logo


Με 7 και 5 θετικές ψήφους, αντιστοίχως, εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2025, στις χθεσινές, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, διαδοχικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλες οι θετικές ψήφοι προέρχονταν από την παράταξη της Διοίκησης, και πιο συγκεκριμένα από Αντιδημάρχους, με ακόμη μία από τον Αν. Μπερτόλη, που προς το παρόν αντικαθιστά τη Β. Βιθυνού, η οποία παραμένει έκπτωτη (σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι από το δεύτερο κύμα έκπτωτων δημοτικών συμβούλων έχει επιστρέψει μόνο η Αγγ. Πέππα). Καταψήφισαν 22 δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα παρόντα μέλη της Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Σώματος, καθώς και όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας- χωρίς πάντως πρακτικό αντίκρυσμα, μια που η ρύθμιση περί κυβερνησιμότητας προβλέπει την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού των Δήμων έστω και με μια μόνο θετική ψήφο.

 

Το αντίκρυσμα, βέβαια, φάνηκε αλλού, και μάλιστα γρήγορα:

*Στην τοποθέτηση και το σχολιασμό της μείζονος μειοψηφίας, που διεκδίκησε με σθένος την πατρότητα του όγκου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2025: Άλλωστε η συντριπτική πλειονότητα των έργων, που το Πρόγραμμα περιλαμβάνει  για τη χρονιά που ήδη διανύουμε, έρχεται από τη δική της θητεία. Αυτό επεσήμαναν όχι μόνο ο επικεφαλής της Γ. Καλαφατέλης και οι τέως Αντιδήμαρχοι Γ. Φωτάκης, Στ. Κριεμάδης και Γ. Κριεμάδη, αλλά και ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι  και ο Ν. Καρυστινός από το Νέο Διόνυσο, καθώς και λίγο αργότερα η κ. Πέππα, αλλά και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης. Στο τέλος της συζήτησης το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2025, που σύμφωνα με όλους τους παραπάνω στερείται οράματος και προοπτικής, αποκαλείτο ήδη Πρόγραμμα του… Καλαφατέλη.

*Στις κατηγορίες περί διωγμού δημοτικών συμβούλων που εξαπέλυσε νωρίς νωρίς η κ. Πέππα κατά της Διοίκησης από την οποία προέρχεται, με αφορμή τις εκπτώσεις συναδέλφων της και της ίδιας, με αποτέλεσμα το διασυρμό τους, όπως είπε, αλλά και την αποθάρρυνση όσων νέων θα ήθελαν στο μέλλον να ασχοληθούν με τα κοινά.

*Στις αιτιάσεις της ίδιας δημοτικής συμβούλου, αλλά και του Προέδρου του Σώματος, περί πλήρους υπαναχώρησης της Διοίκησης αυτής από τις προεκλογικές υποσχέσεις της, με αποτέλεσμα στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό να μην εμφανίζεται τίποτα από όσα είχε υποσχεθεί, ανακοινώσει και δεσμευθεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα ενάμιση χρόνο νωρίτερα.

*Στις συχνές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα μέλη της πλειοψηφίας, με πιο χαρακτηριστική αυτή ανάμεσα στον Πρόεδρο Ιω. Αμπαρτζίδη, τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρο: Με αφορμή τα χαμηλά νούμερα στα έσοδα του Δήμου, ο κ. Αμπαρτζίδης κατηγόρησε τη Διοίκηση από την οποία προέρχεται για αντιδημοκρατική πρακτική, μια που- όπως τόνισε σε υψηλούς τόνους- προχώρησε στην εισήγηση να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, χωρίς όμως αυτή η πρόθεση/εισήγηση να περάσει πρώτα από διαβούλευση μέσα στους κόλπους της παράταξης. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, τόσο που ο Πρόεδρος του Σώματος τού έκλεισε το μικρόφωνο.

*Στην επίμονη αναφορά γύρω από την οικονομική κατάσταση του Δήμου που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή, που με τη σειρά της προκάλεσε την έκρηξη του τέως Δημάρχου. “Κατάντια” χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λ. Νούση, ενώ για προσπάθεια νοικοκυρέματος του Δήμου και φτωχό ταμείο που παρέλαβαν μίλησαν και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς και η Δήμαρχος. Οι αιτιάσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κ. Καλαφατέλη, που για μια ακόμη φορά  ζήτησε- “σας προκαλώ τώρα”!- να κληθούν ορκωτοί λογιστές για να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου.

Πρώτο μέλημά μας, αυτόν τον πρώτο χρόνο θητείας, ήταν το νοικοκύρεμα του Δήμου, στα οικονομικά, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος, αντέκρουσαν συνοπτικά τα παραπάνω η Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και ο συνάδελφός της των Τεχνικών Υπηρεσιών. Και οι τρεις τους επιπλέον υπογράμμισαν πως ο Δήμος έχει προγραμματίσει ενέργειες και είναι έτοιμος να διεκδικήσει κονδύλια για έργα και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα (“που στην παρούσα φάση είναι ελάχιστα”), μόλις αυτά ανακοινωθούν, προς όφελος των δημοτών. Ο προγραμματισμός αυτός, είπε πιο συγκεκριμένα η κ. Μαϊχόσογλου, μπορεί να μην αποτυπώνεται από την πρώτη χρονιά, μια που η Διοίκησή της παρέλαβε ένα φτωχό ταμείο (“με πέντε εκατομμύρια Ίδιους Πόρους δεν μπορείς να προχωρήσεις σε υλοποίηση μεγαλόπνοων έργων”), αλλά θα φανεί στην πορεία με τα έργα που επίκειται να κάνει η Δημοτική Αρχή στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας, στο τέλος της οποίας θα κριθεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Δυο ημέρες νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής όπου συζητήθηκε το σχέδιο Προϋπολογισμού, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών είχε παρουσιάσει κάποια πρώτα στοιχεία για τις απ’ ευθείας αναθέσεις των προηγούμενων έξι ετών, αρχής γενομένης από το 2018. Χθες βράδυ η κ. Νούση έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη καταγραφή των συμβάσεων που υπογράφηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις, για ποσά από 3.000 έως 30.000 ευρώ, με βάση επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΣ:

