logo


Μια από τις πλέον δύσκολες και άβολες συνεδριάσεις συλλογικού οργάνου παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στο Δημαρχείο Διονύσου, χτες Τρίτη 17 Δεκεμβρίου. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου στο τραπέζι μπήκαν για μια ακόμη φορά, όσα ταλαιπωρούν τη Δημοτική Αρχή- με αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία της πόλης- από την ημέρα σχεδόν που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα χρόνο. Και ήρθαν σε συνέχεια της πρόσφατης άρνησης στελεχών της (σ.σ. και των μελών της μείζονος μειοψηφίας)  να υπερψηφίσουν τρεις ανοιχτούς διαγωνισμούς, για σημαντικά ζητήματα, μέχρι η Διοίκηση να τους δώσει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία του Δήμου που επιμένουν να ζητούν τους τελευταίους 10 μήνες.

Χτες τα προβλήματα που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ήταν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

Ξεκινώντας από τα πρώτα:

>Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλά στο Δημοτικό Συμβούλιο (13/12) ότι πλέον τα τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί και οι συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής θα μπορούν να μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι του Δήμου στο Youtube, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαδραστική σχέση με τους πολίτες, καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε- τη συνεδρίαση παρακολούθησαν τα μέλη της δια ζώσης, και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ειρήσθω εν παρόδω, το αίτημα να μεταδίδονται ζωντανά και οι συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, όπως γίνεται για τις αντίστοιχες του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει υποβληθεί εδώ και 11 μήνες τόσο από τις μειοψηφίες όσο και από στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

>Επιπλέον, αν και η χθεσινή συνεδρίαση ασχολήθηκε με τον καθορισμό των δημοτικών τελών, πριν αυτός έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεχάστηκε, όπως φάνηκε και όπως είχε εγκαίρως επισημάνει η Οδός Διονύσου, η εισήγηση για το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, η οποία εισήχθη τελικά ως θέμα εκτός Ημερήσιας Διατάξεως. Αλλά και όταν ήρθε, έβριθε λαθών και παραλείψεων, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης,  με αποτέλεσμα να  αποσυρθεί προσωρινά και να κληθούν οι Υπηρεσίες να τα διορθώσουν “εκεί και τότε” ώστε το θέμα να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, που διήρκεσε κάτι περισσότερο από δυόμιση ώρες, τούτο δεν είχε συμβεί. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως τα έσοδα από το συγκεκριμένο Φόρο ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και μέχρι την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών προορίζονταν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Και πάμε στα ουσιαστικά προβλήματα:

*Στην πλήρη διάρρηξη των όποιων σχέσεων στους κόλπους της παράταξης της πλειοψηφίας. Οι εκφράσεις “ψεύδεσθε” και “εσείς με ποιους είστε” και “ανήκετε εσείς στη συμπολίτευση και στη Δημοτική Αρχή;” και “αν δεν είστε στη συμπολίτευση, αποφασίστε πού βρίσκεστε” που ακούστηκαν, ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος που πλέον επικρατεί μεταξύ όσων τον περασμένο Δεκέμβριο έταζαν το Δήμο του αύριο. Η διάρρηξη αυτή των σχέσεων αποτυπώθηκε στη διπλή καταγγελία της Λ. Κανακάρη, στελέχους της πλειοψηφίας, και κλιμακώθηκε μέχρι που η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η πρώτη καταγγελία αφορούσε στα πλήρη οικονομικά  στοιχεία που ομάδα συμβούλων της Διοίκησης είχε ζητήσει από τη… Διοίκηση και τις Υπηρεσίες του Δήμου πριν από 10 μήνες. Χτες η κ. Κανακάρη προσκόμισε, όπως είχε υποσχεθεί πριν από λίγες ημέρες, ένα πακέτο με μερικές χιλιάδες σελίδων ατάκτως ερριμμένων. Το πακέτο αυτό, τόνισε, δεν συνοδευόταν από σαφές διαβιβαστικό σημείωμα για το περιεχόμενό του, το οποίο η ίδια κατέγραψε, ενώ για τα υπόλοιπα (προμήθειες, υπηρεσίες, γενικές δαπάνες) οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονταν από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Λ. Νούση στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων).

