logo


2011-2024. Σ’ αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια ζωής του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, η επίσημη ιστοσελίδα του έχει διανύσει τέσσερις περιόδους. Η πρώτη φάση διήρκεσε από το 2011, όταν στήθηκε το site, μέχρι το 2019. Το 2012, μάλιστα, διατέθηκαν 1300 ευρώ για τη φιλοξενία και την αναβάθμισή της.

Το 2019, και με το δεδομένο της ανάγκης να προστεθούν και νέες εφαρμογές εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και για λόγους μεγαλύτερης χρηστικότητας, αναβαθμίστηκε- μερικώς- για πρώτη φορά με απ’ευθείας ανάθεση και με δαπάνη 11650 ευρώ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2023 (σ.σ. και ενώ εντωμεταξύ, το 2020 είχαν διατεθεί 4.000 ευρώ, το 2021 άλλα 2500 ευρώ και το 2022 το ποσόν των 1900 ευρώ για την αναβάθμιση και τη συντήρησή της) η ιστοσελίδα του Δήμου, που είχε πλέον “γεράσει”, αντικαταστάθηκε πλήρως από νέο περιβάλλον- με απ΄ευθείας ανάθεση ύψους σχεδόν 30.000 ευρώ.

Στην πορεία όμως παρουσιάστηκαν κάποια, σοβαρά, προβλήματα: Τεράστιος όγκος από τα αρχεία που περιλαμβάνονταν στην παλιά ιστοσελίδα- με κυριότερα από αυτά τις αποφάσεις των, πολλών τότε, συλλογικών οργάνων- δεν στάθηκε δυνατό να μεταπέσουν στο νέο site. Έχει κι αυτό τη σημασία του: Εκτός από την πλήρη αδυναμία να ανιχνεύσει όποιος θα ήθελε απόφαση της καταργημένης πλέον Οικονομικής Επιτροπής, για παράδειγμα, χάθηκε (προσωρινά;) ένα κομμάτι της ιστορικής εξέλιξης της σύγχρονης πόλης. Μοναδικός τρόπος να εντοπίσει κανείς αυτές τις παλαιότερες αποφάσεις και την εξέλιξή τους είναι η αναζήτησή τους στη Διαύγεια- και όποιος το έχει δοκιμάσει, θα έχει καταλάβει πόσο χρονοβόρο και δύσκολο έως αδύνατο είναι…

Όσο για το περιεχόμενο- το άρθρο του ομότιμου καθηγητή Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ Π. Γεωργιάδη στην Οδό Διονύσου πριν από τρεις μόλις μήνες (“Να γυρίσουμε… ιστοσελίδα”) είναι αποκαλυπτικό: Ανούσιες πληροφορίες για θέματα ζωτικής σημασίας, όπως η πολιτική προστασία, ή ολιγόλογα Δελτία Τύπου, όπου το βάρος δεν δίδεται στην ενημέρωση αλλά στη φωτογραφία που τη συνοδεύει. Ή, ακόμη χειρότερα, ανακοινώσεις που φέρνουν το Δήμο Διονύσου στα κανάλια- και όχι ως παράδειγμα για καλές πρακτικές.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις δεν κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα. Έχουν επισημανθεί πολλές φορές από την Οδό Διονύσου τα τελευταία δυο χρόνια, χωρίς καμιά μα καμιά βελτίωση στο μεταξύ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δημοτική Επιτροπή: Μέσα στο site του Δήμου υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τις προσκλήσεις, τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις του δεύτερου τη τάξει, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, συλλογικού οργάνου του Δήμου (και δεν έχουν μείνει κι άλλα). Αντί λοιπόν τα σχετικά αρχεία να αναρτώνται συγκεντρωμένα στον ξεχωριστό αυτό χώρο, δημοσιεύονται φίρδην μίγδην στην κεντρική σελίδα. Από την άλλη πλευρά, στην ειδική σελίδα της Δημοτικής Επιτροπής εμφανίζονται μόνο τα μέλη που την απαρτίζουν- κι αυτά λάθος, γιατί δεν προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκπτώσεις των δημοτικών συμβούλων… – καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της.

Το αξιοπερίεργο εδώ είναι πως για το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ακολουθείται η ίδια αλλοπρόσαλλη πρακτική: Στο δικό του ξεχωριστό χώρο αναρτώνται κανονικά οι προσκλήσεις – αλλά δοκιμάστε να βρείτε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, ποιος ήταν ο πρώτος Πρόεδρός του, πώς έχει αντιμετωπιστεί διαχρονικά από το Σώμα το οικιστικό πρόβλημα, πώς και τα διόδια, από ποιες φάσεις πέρασε η διεκδίκηση του Δήμου στο ΤΥΠΕΤ Διονύσου, από ποια σαράντα κύματα πέρασαν οι Σχολικές Επιτροπές, πόσοι και ποιοι ήταν διαχρονικά οι δημοτικοί σύμβουλοι και ποιες παρατάξεις παρήλασαν από τα έδρανα και πολλά πολλά άλλα.

Στα κενά που επισημαίνονται εδώ, και που προφανώς δεν είναι και τα μοναδικά, έρχεται η απόφαση Δημάρχου για τη διάθεση πίστωσης, προφανώς με απ’ ευθείας ανάθεση κι αυτή, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου. Η πίστωση, για την εργασία με τίτλο ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ- ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ- ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΝΠΔΔ, προβλέπει 12.000 ευρώ μέχρι τέλους του 2024, ενώ άλλα 26.700 ευρώ κατανέμονται στους Προϋπολογισμούς των ετών 2025 (22.304 ευρώ) και 2026 (2.400 ευρώ).

Παράλληλα τον περασμένο Ιούλιο αναρτήθηκε στη Διαύγεια ένταλμα πληρωμής 3.129 ευρώ (ή 3.348;) για την αναβάθμιση της ίδιας ιστοσελίδας, πληρωτέο στην εταιρεία που το 2023 είχε αναλάβει την πλήρη αντικατάσταση της ιστοσελίδας, οπότε και παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τη μετάπτωση των αρχείων.

Ενώ άλλο ένα παρόμοιο ένταλμα  για 3.596 ευρώ εμφανίσθηκε ακόμη πιο πριν, τον περασμένο Φεβρουάριο, για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου.

Απαιτείται αναβάθμιση του περιεχομένου; Σίγουρα. Και συντήρηση; Ασφαλώς. Και φιλοξενία; Εννοείται. Και υποστήριξη αγγλικών; Αν και ασαφής προδιαγραφή, έστω. Ποιων ΝΠΔΔ; Άγνωστο, μια που όλα έχουν πια καταργηθεί με την εξαίρεση του Δημοτικού Γηροκομείου στη Δροσιά, που όπως είναι γνωστό παραμένει ανενεργό.

Μόνο που όλα τα παραπάνω δεν θα γίνουν εξ αρχής: Πατούν επάνω στην ήδη στημένη από το 2023 νέα ιστοσελίδα του Δήμου, που έχει ήδη στοιχίσει 30.000 ευρώ, και στην οποία επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, που και να αποτυπωθούν στην ευκολότερη χρήση της ιστοσελίδας αλλά και να μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς ως προς το κόστος τους. Αλλιώς αυτή η ιστοσελίδα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.