logo


Με αιρετούς από όλη την Αττική γέμισε η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου χθες Τρίτη 29 Οκτωβρίου: Συνεχίζοντας τη νέα πρακτική, των αποκεντρωμένων συνεδριάσεων, που αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του Ν. Χαρδαλιά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε στην πόλη μας, αμέσως μετά από τη συνάντηση του Περιφερειάρχη με δημότες και κατοίκους σε καφέ της περιοχής.

Στη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε ακριβώς στις 3 μετά το μεσημέρι, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, με παρεμβάσεις φορέων, από τους οποίους δυο έρχονταν από το Δήμο Διονύσου:

Πρώτα η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ με τη Μ. Μπαρούτη, η οποία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού (25/10) κατήγγειλε τις τεράστιες ελλείψεις- σε εξοπλισμό και ειδικότητες γιατρών- σε δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, καθώς και φροντίδας για ΑμεΑ στο Δήμο, κατάσταση για την οποία- όπως υπογράμμισε- ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις.

Και εν συνεχεία ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα διαχρονικά, δομικά, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διονύσου: Κοινότητες χωρίς Σχέδιο Πόλης, άρα χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ομηρία χιλιάδων κατοίκων λόγω του δασικού-οικιστικού προβλήματος, συνεχείς απειλές από κάθε είδους καιρικά φαινόμενα- το χειμώνα χιόνια και πλημμύρες και το καλοκαίρι καταστροφικές πυρκαγιές- χωρίς ουσιαστική άμυνα, και χωρίς ακόμη τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τους πληγέντες, ενώ τα προγράμματα καθαρισμού των δασών από εργολάβους, όπως γίνονται, συμπληρώνουν την οικολογική καταστροφή, τραγική υποστελέχωση σε όλους τους τομείς, με μόνους τους εργολάβους να έχουν κέρδος, σχολεία παλιά, κάποια με αυθαιρεσίες και με μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλωσόρισε και χαιρέτισε από την πλευρά της η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, η οποία τόνισε πως στις συναντήσεις του Δήμου με την Περιφέρεια έχουν μπει οι προτεραιότητες στα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν- αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, καθαρισμός ρεμάτων και θωράκιση της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και ασφάλεια των πολιτών και βελτίωση της καθημερινότητας. Η κ. Μαϊχόσογλου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Κτήμα Τατοΐου, θέμα που περιλαμβανόταν στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης.

Εν προκειμένω, το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου είχε λάβει ομόφωνη απόφαση, με σειρά παρατηρήσεων και διορθώσεων, για τις οποίες η Δήμαρχος, τόσο στο χαιρετισμό της όσο και λίγο αργότερα στην τοποθέτησή της για το θέμα, ζήτησε να υιοθετηθούν και στην αντίστοιχη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια που “αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά και θα σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον”, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα κατ’ αρχάς να ξεκαθαρισθεί ότι το Κτήμα ανήκει εξ ολοκλήρου στα διοικητικά όρια του Δήμου Διονύσου και εν συνεχεία να συμμετέχει ο Δήμος στο φορέα διαχείρισής του.

Και παρόλο που υπήρξαν φωνές όπως αυτή:

Της παράταξης ΑΤΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, και του Μ. Μουζάλα, που τόνισε πως τα σπάνια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει σωρευτικά περιοχή γίνονται εμπορικά προϊόντα, στρεβλώνοντας την έννοια του τουρισμού και της αναψυχής και έδειξε πως η βιωσιμότητα της επένδυσης, ύψους 130-140 εκατομμυρίων ευρώ, επιδιώκεται να εξασφαλισθεί με την αλλαγή του κοινού που σήμερα κάνει χρήση του Κτήματος, μια που και θα επιβληθεί αντίτιμο σε μια σειρά δραστηριοτήτων αλλά και θα υλοποιηθούν χρήσεις με στόχο την κατανάλωση. Την πολιτική μάλιστα αυτή ο κ. Μουζάλας ονόμασε επιθετική αλλαγή χρήσης του δημόσιου χώρου σε ιδιωτικό, όπως συμβαίνει με την κατάληψη των πλατειών από τα καταστήματα, ενώ αποκάλεσε ασύδοτη κερδοφορία την επιδιωκόμενη αξιοποίηση του Κτήματος, που πάει να χτισθεί πάνω στη δημόσια περιουσία, αντί να κληθεί ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος στο δημόσιο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο.

Στο δημόσιο χαρακτήρα του Κτήματος που χάνεται, επέμεινε ιδιαιτέρως και ο επικεφαλής Γ. Ιωακειμίδης, σε αντιδιαστολή μάλιστα με την επένδυση στο Φαληρικό Δέλτα.

