Το ποσόν των 3 εκατομμυρίων ευρώ χρεώνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στο Δήμο Διονύσου, στο πλαίσιο πρόσφατης- κυριολεκτικά στην εκπνοή του χρόνου- απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του να διπλασιάσει τα τέλη για τη διαχείριση απορριμμάτων. Η εν λόγω απόφαση έχει φέρει τεράστια αναστάτωση σε όλους τους Δήμους της Αττικής, που καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στο Σύνδεσμο, με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός τους. Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύονται στην ίδια απόφαση, ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα καλείται να πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ κοντά στα 36 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Κηφισιάς 6.016.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Ωρωπού 2.328.215 ευρώ.
Στο Δήμο Διονύσου το ποσόν που χρέωνε μέχρι τώρα ο ΕΔΣΝΑ δεν ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για το 2025 υπολογίζεται στα 2.919.336 ευρώ!
Στην απόφασή του ο ΕΔΣΝΑ επικαλείται την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και την είσπραξη τελών για προηγούμενα έτη, τα οποία μάλιστα θα παρακρατούνται ανά μήνα κατ’ ευθείαν από τη ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2025. Στην πράξη όμως τα ποσά που καλούνται να δώσουν οι Δήμοι ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές τους και τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για πτώχευση και δείχνουν ως αιτία την πλήρη πλήρη κατάρρευση του ΕΔΣΝΑ και του μοντέλου της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει επιβάλλει.
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις την Τρίτη το πρωί θα κατατεθούν προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, από τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κατ’αρχάς όπως και από σειρά άλλων Δήμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2022 ελήφθησαν ομοφώνως αποφάσεις από τα ΔΣ της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ για μετατροπή του ΕΔΣΝΑ σε ΦΟΣΔΑ ΑΕ με την αποχώρηση της Περιφέρειας Αττικής από τη διαχείριση των απορριμμάτων, από την στιγμή που δεν μετείχε στο κόστος διαχείρισης και λειτουργίας του, απλώς έπαιρνε τις αποφάσεις για λογαριασμό των 66 Δήμων της Αττικής. Ωστόσο, οι εν λόγω αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης δεν υιοθετήθηκαν ποτέ από τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ).
Μάλιστα, ο ΕΔΣΝΑ βάσει του νόμου, όφειλε έως τις 31 Αυγούστου να ενημερώσει για τις χρεώσεις του 2025 ώστε συμπεριληφθούν στους προϋπολογισμούς των Δήμων.
Και όλα αυτά γίνονται παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για το τέλος ταφής, καθώς δεν το θεωρεί τέλος, αλλά πρόστιμο.
Με πληροφορίες από airetos.gr και myOTA.gr