Δεν περιελάμβανε πάντως ουσιαστικά στοιχεία για την οικονομική εικόνα και θέση του Δήμου, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ζητήσει από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες εδώ και 10 μήνες: Ποιο ήταν το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου στις 31/12/2023,  που μεταφέρθηκε την 1/1/2024; Ποιες ήταν οι υποχρεώσεις του Δήμου από δημόσιες συμβάσεις, που συνεχίζονταν το 2024 και στα επόμενα χρόνια; Ποιες οι οφειλές του Δήμου σε εργολάβους και προμηθευτές; Ποια η οφειλή στην ΕΥΔΑΠ; Στο αίτημα αυτό, προσέθεσε η κ. Κανακάρη, ανταποκρίθηκαν μόνο δυο Τμήματα- των Εσόδων, αμέσως, και του Ανθρώπινου Δυναμικού, λίγο αργότερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που έδωσε το Τμήμα αυτό, η μισθοδοσία του προσωπικού- δαπάνη που εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα- έχει περάσει στον Προϋπολογισμό του 2024 μειωμένη κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, που, με την αναμόρφωση που μεσολάβησε, κατέληξαν στα 700.000 ευρώ μείον! Αυτό, καθώς και η καταγραφή κατά πολύ μειωμένης της οφειλής του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ, επέτρεψε στην κ. Κανακάρη να στηρίξει τον ισχυρισμό της πως ο Προϋπολογισμός για το 2024- «που ψηφίστηκε μεν αλλά με στόχο να τον αναμορφώσει αμέσως μετά η νέα Δημοτική Αρχή και να δώσει το στίγμα της»- είναι πλασματικός, δεν ισοσκελίζεται και μάλιστα είναι ελλειμματικός κατά 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στα παραπάνω οι όποιες απαντήσεις και διευκρινίσεις δεν δόθηκαν από την αρμόδια- αιρετή- Αντιδήμαρχο αλλά από τον- μετακλητό- Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Ο τελευταίος κάλεσε τη δημοτική σύμβουλο να αποφεύγει, όσον αφορά στον Προϋπολογισμό, τις πρόχειρες και βιαστικές αναλύσεις, και προχώρησε σε ειδικές επεξηγήσεις γύρω από την κατάρτισή του, και ειδικά στα θέματα τόσο της μισθοδοσίας όσο και του χρέους προς την ΕΥΔΑΠ. Η δυσκολία εντούτοις στη συνεννόηση, μια που ο κ. Βαφειάδης παρακολουθούσε τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, λίγο πριν συμμετάσχει σε άλλη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ανέβαλε προσωρινά τη διεξοδικότερη συζήτηση.

*Στο θολό τοπίο που επικρατεί γύρω από τη διαχείριση της επικοινωνίας του Δήμου Διονύσου. Αφορμή και αιτία για τη διαπίστωση αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία της κ. Κανακάρη, που χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Δήμου, αυτή που κατηγορούσε μέλη της Δημοτικής Επιτροπής για την άρνησή τους να εγκρίνουν τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, ως “βαθειά συκοφαντική, που θίγει υπολήψεις. Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου δεν είναι εργαλείο κανενός να γράφει ό,τι θέλει καταπώς τον βολεύει και να στρέφεται κατά εκλεγμένων εκπροσώπων, που κάνουν τη δουλειά τους μέσα σε θεσμικά όργανα”, τόνισε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, ζητώντας να μάθει ποιος συνέταξε και ποιος υπογράφει την ανυπόγραφη ανακοίνωση, αλλά και ποιος διαχειρίζεται την επίσημη ιστοσελίδα, και προειδοποίησε για εξώδικα. Απ’ όσο πάντως φάνηκε στη συνέχεια, την ιστοσελίδα δεν τη διαχειρίζεται ο ειδικός σύμβουλος Δημάρχου στην επικοινωνία Άγγ. Αρτελάρης, μια που κατά δήλωσή του, είναι επιφορτισμένος μόνο για τα Δελτία Τύπου από τις εκδηλώσεις και κάποια βίντεο. Οπότε αν δεν είναι αυτός ο διαχειριστής των επίσημων καναλιών επικοινωνίας του Δήμου, τότε ποιος είναι;

