Οι αρχαίοι (ημών πρόγονοι) τα έχουν πει όλα. Για τον έρωτα, για την πίστη, για την τήρηση των νόμων, για τη δημοκρατία, για τις ευθύνες των πολιτών- για όλα. Έχουν πει και πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάς κάτι (Αρχή ήμισυ παντός, Πλάτωνας). Και έχουν ακόμη πει πως αν αυτό το κάτι ξεκινήσει με κακό τρόπο, τότε και το τέλος του θα είναι κακό (Κακής απ’ αρχής γίγνεται τέλος κακόν- Από κακή αρχή το τέλος είναι κακό, Ευριπίδης).
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας στη χθεσινή (27/3) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, όταν όλοι- μηδέ της Δημάρχου εξαιρουμένης- διαπίστωσαν πως το εγχείρημα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για την ίδρυση του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου μόνο σωστά δεν ξεκίνησε. Το Πανεπιστήμιο δεν ήταν ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης, συζητήθηκε όμως εκ των πραγμάτων, με αφορμή δήλωση του επικεφαλής της μείζονος και τέως Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, που παρακολουθούσε διαδικτυακά, αναφορικά με το Δελτίο Τύπου του Δήμου, το οποίο προσπαθούσε να διασκεδάσει την πληθώρα αντιδράσεων- και δυο Δελτίων Τύπου, από τη Δύναμη Ευθύνης και το Νέο Διόνυσο- για την ίδρυση του Πανεπιστημίου, όπως αυτή ανακοινώθηκε.
Στο Δελτίο Τύπου του Δήμου, λοιπόν, υπήρχαν ευθείες και προσωπικές βολές κατά του τέως Δημάρχου, τις οποίες ο τελευταίος στη χτεσινή του δήλωση χαρακτήρισε “αήθη προσωπική επίθεση και μάλιστα με ασαφή τρόπο, που ξεπερνάει κάθε έννοια δεοντολογίας”: Στις σκωπτικές- αν θέλετε- επισημάνσεις μας παρουσιάσαμε τις θέσεις μας, θίγοντας τη Διοίκηση και τη λειτουργία της, αλλά μόνο σε πολιτικό και όχι σε προσωπικό επίπεδο. Εφιστώ την προσοχή και στο συντάκτη και στο διατάκτη και σας καλώ να μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Η έλλειψη πολιτικού ήθους σάς ακολουθεί, τόνισε ο τέως Δήμαρχος.
Τις προσωπικές αναφορές, αλλά και το ύφος, στο Δελτίο Τύπου του Δήμου καυτηρίασαν πρώτα η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, αμέσως μετά η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία και τέλος ο Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα. Και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι υπογράμμισαν πως οι αντιδράσεις στρέφονταν όχι κατά του ίδιου του θεσμού αλλά κατά του τρόπου με τον οποίο αυτός ξεκίνησε:
Με το Δελτίο Τύπου του Νέου Διονύσου αποδομήσαμε ένα προς ένα τα επιχειρήμστα της ανακοίνωσής σας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου, πάντα με πολιτικό λόγο, υπογράμμισε η κ. Ιατρού. Η ίδια επιπλέον κατηγόρησε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκη για επίπλαστες δημοκρατικές διαδικασίες, μια που αντί για διαβούλευση, όπως για παράδειγμα αυτή που έχει οργανώσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου γύρω από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος, περιορίστηκε στην αποστολή ενός email.
Τι είδους Πανεπιστήμιο είναι αυτό που στο όνομά του πλειοψηφία και μειοψηφίες ανταλλάσσουν ειρωνικά Δελτία Τύπου; Ο θεσμός είναι πολύ σοβαρός για να αναλώνεται έτσι ο Δήμος, με δημοσιεύματα ένθεν και ένθεν που δεν τιμούν κανέναν ούτε και το θεσμό τον ίδιο, τόνισε η κ. Πέππα, υποστηρίζοντας πως το εγχείρημα ξεκίνησε με λάθος τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση.
Επειδή ακριβώς ξεκίνησε με λάθος τρόπο, οδήγησε στις αντιδράσεις που ακολούθησαν, υπερθεμάτισε ο κ. Κριεμάδης.
Και φαίνεται πως την ίδια άποψη μοιράζεται τελικά και η Κ. Μαϊχόσογλου: Η Δήμαρχος υπεραμύνθηκε μεν του Δελτίου Τύπου, που “απαντούσε στη φρασεολογία των παρατάξεων”, παραδέχθηκε εντούτοις πως το Πανεπιστήμιο δεν ξεκίνησε σωστά, παρότρυνε τους συναδέλφους της να το στηρίξουν επειδή πρόκειται για σοβαρό θεσμό, και τους κάλεσε να μην επεκταθούν, τουλάχιστον χτες, μια που δεν ήταν εκείνη την ώρα παρών ο Αντιδήμαρχος. Το θέμα πάντως αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο που, υπενθυμίζεται, θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 6 το βράδυ.
