Ο Π. Γεωργιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης “Νέος Διόνυσος”
Η λαϊκή φράση “δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι” έχει μια σοφία.
Υποδηλώνει ότι ο φίλος λειτουργεί σαν καθρέπτης του εαυτού μας για να γνωρίσουμε καλύτερα τις αρετές και τις αδυναμίες μας.
Και επειδή οι εποχές αλλάζουν ραγδαία και η τεχνολογία επελαύνει ακάθεκτη, η λαϊκή φράση θα μπορούσε να διατυπωθεί τεχνοκρατικά κάπως διαφορετικά:
“δείξε μου την ιστοσελίδα (site) να σου πω τι αξίζεις”.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, οδήγησα την περιέργειά μου να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου http://www.dionysos.gr) για να διαπιστώσω το βαθμό συμμόρφωσης μεταξύ της λαϊκής σοφίας και της ποιότητας που εμφανίζουν οι θεματικές ενότητες της ιστοσελίδας.
Στη σκέψη μου κυριαρχούσαν ορισμένες βασικές έννοιες που οφείλουν να συνυπάρχουν στην ποιοτική αξιολόγηση μιας ιστοσελίδας όπως ενδεικτικά παραθέτω: ευχρηστία – αισθητική – επικαιροποιημένες πληροφορίες-γλωσσική απλότητα και κατανοητή ορολογία.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως ταχύτητα πρόσβασης και σταθερότητα λειτουργίας είναι σημαντικά μεν αλλά όχι καθοριστικά ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Από τις θεματικές ενότητες της αρχικής σελίδας (καθαριότητα – πολιτική προστασία – αθλητισμός κ.τ.λ.) επέλεξα να πλοηγηθώ σε αυτήν της πολιτικής προστασίας. Το επέλεξα συνειδητά γιατί η πολιτική προστασία είναι καθοριστική για τους κατοίκους του Δήμου λόγω των ακραίων φαινομένων από την εντεινόμενη κλιματική αλλαγή. Πρόσφατο παράδειγμα οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Παρακάμπτω προς στιγμή τις αδυναμίες ευχρηστίας και επικαιροποίησης περιεχομένου (γεγονότα και πληροφορίες που έχουν παρέλθει εδώ και πολλούς μήνες αν όχι χρόνια) και εστιάζω μόνο στη χρησιμότητα και τη γλωσσική σαφήνεια.
Από τα πολλά λόγια, εντελώς περιττά ή ανούσια, αντιγράφω παρακάτω ορισμένα μόνο αποσπάσματα για να καταδείξω την ασάφεια, την αοριστολογία και την περιττή φλυαρία που διέπει την θεματική ενότητα και προφανώς δεν προκαλούν κανένα ενδιαφέρον στους κατοίκους να διαβάσουν ακαταλαβίστικα θεωρητικά κείμενα που έχουν αντιγραφεί από “φυλλάδια” κακογραμμένα ή “περισπούδαστα”.
Σημαντικότητα και Στόχοι (υποτίθεται της πολιτικής προστασίας!)
“Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και οι τραυματικές εμπειρίες, μπορούν να επιφέρουν συνέπειες προς τους εμπλεκόμενους, καθώς σε μια κατάσταση καταστροφής, θα αντιμετωπίσουν έντονες προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές.
Η κατάσταση αυτή είναι αναπόφευκτη, όμως για την αποκατάσταση των προ-υπαρχουσών συνθηκών, θα πρέπει να συνδυαστεί με την προσαρμογή των νέων.
Η ομαλότερη προσαρμογή μπορεί να επιτευχθεί με την υποστήριξη του φορέα και των πόρων.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλει στους πολίτες μια άμεση απειλή θανάτου, τραυματισμού ή απώλειας. Η λήψη μέτρων για επιβίωση, αντικαθιστούν την ομαλότητα των συνθηκών της κανονικής τους ζωής, ενεργοποιώντας τους ενστικτώδεις μηχανισμούς, προκαλώντας μια δραματική αλλαγή στην καθημερινότητα και τις ενέργειές τους.
Οι άνθρωποι μέσω αυτών των καταστάσεων, μπορεί να ευαισθητοποιηθούν συναισθηματικά και ψυχολογικά.”
Ο ορισμός της φωτιάς (… και της πυρκαγιάς!)
“Η Φωτιά αποτελεί τη διαδικασία ταχείας οξείδωσης ενός υλικού στην εξώθερμη χημική διαδικασία της καύσης, απελευθερώνοντας θερμότητα, φως και διάφορα προϊόντα της αντίδρασης.
Στη διαδικασία της καύσης, θα πρέπει να συνυπάρχει η καύσιμη ύλη, το οξυγόνο και η θερμότητα, τρεις κύριοι παράγοντες που αποτελούν το [[τριγώνου της πυρκαγιάς]].”
Η καλύτερη υπηρεσία και προσφορά στην “ψυχολογία» και την αγωνία των πολιτών θα ήταν η άμεση απομάκρυνση κάθε πληροφορίας που προκαλεί αδιαφορία και εκνευρισμό από την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον και ό,τι αυτό μας επιφυλάσσει.
Το πιθανό επιχείρημα ότι το περιεχόμενο της πολιτικής προστασίας έχει αναρτηθεί στο απώτερο παρελθόν είναι μια φτηνή δικαιολογία για να κοιτάμε προς το παρελθόν και όχι προς το Καλύτερο Αύριο που μας υποσχέθηκαν.
Αφού δεν φαίνεται στον ορίζοντα να έχουμε γυρίσει σελίδα, ας γυρίσουμε τουλάχιστον… ιστοσελίδα!