logo


Η κοπή ή το κλάδεμα δεκάδων δέντρων, μετά είτε από σχετικά αιτήματα ιδιωτών είτε από διαπίστωση της Υπηρεσίας (σ.σ. πάνω από 25 συνολικά), που συζητήθηκε στην πρόσφατη (19/11) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, ήταν η αφορμή να τεθεί στο τραπέζι η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην πόλη, που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από κακοκαιρίες και πυρκαγιές.

Τη σχετική συζήτηση άνοιξε ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που κάλεσε τη Διοίκηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές: “Το έχω κατ’ επανάληψη επισημάνει.Υιοθετείστε γενικές πολιτικές και εφαρμόστε βέλτιστες πρακτικές και δικλείδες ασφαλείας, γιατί το περιβάλλον καταστρέφεται. Να ζητήσουμε να μπαίνουν οι υποσταθμοί της ΔΕΗ μέσα στις ιδιοκτησίες, όταν πρόκειται για οικοδομές με πολλές κατοικίες. Να υποχρεώνουμε τους κατοίκους να βάζουν και τους κάδους απορριμμάτων μέσα στις ιδιοκτησίες τους, και να μην περιορίζουν το οδόστρωμα. Να ζητήσουμε επέκταση της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, και όχι να κλαδεύουμε τα δέντρα για να μην ακουμπούν στα καλώδια. Να ελέγξουμε μέσω της Πολεοδομίας το χώρο φύτευσης έξω από τις ιδιοκτησίες, στα πεζοδρόμια”.

Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κηφισιάς, προσέθεσε αμέσως μετά ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης: Στο γειτονικό Δήμο εντάχθηκε στον Κανονισμό Καθαριότητας η υποχρέωση του ιδιοκτήτη που χτίζει, να αντικαθιστά όσα δέντρα κόβει με άλλα ισοϋψή, προκειμένου να πάρει άδεια κοπής.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του δικού μας Κανονισμού Καθαριότητας, τόσο αναφορικά με το δομημένο όσο και με το φυσικό περιβάλλον, συμπλήρωσε ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης. Ο ίδιος υπενθύμισε την προσπάθεια του Δήμου, μετά από τη ΜΗΔΕΙΑ, να ανακόψει το τσουνάμι αιτημάτων για να κοπούν εκατοντάδες δέντρων, που ερχόταν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τότε. Είχε μάλιστα χρειαστεί η σύσταση άτυπης διαπαραταξιακής επιτροπής, που πραγματοποιούσε αυτοψία δέντρο δέντρο, ώστε να μπει φρένο στις αλόγιστες κοπές.

Η διαχείριση, πάντως, του περιβάλλοντος συνδέθηκε άρρηκτα και με τη διαχρονική υποστελέχωση του Δήμου:

«Ακόμη και αν υιοθετηθούν όλες οι παραπάνω προβλέψεις και απαγορεύσεις, κι ακόμη περισσότερες, έχουμε ως Δήμος την υποδομή και το προσωπικό για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε την εφαρμογή τους;» αναρωτήθηκε η Δ. Ιατρού από τον Νέο Διόνυσο, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της, μετά και από την ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων από τον ΔΕΔΔΗΕ ή το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ. Είναι χαρακτηριστικά, εδώ, τα στοιχεία που είχε δώσει σε ερώτηση της ίδια ίδιας, λίγες ημέρες νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης: Στην προκήρυξη για την πρόσληψη 55 συμβασιούχων για τον τομέα της καθαριότητας δεν προσήλθε κανένας χειριστής μηχανήματος έργου. Παράλληλα ανταποκρίθηκαν λιγότεροι οδηγοί από όσους είχε ζητήσει ο Δήμος ενώ πολλοί- 8 στους 10!- παραιτήθηκαν κιόλας, με αποτέλεσμα από τους 55 που ζητήθηκαν αρχικά, να υπογράψουν σύμβαση οι 45.

Στην έλλειψη προσωπικού, “που υπήρχε, υπάρχει και δεν θα σταματήσει να υπάρχει”, στάθηκε ο επανακάμψας- μετά από τη σύντομη έκπτωσή του- Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης. Ο τελευταίος επανέλαβε πως απογοητευτική ήταν η ανταπόκριση σε πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη 10 οδηγών, 8μηνιτών, για τα οχήματα του Δήμου, “δείχνοντας” και πάλι ως απάντηση στο πρόβλημα την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο.

Κατά δήλωση, πάντως, της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου, ο Κανονισμός Καθαριότητας είναι άλλο ένα θέμα που επεξεργάζεται η Διοίκησή της, και θα έρθει προς ψήφιση μετά από σχετική διαβούλευση, χωρίς μέχρι στιγμής κατά τα φαινόμενα να έχει τελεσφορήσει η διαδικασία αυτή.