Ο κ. Κομνηνάκης προσήλθε αργότερα και για μια ακόμη φορά φορά είδε εισήγησή του να συναντά αντιδράσεις από την πλειονότητα των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, και τελικά να καταψηφίζεται. Επρόκειτο, πιο συγκεκριμένα, για την εξειδίκευση της πίστωσης για τις ανοιξιάτικες εκδηλώσεις της Μουσικής Σχολής του Δήμου, μέσα στον Απρίλιο, με την εισήγηση να συγκεντρώνει πλείστες όσες αντιδράσεις, στις οποίες οι ελλείψεις στον υπολογισμό του κόστους ήταν οι μικρότερες:
- Γιατί πάλι με απ’ευθείας ανάθεση και διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σε συγκεκριμένους ίδιους συνεργάτες, στερώντας τη δυνατότητα και από άλλους επαγγελματίες του Δήμου να διεκδικήσουν δουλειά, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για δημοτικό χρήμα;
- Γιατί μόνο στο Πολιτιστικό Κρυονερίου, και όχι αποκέντρωση σε άλλες δυο Κοινότητες, ώστε όλος ο Δήμος να απολαύσει τις εκδηλώσεις, με επιπλέον δεδομένα τη δυσκολία της μετάβασης από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη αλλά και το ότι η Μουσική Σχολή είναι του Δήμου;
- Γιατί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν μπορεί να προγραμματίσει και να εξειδικεύσει τις δαπάνες, παρά κάθε φορά η Δημοτική Επιτροπή βρίσκεται προ εκπλήξεων;
- Γιατί η ίδια Αντιδημαρχία προχωρεί αυτόνομα σε αποφάσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευθεί με τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης;
Οι παραπάνω ενστάσεις εκφράστηκαν έντονα τόσο από συμβούλους της πλειοψηφίας (Αγγ. Πέππα, Π. Τσούκας και Λ. Κανακάρη), όσο και από τη Δ. Ιατρού του Νέου Διόνυσου. Η κ. Πέππα μάλιστα είπε χαρακτηριστικά “είχαμε σημαία μας την αντίθεση στην απ’ ευθείας ανάθεση και τη διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση που έκανε η Διοίκηση Καλαφατέλη και 15 μήνες μετά συνεχίζουμε την ίδια τακτική. Ό,τι κατηγορούσαμε, τα λουζόμαστε τώρα, φτάνει πια”.
Απαντώντας στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως παραδοσιακά οι- σταθερές ανοιξιάτικες- εκδηλώσεις γίνονται στην έδρα της Σχολής, που είναι το Κρυονέρι, ενώ τα υπόλοιπα Πολιτιστικά Κέντρα έχουν δοθεί σε φορείς της πόλης, αλλά και πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι αυτές των προηγούμενων ετών.
Οι εξηγήσεις και οι διευκρινίσεις του δεν έπεισαν τους συναδέλφους του, που απέρριψαν την εισήγησή του κατά πλειοψηφία (λευκό ψήφισε ο Στ. Κριεμάδης από τη μείζονα), ενώ η μοναδική θετική ψήφος ήρθε από τη Δήμαρχο.
Αυτό ήταν το πρώτο από τα θέματα της χτεσινής συνεδρίασης που καταψηφίσθηκε. Την ίδια τύχη, λίγο αργότερα, είχε και το θέμα με την κατ’εξαίρεση οδήγηση οχημάτων του Δήμου από δημοτικούς υπαλλήλους, με κεντρική ένσταση την έλλειψη ελέγχου: Η Δημοτική Επιτροπή τον τελευταίο χρόνο έχει εγκρίνει την κατ’εξαίρεση οδήγηση σε πάνω από 110-120 άτομα, αριθμό πρωτοφανή για τα δεδομένα του Δήμου, ενώ λίστα με το ποιος χρησιμοποιεί ποιο όχημα δεν έχει δοθεί, αν και ζητήθηκε, σε μέλη της Διοίκησης. Έτσι, δεν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος, όπως τόνισε η κ. Κανακάρη, ώστε να να αποδίδονται και οι αντίστοιχες ευθύνες. Η ίδια ζήτησε την απόσυρση του θέματος και την επικαιροποίηση της λίστας, εντούτοις η Δήμαρχος προχώρησε σε ψηφοφορία δίνοντας και τη μοναδική θετική ψήφο.