατά το δυνατόν.
· Ο οικισμός ακόμα και πριν τη θεσμική ίδρυσή του το 1977 βρέθηκε και μέχρι σήμερα διαθέτει 2 Εξωραϊστικούς – Περιβαλλοντικούς – Πολιτιστικούς Συλλόγους με σημαντικό έργο δημιουργίας και αποτύπωμα άνω των 40 ετών.
Γνωρίζει κανείς έστω και μια περιοχή ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ που να διαθέτει όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις και τα στοιχεία προόδου;
Το πρόσωπο βέβαια του οικισμού μας έχει και άλλες πλευρές οι οποίες θα αναδειχθούν με την επίλυση του προβλήματος των ορίων του για να είναι θεσμικά και τυπικά ΠΡΟΤΥΠΟΣ.
Μέχρι τότε ο κάθε αρμόδιος από την Πολιτεία και τον Δήμο να πράξει τη δημοκρατική, αντικειμενική και δικαία υποχρέωσή του που απορρέει από το Σύνταγμα απέναντι σε όλους εμάς που έχουμε ζήσει και δημιουργήσει όλα αυτά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η μέχρι σήμερα ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
2. Ασφάλεια Δικαίου 3- ως πότε τέλος πάντων θα λέγωμεν «ως πότε» (Γεώργιος Σουρής) ή με άλλα λόγια 14 χρόνια Οικονομικές Παρενέργειες των ΜΗ Ορίων. ΩΣ ΠΟΤΕ
ΩΣ ΠΟΤΕ μετά από 14 χρόνια (2010 – 2024) θα πληρώνουμε με τιμές ως ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ και θα μας μεταχειρίζονται ως ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ; (Οικισμοί χωρίς όρια)
Υπάρχει δικαίωμα επιστροφής Αχρεωστήτως Καταβληθέντων εκ του Συντάγματος.
Φόροι μεταβιβάσεων και οικοδομικών αδειών (Τιμές Ζώνης 1.550-1.800) – ΕΝΦΙΑ – ΤΑΠ – Δημοτικά Τέλη, Δημοτικοί φόροι, Τιμές αντικειμενικών προσδιορισμών κ.α. όλα πληρωμένα ακριβά ως ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.
Αλλά όταν πας να ασκήσεις το νόμιμο δικαίωμά σου (μεταβίβαση, άδεια κ.λπ.) η απάντηση είναι ότι δεν μπορείς γιατί φταίνε τα Όρια και το Δασαρχείο. Ουδέν ανακριβέστερον και αντισυνταγματικό. Ωστόσο, το ανέχεσαι και συνεχίζεις να πληρώνεις. ΩΣ ΠΟΤΕ…
Η Διοίκηση Ζαμάνη είχε πάρει Απόφαση ως Δ.Σ. του Δήμου για ΜΗ χρέωση ΤΑΠ στους οικισμούς με πρόβλημα ορίων μέχρι επίλυσης (σωστό και δίκαιο). Δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα!
Η Διοίκηση Καλαφατέλη το 2023 (σωστό αν και πολύ καθυστερημένα) πήρε απόφαση ως Δ.Σ. του Δήμου για το ίδιο πρόβλημα και ζήτησε επίσημα από το Υπ. Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών (Τιμές Ζώνης) έως και -80% στους εν λόγω οικισμούς. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. (Γιατί άραγε;)
Παρ’ όλα αυτά όλοι Κράτος και Δήμος και μέχρι σήμερα επί 14 χρόνια μάς χρεώνουν κι εμείς πληρώνουμε ακριβά και αδιαμαρτύρητα. ΩΣ ΠΟΤΕ…
Μήπως ήλθε η ώρα όλα αυτά να τα διεκδικήσουμε από το Κράτος και τον Δήμο προς επιστροφή για τα 14 χρόνια (2010 – 2024) ως ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ με δικαστική διεκδίκηση και προσφυγή στο ΣΤΕ; Ποια Ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα μας δικαίωνε;
Για αυτό να αλλάξουμε τον τόνο στο …ως πότε του Σουρή και ελάτε να πούμε όλοι μαζί: ποτέ ξανά … ως πότε!!!