Και τι εννοούσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου όταν δήλωνε πως η ανακοίνωση γράφτηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, όταν είναι γνωστό πως 7 μέλη της- που αναφέρονται ονομαστικά μάλιστα στην εν λόγω ανακοίνωση- είχαν καταψηφίσει τους επίμαχους διαγωνισμούς, και έμεινε μόνον η ίδια με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών να υπερψηφίσουν;

*Συναφές με το παραπάνω, ακόμη ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, αυτό της σύγχυσης ανάμεσα στην παράταξη και τη Διοίκηση: “Οφείλετε να διαχωρίσετε την παράταξή σας από τα της Διοίκησης. Η παράταξη μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει, αλλά όχι μέσω του Δήμου” τόνισε ο τέως Δήμαρχος από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, που καταδίκασε κι αυτός την ανακοίνωση. (σ.σ. Κάτι ξέρει και ο ίδιος: Το 2022 ήταν που ως Δήμαρχος φωτογράφιζε- κυριολεκτικά- και καταδίκαζε τους επικεφαλής των τότε παρατάξεων για τη στάση τους στο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Σταμάτας- Δροσιάς. Στον “τοίχο” του στο facebook, όμως, και όχι στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου). Ενώ για ποινικοποίηση της ψήφου έκανε λόγο αμέσως μετά ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, ο οποίος καταδίκασε με τη σειρά του την ανακοίνωση του Δήμου.

*Στη λίστα με τα ουσιαστικά προβλήματα που πρόβαλαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αξίζει να προστεθεί και μια απροσδόκητη παρατήρηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών, που πυροδότησε αντιδράσεις: Η κ. Νούση, λοιπόν, παραδέχθηκε το πρόβλημα με το site του Δήμου αλλά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παραλληλίζοντάς το με το Λεύκωμα, κόστους 70.000 ευρώ, για την ιστορία του Δήμου, που εκδόθηκε επί θητείας Καλαφατέλη. “Έχετε δίκιο για το site αλλά τι έχετε να πείτε για το Λεύκωμα που έχει τη φωτογραφία σας και θα την έχει για πάντα;” ρώτησε η κ. Νούση, με τη Δήμαρχο να διαφοροποιείται και να διαχωρίζει αμέσως τη θέση της. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το εν λόγω Λεύκωμα δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί  δημοσίως και επισήμως από το Δήμο, ένα χρόνο από την έκδοσή του, παρά μόνο μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της Οδού Διονύσου.

Σημειώθηκε, εντούτοις, και ένα βήμα προς την κατεύθυνση στοιχειώδους συναίνεσης, με πρωτοβουλία της μείζονος μειοψηφίας, όπως την παρουσίασε ο επικεφαλής της, τουλάχιστον για το διαγωνισμό που αφορά στην αποκομιδή των βιοαποδομήσιμων, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Η εν λόγω υπηρεσία, υπενθυμίζεται, δαπάνης 1.284.000 ευρώ, μοιράστηκε σε δυο αναδόχους- ο πρώτος με τη μερίδα του λέοντος, 936.000 ευρώ, και ο δεύτερος με 335.000 ευρώ. Επειδή λοιπόν “το ποσόν υπερδιπλασιάζει το κόστος της υπηρεσίας και είναι τέτοιο που θα σφραγίσει το μέλλον του τόπου, ενώ και οι εκπτώσεις που προσέφεραν οι ανάδοχοι ήταν μηδαμινές”, ο κ. Καλαφατέλης αλλά και ο κ. Φωτάκης πρότειναν αναλυτικότερη και πιο συστηματική διαχείριση της σύμβασης: Να συνεχιστεί μεν ο διαγωνισμός αλλά να ζητηθούν μετά από διαπραγμάτευση σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη, ως χορηγία, από τον πρώτο ανάδοχο, όπως για παράδειγμα η περίφραξη στο υδραγωγείο της Σταμάτας και στο νέο Δημοτικό Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι, η προμήθεια και τοποθέτηση στον ίδιο χώρο ναΐσκου κ.λπ. Μετά και από αυτή την πρόταση, ο διαγωνισμός- τουλάχιστον για την αποκομιδή των βιοαποδομήσιμων- θα επανέλθει άμεσα στη Δημοτική Επιτροπή, με τις παραπάνω προϋποθέσεις.