Και της Ν. Χρονοπούλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που μίλησε για μια πρώην καταπράσινη περιοχή, πλέον κρανίου τόπος, στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας (σ.σ. “μπορεί κανείς να διαβάσει όλες τις φωτιές που έκαψαν τα 2/3 του βουνού διαχρονικά”, σημείωσε ο επικεφαλής Γ. Πρωτούλης) για την οποία τόσο η ΣΜΠΕ όσο και ο κυβερνητικός σχεδιασμός προτείνουν την εμπορική αξιοποίηση, χωρίς απέναντι σ’ αυτό η Περιφέρεια να αντιπροτείνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδάσωσης και αποκατάστασης του δάσους, ως πνεύμονα πρασίνου με δωρεάν πρόσβαση για τις ανάγκες του λαού της Αττικής, όπου τα 50% των δασών έχει καεί. Αλλά και η ίδια η Υπηρεσία της Περιφέρειας, συμπλήρωσε η κ. Χρονοπούλου, παραθέτει σημαντικές παρατηρήσεις για πιθανούς κινδύνους από πλημμύρες, για παράδειγμα, ή για την ανάγκη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης ή για την κυκλοφοριακή επιβάρυνση ή τη διαχείριση των αποβλήτων ή για την ενεργειακή κατανάλωση, παρατηρήσεις που από μόνες τους θα ήταν αρκετές για την απόρριψη της ΣΜΠΕ,

η Μελέτη εγκρίθηκε τελικά, κατά πλειοψηφία, με την απόφαση να ενσωματώνει και τις παρατηρήσεις του Δήμου Διονύσου, οι οποίες, υπενθυμίζεται, επιπλέον των όσων ανέφερε η Δήμαρχος, αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων μέσα στο Κτήμα, που ανήκουν στο Δήμο, καθώς και στη διεκδίκηση επιπλέον αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και υπογειοποίησης της υπερυψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης, δρομολόγησης μίνι λεωφορείων για τη σύνδεση του νέου σταθμού του Προαστιακού στο Κρυονέρι με τον πυρήνα του Κτήματος, ισόρροπης ανάπτυξης των αγροτικών καλλιεργειών, μέριμνας για την ελαχιστοποίηση των κυκλοφοριακών επιβαρύνσεων στο Κρυονέρι και των προβλημάτων από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Κτήματος, εντατικής δενδροφύτευσης με βραδύκαυστα δέντρα και διάνοιξης δρόμου για λόγους πυροπροστασίας, κατασκευής πάρκου αναψυχής και, τέλος, επιπλέον χώρων στάθμευσης, πέραν των 1200 προβλεπομένων.

Και ήταν χαρακτηριστικά τα σχόλια στην παρέμβαση του Περιφερειάρχη που έκλεισε τη συζήτηση, ότι εν προκειμένω η Περιφέρεια αφουγκράστηκε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράσθηκε μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ διαπίστωσε πως ουσιαστικά συγκρούονται δυο λογικές για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου.

Ο ίδιος επανέλαβε και την άποψη που κατά καιρούς ακούγεται, ότι οι δημόσιοι, δασικοί, χώροι όπου υπάρχει ζωή και κινητικότητα, είναι και οι πλέον ασφαλείς.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

Τα 37 θέματα, μαζί και οι ερωτήσεις-τοποθετήσεις των φορέων, μαζί και οι προ Ημερησίας Διατάξεως ανακοινώσεις, συζητήθηκαν σε μόλις 4,5 ώρες! Η σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου είναι αποκαρδιωτική: Σε τόση ώρα συζητούνται συνήθως μονοψήφιος αριθμός θεμάτων, που δεν πλησιάζουν καν τα 10! “Ο χρόνος είναι χρήσιμος όταν παράγει αποτέλεσμα και όχι όταν γίνεται κατάχρησή του”, τόνισε εξ αρχής ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Καπερνάρος, ο οποίος αποδείχθηκε αυστηρότατος, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, με την τήρηση του χρονικού περιθωρίου για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του, αλλά και στα όρια του αυταρχισμού για την τήρηση των διαδικασιών.

Επιπλέον, την ταλαιπωρία των 100 συναδέλφων του, μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για να βρουν πού να παρκάρουν χτες στον Άγ. Στέφανο, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Γ. Σγουρός, επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ζητώντας οι μετακινήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ανά την Αττική για τις συνεδριάσεις, να γίνεται με λεωφορειάκια της Περιφέρειας. Ανέδειξε, έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρούν κατοίκους και επισκέπτες σε τρεις τουλάχιστον Κοινότητες της πόλης- Άγ. Στέφανο, Δροσιά και Άνοιξη- και που συνδέονται άμεσα με την υστέρηση σε ανάπτυξη της πόλης εξαιτίας της έλλειψης πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τέλος, πολλοί ήταν οι αιρετοί του Δήμου που παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση: Πλην της Δημάρχου, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Λ. Νούση, Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς, Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρος, Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς και Διοικητικών Υπηρεσιών Χ. Κοντογιώργος, ο επικεφαλής της μείζονος και τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Κανακάρη και Π. Τσούκας από την πλειοψηφία και Μ. Κόκκαλης από τη μείζονα μειοψηφία, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Στεφάνου Γ. Χιώτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης. Τέλος, στα έδρανα βρισκόταν και ένας παλιός γνώριμος στο Δήμο Διονύσου, ο Β. Πετρόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου (ΣΥΔΗΚΥ), περιφερειακός σύμβουλος πλέον με τη Λαϊκή Συσπείρωση.