Η υπερχλωρίωση του νερού στη δεξαμενή της Σταμάτας στις 5 Δεκεμβρίου, που αναστάτωσε τους κατοίκους και έφτασε μέχρι και τον κεντρικό Τύπο, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, κατά τη χθεσινή (Παρασκευή 13 /12) συνεδρίασή του, και αποτέλεσε- μαζί με την επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Προέδρου της Σταμάτας Κ. Πέππα– κεντρικό θέμα στις ερωτήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας. Κατόπιν μάλιστα πρωτοβουλίας του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που επιτόπου χτες συγκέντρωσε υπογραφές από 18 μέλη του Σώματος, θα έρθει ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι και οι αιτίες και να προσδιοριστούν οι κινήσεις που απαιτούνται για να αποτραπεί η επανάληψή του.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου- υπερβολικές μεν αλλά για προληπτικούς και μόνο λόγους, όπως παραδέχθηκε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου– περί υπερχλωρίωσης στη δεξαμενή της Σταμάτας λόγω βλάβης ενός μηχανήματος, έσπειραν τον πανικό και δημιούργησαν τεράστια σύγχυση στους κατοίκους όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όλης της πόλης, σχετικά με την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Όλες οι παρατάξεις τότε είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το περιστατικό ενώ τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το νερό είχε ζητήσει ο Νέος Διόνυσος, που χτες εγκάλεσε τη Διοίκηση πως τρέχει πίσω από τα γεγονότα αντί να πρωτοστατεί στις εξελίξεις.
Τα σχετικά ερωτήματα και ζητήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση- και απαντήθηκαν εν μέρει- αφορούσαν:
*Στο γεγονός καθαυτό, για το οποίο όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και η έκπτωτη ακόμη δημοτική σύμβουλος Αγγ. Πέππα, που μίλησε ως δημότης, ζήτησαν πλήρεις και αναλυτικές εξηγήσεις- πώς προέκυψε, αν υπάρχει έκθεση αρμοδίου εμπειροννώμονα, πώς εξασφαλίζεται η αποτροπή της επανάληψής του είτε στη Σταμάτα είτε και αλλού, πώς εξηγείται το γεγονός πως η εταιρεία που προβαίνει στις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού στο Δήμο παρέμενε χωρίς ενημέρωση για το συμβάν ώρες μετά από τον εντοπισμό του, όπως τα συνόψισε ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης
*Στην ολιγωρία της Διοίκησης να προχωρήσει στη σύνδεση του δικτύου της Σταμάτας, που ακόμη υδρεύεται από γεώτρηση, με αυτό της ΕΥΔΑΠ, αν και το σχετικό έργο, που ξεκίνησε από την απελθούσα Δημοτική Αρχή χρηματοδοτημένο από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης
*Στην απουσία φύλαξης των δημοτικών υποδομών που σχετίζονται με την ύδρευση (αντλιοστάσια και δεξαμενές), που με τη σειρά της αφορά στη δημόσια υγεία, όπως επεσήμανε ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, υπενθυμίζοντας ότι και παλαιότερα, μετά από τις φωτιές του 2021, ο ίδιος και η παράταξή του είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές δολιοφθορές, με επίπτωση τόσο στη λειτουργία των υποδομών όσο και στην ποιότητα του νερού
*Στη σύγχυση που προκάλεσαν στους πολίτες οι ανακοινώσεις του Δήμου την ημέρα του συμβάντος- στην αρχή να απαγορεύουν την κατανάλωση του νερού για κάθε χρήση και να προτρέπουν για την προμήθεια εμφιαλωμένου νερού, εν συνεχεία να περιορίζουν την επικινδυνότητα μόνο στη Σταμάτα και λίγο αργότερα να μιλάνε για ελαφρά και μόνο υπέρβαση στη δόση χλωρίου
*Στην ποιότητα του νερού σε σχέση με τη χρέωσή του από το Δήμο, υπό το κράτος μάλιστα των χιλιάδων εκκρεμών ακόμη ενστάσεων, όπως υπογράμμισε ο Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο, επιμένοντας ιδιαιτέρως στην έρευνα γύρω από την κατάσταση σήμερα του δικτύου ύδρευσης σε όλη την πόλη.
*Στη μετατροπή του νερού σε εμπορεύσιμο είδος, όπου πρυτανεύει το κέρδος, με τα αποτελέσματα που είδαμε προ ημερών στη Σταμάτα, όπως το έθεσε ο κ. Παντελόγλου.
*Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε πριν και μετά το συμβάν και πώς κινήθηκε ο Δήμος στην αναζήτηση ευθυνών και αποζημίωσης από την εταιρεία που ελέγχει τις δεξαμενές, αναφέρθηκε λίγο αργότερα η κ. Πέππα, υπογραμμίζοντας επιπλέον πως από την κατανάλωση του υπερχλωριωμένου νερού έχουν ήδη παρατηρηθεί δερματικά, γαστρεντερολογικά και άλλα προβλήματα σε κατοίκους της Σταμάτας και μιλώντας και για την αρνητική δημοσιότητα του Δήμου Διονύσου.
Σαφείς αποδείξεις, τέλος, τόσο για την άμεση ενημέρωση του Δήμου σχετικά με το πρόβλημα όσο και για τη διενέργεια του τακτικού περιοδικού ελέγχου από την εταιρεία που τον έχει αναλάβει, ζήτησε ο Μ. Κόκκαλης από τη μείζονα μειοψηφία.
Απαντώντας σε πρώτη φάση στα παραπάνω η Δήμαρχος διαβεβαίωσε το Σώμα πως η Διοίκηση φροντίζει να εξασφαλίζει τα εχέγγυα για τη δημόσια υγεία. Έδωσε εν συνεχεία πληροφορίες για τον έλεγχο που διεξάγεται συστηματικά και σε εβδομαδιαία βάση, ειδικά στις δεξαμενές της Σταμάτας που υδρεύεται από γεώτρηση, ενώ παρακολουθείται και η στάθμη αλλά και η χλωρίωση του νερού. Αναφορικά με το πρόσφατο συμβάν της υπερχλωρίωσης, η κ. Μαϊχόσογλου ανέφερε πως ο τεχνικός έλεγχος είχε διενεργηθεί την προηγούμενη ακριβώς ημέρα, στις 4 Δεκεμβρίου, χωρίς να εντοπισθεί κάποιο πρόβλημα. Στις 5 Δεκεμβρίου εντούτοις παρουσιάστηκε βλάβη στον ένα από τους τρεις χλωριωτές τής εν λόγω δεξαμενής, με αποτέλεσμα να σταλεί προειδοποιητική ένδειξη μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος που διαθέτει ο Δήμος και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποκατάστασης του προβλήματος.
Η ίδια παραδέχθηκε πως οι ανακοινώσεις του Δήμου ήταν υπερβολικές, ενώ επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που δεν πρόλαβαν ή δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τη φύλαξη των δεξαμενών, για την οποία θα φροντίσει η Διοίκησή της. Δεν φάνηκε, όμως να γνωρίζει, πως για το θέμα έχει ήδη εκπονηθεί προμελέτη σε αρχικό στάδιο από την απελθούσα Δημοτική Αρχή, η οποία όμως δεν πρόλαβε να την εντάξει στο ΤΡΙΤΣΗΣ προς χρηματοδότηση: «Στο χέρι σας λοιπόν είναι να τη συνεχίσετε”, παρότρυνε τη Δήμαρχο ο προκάτοχός της.