logo


Δεν έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου πως ένας από τους σημαντικότερους κανονισμούς, ίσως ο πλέον σημαντικός, για τη λειτουργία της πόλης, ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας, θα ήταν έτοιμος για διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο.

Στην ίδια εκείνη συνεδρίαση ο ίδιος Γραμματέας είχε επιπλέον ανακοινώσει πως έτοιμο θα ήταν μέχρι τέλους Ιανουαρίου και το σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) του Δήμου, του σημαντικότερου εργαλείου για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο τη στελέχωσή τους και κατ’επέκταση την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μέσα Απριλίου πλέον, και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει παρουσιαστεί, με αποτέλεσμα το θέμα να έρχεται και να επανέρχεται στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

Όπως, για παράδειγμα, στην πρόσφατη, Πέμπτη 10 Απριλίου, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, με αφορμή ερώτηση της Λ. Κανακάρη από την πλειοψηφία, για τη θέση του νεοσυσταθέντος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας στον ΟΕΥ και για τη στελέχωσή του.

Γι’ αυτόν τον ΟΕΥ, λοιπόν, που ήταν έτοιμος και θα δινόταν στις παρατάξεις για διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο, ακούσαμε αίφνης το Γενικό Γραμματέα να αναφέρει πως “έχουν προκύψει διάφορα κωλύματα για διάφορα θέματα”, γι’ αυτό και υπάρχει καθυστέρηση, πως ο Δήμος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πως “είμαστε σχετικά έτοιμοι”, πως έχει οριστεί η επιτροπή εντός του Δήμου που θα συζητήσει τον ΟΕΥ, και πως θεωρητικά δεν θα αργήσει να έλθει “αλλά δεν θέλω να σας πω κάτι τώρα, η διάθεση είναι να μην αργήσουμε πολύ”. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, το προσχέδιο του Οργανισμού θα έρθει πριν από καλοκαίρι και θα ακολουθήσει ο έλεγχός του από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Όσο για τον Κανονισμό Καθαριότητας, που κι αυτός δεν ήρθε ποτέ μέσα στον Ιανουάριο, η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου δήλωσε κατά την ίδια συνεδρίαση πως “είναι έτοιμος, καθαρογράφεται και μάλλον θα διατεθεί στις παρατάξεις για διαβούλευση μέσα στην άλλη εβδομάδα. Θα το δούμε”.

Οι παραπάνω δεν είναι όμως οι μοναδικές εκκρεμότητες, που περιμένουν μια στοιχειώδη τακτοποίηση από την πλευρά της Διοίκησης:

*Χίλιες φορές έχει ειπωθεί και άλλες τόσες έχει γραφτεί από την Οδό Διονύσου το πρόβλημα που παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου: Η μετάπτωση των δεδομένων και των στοιχείων κατά την τελευταία αναβάθμισή της, το 2021, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Συνεδριάσεις και αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων του Δήμου απουσιάζουν παντελώς, με αποτέλεσμα στο επίσημο site να εμφανίζεται κουτσουρεμένη, λειψή, και με κενά χρόνων, η αυτοδιοικητική εξέλιξη και πορεία του καλλικρατικού Δήμου. Κι αυτό, όταν το Δεκέμβριο του 2024 με απ’ εθείας ανάθεση διατέθηκαν κοντά 37.000 ευρώ για “υπηρεσίες αναβάθμισης περιεχομένου ιστοσελίδας – υποστήριξης αγγλικών – υπηρεσίες συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης – φιλοξενίας ιστοσελίδας του Δήμου Διονύσου και ΝΠΔΔ” (σ.σ. άγνωστο ποιων Νομικών Προσώπων, μια που έχουν όλα καταργηθεί πλην του Δημοτικού Γηροκομείου, που κι αυτό παραμένει ανενεργό…)

*Τέσσερις μήνες. Τόσο έχει καθυστερήσει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ύδρευσης της πόλης, που μάλιστα- και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής- θα απασχολήσει μονοθεματική συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν μαζευτεί από τον περασμένο Δεκέμβριο υπογραφές από 18 συμβούλους όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, ώστε το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί σε όλες τις παραμέτρους του. Οι διακοπές των Χριστουγέννων και κάποια τεχνικά προβλήματα ανέβαλαν τότε τη σχετική συζήτηση. Έκτοτε, και οποτεδήποτε ανακινείται το θέμα, η μόνιμη επωδός της Δημάρχου είναι “θα το φέρουμε εμείς, και μάλιστα μονοθεματικό”.

*Δεκάδες είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα σχολεία της πόλης, όλων ανεξαιρέτως των βαθμίδων. Η σχολική στέγη ήταν ανέκαθεν αγκάθι στα πλευρά όλων των καλλικρατικών Δημοτικών  Αρχών, που έβλεπαν τα παλιά σχολεία να γερνούν ή το μαθητικό πληθυσμό να αυξάνεται και στρέφονταν στη λύση των μισθώσεων. Παράδειγμα οι πρώην Σχολές Καργάκου με δυο σχολεία σήμερα, το κτήριο πίσω από τη ΘΑΛΠΗ για το 4ο Δημοτικό, και βέβαια το Ζάννειο, που δεν βρίσκεται καν στα όρια του Δήμου Διονύσου, για το Λύκειο Δροσιάς. Σε όλα τα σχολεία τα προβλήματα παρουσιάζονται μέρα με τη μέρα και πιο επιτακτικά, οι Σύλλογοι διαμαρτύρονται, τμήματα απειλούνται με κατάργηση- και οι δυο δημοτικές επιτροπές που αντικατέστησαν πέρυσι τον Ιούλιο τις καταργημένες Σχολικές Επιτροπές είναι απούσες: Η επιτροπή που είναι αρμόδια για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά αφότου συστάθηκε, ενώ αγνοείται η τύχη της έτερης επιτροπής, που είναι αρμόδια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και που δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά συνάντηση ή συνεδρίαση.

*Συναφής και η απουσία οιασδήποτε διαβούλευσης για το θεσμό του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού- που έτρεξε μεν το θέμα, αλλά αυτόνομα. Αξιοσημείωτο είναι εδώ πως όλες οι μέχρι τώρα ενέργειες για ένα θεσμό εκπαίδευσης προωθούνται και υποστηρίζονται μόνο από την εν λόγω Αντιδημαρχία, ενώ η συνυπογραφή του/της Αντιδημάρχου Παιδείας θα εμφανισθεί όταν η σχετική εισήγηση θα έρθει- ετεροχρονισμένα- στο Δημοτικό Συμβούλιο.

*Δεν αποτελεί εξαίρεση στα παραπάνω η διαβούλευση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε μεν με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιω. Αμπαρτζίδη και σε σωστές βάσεις τον περασμένο Μάρτιο, αλλά με καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου μετά από τη σχετική εξαγγελία του τον Ιανουάριο του 2024.

Τέλος, σε διαβούλευση με τις παρατάξεις τέθηκαν πρόσφατα οι Κανονισμοί για τα ΚΑΠΗ και το Δημοτικό Πολυϊατρείο (σ.σ. και συζητείται σήμερα 24/4 στη Δημοτική Επιτροπή), τους οποίους εκπόνησε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας. Τουλάχιστον ο Ν. Κοκκαλάς δεν είχε δεσμευθεί με ακυρωμένα χρονοδιαγράμματα.