Το 2018 έγιναν 145 απ’ ευθείας αναθέσεις, συνολικού ύψους 1.555.000 ευρώ,

Το 2019 -> 103 απ’ ευθείας αναθέσεις-> 1.174.000 ευρώ

Το 2020-> 115 απ’ ευθείας αναθέσεις ->, 1. 506.000 ευρώ

Το 2021 -> 189 απ’ ευθείας αναθέσεις -> 2.434.000 ευρώ

Το 2022 -> 142 απ’ευθείας αναθέσεις -> 1.962.000 ευρώ

Το 2023 -> 153 απ’ ευθείας αναθέσεις -> 2.045.000 ευρώ

Και το 2024 -> 84 απ’ ευθείας αναθέσεις ->1.365.000 ευρώ

Τα στοιχεία αυτά εκτείνονται σε τρεις δημοτικές περιόδους (τελευταία διετία της Διοίκησης Ζαμάνη 2018-2019, ολόκληρη η θητεία Καλαφατέλη 2019-2023 και ο πρώτος χρόνος της Διοίκησης Μαϊχόσογλου). Και απέναντί τους στάθηκε τόσο ο τέως Δήμαρχος, επιμένοντας πως στη δική του θητεία και λόγω των έκτακτων αναγκών γίνονταν αναθέσεις με διαπραγμάτευση και πάντως με τιμές χαμηλότερες των διαγωνισμών. Στάθηκε όμως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος κι αυτός στις συνθήκες του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στο μαγικό νούμερο των 37.200 ευρώ, που ως όριο για τις απευθείας αναθέσεις, εμφανίζεται σε δεκάδες περιπτώσεις στον Προϋπολογισμό του 2025. Εργαλείο διευκόλυνσης του Δήμου τις χαρακτήρισε η Αντιδήμαρχος, επιμένοντας και χθες πως η εγγραφή τους στον Προϋπολογισμό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και την υλοποίησή τους.

*Η αύξηση, επιπλέον, των δημοτικών τελών φαίνεται πως δεν έχει ακόμη εγκαταλειφθεί ως σκέψη. Σύμφωνα με τη Δήμαρχο, θα δημοσιοποιηθεί μελέτη- την οποία πάντως έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες- που θα αποτυπώνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η μελέτη αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε αντίστοιχη απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, ακόμη και μέσα στο προσεχές διάστημα, και πάντως πριν από την πρώτη δεσμευτική/υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται εδώ πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, στα τέλη Δεκεμβρίου, που το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση της Διοίκησης, ενέκρινε την καθήλωση των τελών στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Στην ίδια εκείνη συνεδρίαση η κ. Μαϊχόσογλου είχε μιλήσει και πάλι για την εκπόνηση μελέτης, που θα έδειχνε κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα ή/και ανάγκη για αύξηση των τελών, αλλά για το 2026.

*Σε ενιαία τοποθέτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό προχώρησε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με τον Τ. Παντελόγλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της πως οι πολιτικές τής κάθε Δημοτικής Αρχής υπαγορεύονται από την εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας (των υπηρεσιών), το κέρδος (των εργολάβων) και την υπακοή στις αποφάσεις (της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και όχι στη διεκδίκηση πόρων και έργων.

*Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό αφιερώθηκε, εξάλλου, στο χρέος του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ- στο ακριβές ύψος του σε διάφορες χρονικές στιγμές μέσα στο 2024, στην ακρίβεια αποτύπωσής του στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, στο πόσο επιβαρύνει το Δήμο και στις ευθύνες της απελθούσας Δημοτικής Αρχής.

*Τέλος, για διαιώνιση της δημιουργικής λογιστικής, που ακολουθούνταν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και που οδηγούσε σε πλασματικούς Προϋπολογισμούς, κατηγόρησε τη Διοίκηση η κ. Πέππα, αλλά και η συνάδελφός της από την παράταξη της πλειοψηφίας Λ. Κανακάρη, η οποία μάλιστα διάβασε σχετικό απόσπασμα από μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. “Αλλά έτσι δεν δίνετε τη δυνατότητα στο Δήμο να πάει μπροστά ενώ και για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που την ακολούθησε, δεν πήγε καλά, απόδειξη ότι έχασε στις εκλογές”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Πέππα.

Και πραγματικός και ισοσκελισμένος και με αναπτυξιακούς στόχους και με ενέργειες προπαρασκευαστικές για την ένταξη του Δήμου σε προγράμματα και εξορθολογιστικός ως προς τις δαπάνες είναι ο Προϋπολογισμός για το 2025, διαφώνησε- κλείνοντας τη συζήτηση- η Δήμαρχος, καλώντας το Σώμα να τον εγκρίνει. Σημειώνεται εδώ πως την έγκριση του Προϋπολογισμού ακολούθησε η αντίστοιχη του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ), που βασίζεται στον Προϋπολογισμό και απέσπασε 6 θετικές ψήφους και 17 αρνητικές και εγκρίθηκε και αυτό με τη ρύθμιση περί κυβερνησιμότητας.