Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης διαβεβαίωνε πως οι επιτροπές για τα σχολεία, αυτές που συστάθηκαν τον Αύγουστο στη θέση των καταργημένων Σχολικών Επιτροπών, λειτουργούν κανονικά, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου. Από κοντά κι η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου υπογράμμιζε πως τα σχολεία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και “γίνονται πράγματα, εργασίες και μελέτες”.
Όμως “πριν αλέκτορα λαλήσαι”, οι παραπάνω διαβεβαιώσεις αποδείχθηκαν κούφια λόγια: Η επιτροπή που έχει συσταθεί για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία- δημοτική επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ονομάζεται πλέον- συνεδρίασε μόλις την περασμένη Τρίτη 19 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, με σωρεία θεμάτων, ανάμεσά τους και αυτό που αφορούσε σε πτώση σοβάδων στην αίθουσα πληροφορικής του 1ου Δημοτικού Κρυονερίου! Αυτά, μαζί με τη σοβαρή βλάβη στον ηλεκτρικό πίνακα του 1ου Δημοτικού Διονύσου, ευτυχώς Κυριακάτικα, αλλά και τα υπέρογκα χρέη από ρεύμα σε 4 σχολεία, μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ίδιο βράδυ ο κ. Παντελόγλου- και για μεν την κανονική, υποτίθεται, λειτουργία των επιτροπών εκπαίδευσης καμιά απάντηση δεν πήρε, ενώ σύμπασα η Δημοτική Αρχή, της Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων, φάνηκε να αγνοεί το πρόβλημα στο σχολείο του Κρυονερίου.
Τα παραπάνω όμως δεν είναι τα μοναδικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της πόλης: Στην ίδια συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Πρόεδρός της Β. Γεωργίου έθεσε σε γνώση των μελών κατηγοριοποιημένη και προτεραιοποιημένη λίστα με πάνω από 40(!) αιτήματα από διάφορα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, όλα με ημερομηνίες από τον Σεπτέμβριο και μετά, που αφορούν σε όλη τη γκάμα της λειτουργίας τους, από ηλεκτρολογικά και υδραυλικά μέχρι κλειδαριές και θέρμανση.
Παράλληλα η αντικατάσταση πόρτας σε Νηπιαγωγείο Αγ. Στεφάνου, που μάλιστα συνοδεύεται από την ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ, αντί να είναι πρώτο πρώτο, εμφανίζεται πολύ χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες, μαζί με τον έλεγχο καταλληλότητας της αίθουσας στο Δημοτικό Κρυονερίου, εκεί που πέφτουν οι σοβάδες, αυτό που αγνοούσε η Δημοτική Αρχή- και που ειρήσθω εν παρόδω, επισκευάστηκε από τον οικείο Σύλλογο Γονέων.
Πρώτη πρώτη, αντιθέτως εμφανίζεται η αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων και η προμήθεια κλιματιστικών μηχανημάτων- τα ίδια που ήρθαν προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου πριν από λίγες ημέρες (5/11), στο πλαίσιο εργολαβίας για αποκατάσταση βανδαλισμών(!), που θα γινόταν στην αρχή με απ’ ευθείας ανάθεση, αλλά στη συνέχεια άλλαξε σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, και τελικά καταψηφίστηκε πανηγυρικά, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου. Και έρχεται και πάλι στη δημοτική επιτροπή εκπαίδευσης για να ξανακαταλήξει στη Δημοτική Επιτροπή!
Η συζήτηση, όμως, στη δημοτική επιτροπή εκπαίδευσης, μετά και από ερωτήσεις της τέως Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Τόκα, αποκάλυψε και άλλες πτυχές για “τα πράγματα που γίνονται στα σχολεία”: Ότι εκκρεμούν τα πιστοποιητικά για τους ανελκυστήρες σε δυο σχολεία, σύμβαση για τη συντήρησή τους δεν υπάρχει αλλά παρόλα αυτά λειτουργούν κανονικά. Ότι σύμβαση δεν υπάρχει ούτε και για τη συντήρηση και επισκευή των φωτοτυπικών μηχανημάτων. Ότι συμβάσεις δεν υπάρχουν ούτε για τους συναγερμούς ούτε για την εκκένωση βόθρων, ούτε για τις συντηρήσεις καυστήρων που έγιναν, όπως και οι απεντομώσεις, από τους Διευθυντές με τη χρήση των παγίων προκαταβολών τους! Ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να ελεγχθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι ηλεκτρικοί πίνακες των σχολείων, αλλά αν και πέρασε σχετικό αίτημα για τους Παιδικούς Σταθμούς μόλις προχτές από τη Δημοτική Επιτροπή, τέτοιο αίτημα για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν έχει έρθει ακόμη, με κίνδυνο οι ξεχωριστές εργασίες να θεωρηθούν κατάτμηση (σ.σ. Υπενθυμίζεται εδώ πως τόσο οι Σταθμοί όσο και τα σχολεία έχουν περιέλθει στο Δήμο: όλες οι προμήθειες και όλες οι εργασίες, που παλαιότερα περνούσαν αποκεντρωμένα από τις δυο Σχολικές Επιτροπές και από την ΕΣΤΙΑ, πλέον εκτελούνται από το Δήμο και προϋποθέτουν μελέτες επί του συνόλου των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Γι’ αυτό και απαιτείται πολύ καλός προγραμματισμός).
Κανένας, τέλος, υπολογισμός, έστω και σε τάξη μεγέθους, δεν είχε γίνει, για το ύψος της δαπάνης όλης της λίστας των 41 αιτημάτων για προμήθειες και εργασίες. Το κερασάκι στην τούρτα, μάλιστα, ήταν το αίτημα για δυο κλειδιά passe-partout, αξίας το καθένα τουλάχιστον 1000 ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα αγοράς!
Και όλα τα παραπάνω, χωρίς να δοθεί καμιά εικόνα για το υπόλοιπο του λογαριασμού που αντιστοιχεί στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ενώ υπάρχει διαχρονικό χρέος 4 σχολείων προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στα 30.000 ευρώ, χωρίς καμιά πρόνοια για την τακτοποίησή του!
Οι παραπάνω διαπιστώσεις, αλλά και οι επισημάνσεις της κ. Τόκα, καταγράφηκαν στα πρακτικά με προορισμό την Αντιδημαρχία Παιδείας, ώστε εν συνεχεία να προωθηθούν αναλόγως στα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες του Δήμου.
Αξίζει να προστεθεί στα παραπάνω και η επιστολή του Προέδρου του 15μελούς στο Λύκειο Διονύσου, όπως την έφερε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι. Στην επιστολή, που απευθύνεται στη Δήμαρχο, περιγράφεται η αποτροπιαστική εικόνα στις τουαλέτες -“εικόνα που προκαλεί αποστροφή”-, η εγκατάλειψη του αλσύλλιου μέσα στο σχολείο, αλλά και το πρόβλημα καθαριότητας στο χώρο, εδραιώνοντας την εντύπωση πως τα σχολεία της πόλης πάσχουν σοβαρά.