Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εκπονήσει μελέτη για τον έλεγχο του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου στο Κρυονέρι, καθώς και της δυνατότητας ενδεχόμενης επανάχρησής του, σκόνταψε χτες βράδυ- Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου- στην κατά πλειοψηφία ετυμηγορία του Δημοτικού Συμβουλίου, που με 20 έναντι 17 ψήφων αποφάσισε: Αντί για τη μελέτη- και οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση και πρόταση- μαζική και αγωνιστική διεκδίκηση για την ανέγερση νέου και σύγχρονου σχολείου στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως το θέμα έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις υπογραφές τους 48 ενδιαφερόμενοι πολίτες, γονείς στην πλειονότητά τους από το Κρυονέρι. Κάποιοι μάλιστα είχαν προσέλθει στο χτεσινό Δ.Σ. με τα παιδιά τους.
Η παραπάνω εξέλιξη- που χαρακτηρίζεται ως ήττα για τη Διοίκηση του Δήμου- μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν: Ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου, η Ένωση Γονέων του Δήμου, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου, όλο το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο της πιεστικής διεκδίκησης από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων ενός έργου, που όλοι συνομολογούν πως είναι ώριμο για εκτέλεση. Στους παραπάνω προστέθηκαν χτες βράδυ και δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης, που διαφοροποιήθηκαν από τη θέση της παράταξής τους και συντάχθηκαν με τους φορείς που διεκδικούσαν το νέο σχολείο.
Όξυνση στη συζήτηση…
… Και όχι με ευθύνη όσων τοποθετήθηκαν για το θέμα. Και μίλησαν αρκετοί: Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων ο νυν και η πρώην Πρόεδρος Π. Βαλλιάνος και η Αντ. Χατζηαθανασίου αντιστοίχως,
εκ μέρους των εκπαιδευτικών η Α. Κωσταρέλλου και Ε. Μπασέα Διευθύντριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου αντιστοίχως,
η Πρόεδρος της ‘Ενωσης Γονέων Β. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Δ. Χριστόπουλος, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις.
Όσοι από τους τελευταίους τάσσονταν υπέρ της διεκδίκησης του νέου σχολείου από τον ΟΣΚ, χειροκροτούνταν και επευφημούνταν. Και όσοι υπεραμύνονταν της θέσης της Δημοτικής Αρχής, είτε διακόπτονταν από αγανακτισμένους πολίτες είτε αποδοκιμάζονταν έντονα, με αποτέλεσμα η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να μοιάζει με αρένα. Κυρίαρχα στις διαμαρτυρίες των γονιών δυο σημεία: Η έλλειψη ενημέρωσής τους για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και ο κίνδυνος να παραγκωνίσει ο ΟΣΚ το έργο μαθαίνοντας τις προθέσεις αυτές.
Διεκδίκηση, με εναλλακτική λύση
Αυτή ήταν με λίγα λόγια η θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως εκφράστηκε τόσο από το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, όσο και από τον Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή: Με ένα παλιό σχολείο επί χρόνια εγκαταλελειμμένο και βανδαλισμένο και με τη χρηματοδότηση του ΟΣΚ για την ανέγερση νέου κτηρίου όχι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένη, και μάλιστα με το κεντρικό πολιτικό τοπίο να επανακαθορίζεται, η Διοίκηση αναζητεί εναλλακτική λύση, αλλά δεν εγκαταλείπει τη διεκδίκηση του νέου σχολείου: “Επιτρέψτε στη Δημοτική Αρχή να έχει μια άλλη πινελιά στην πολιτική της και να αναζητά εγκαίρως λύσεις”, τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν άλλοι 16 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Όλοι μαζί για νέο σχολείο και μόνο
Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν, όσοι αντιτάχθηκαν σε οτιδήποτε άλλο πλην της διεκδίκησης: Περιμέναμε τόσα χρόνια, το έργο είναι από τα τρία πρώτα στις προτεραιότητες του ΟΣΚ, η χρηματοδότηση είναι σχεδόν εξασφαλισμένη, ο ίδιος ο ΟΣΚ προειδοποιεί πως αν ο Δήμος σκέφτεται άλλες εναλλακτικές- όπως την επανάχρηση του παλιού κτηρίου- τότε οι προτεραιότητες του Οργανισμού ενδέχεται να αλλάξουν. Συνεπώς ο ασφαλέστερος δρόμος για την ανέγερση του νέου σχολείου είναι η αταλάντευτη προσήλωση στον αρχικό στόχο: Διεκδίκηση, διεκδίκηση, διεκδίκηση. Αυτό, βέβαια, προϋπέθετε ότι η Δημοτική Αρχή θα ανακαλούσε την απόφασή της για την εκπόνηση μελέτης ελέγχου του παλιού κτηρίου.
Επιπλέον παράμετροι του θέματος αναδείχθηκαν, εξάλλου, και από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας: Χρηματοδότηση απαιτεί η ανέγερση του νέου σχολείου, χρηματοδότηση, ίσως και μεγαλύτερη, απαιτούν η ανακατασκευή και επανάχρησή του, είπε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Για πολιτική ευθύνη και ανεξήγητη σπουδή της Διοίκησης, που βιάστηκε να αποφασίσει για μια μελέτη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, μίλησε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας. Ενώ η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αφού τόνισε το εκρηκτικό κτηριακό πρόβλημα των σχολείων της πόλης, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: Ποιος θέλει να συνεχίσουν να μπαίνουν παράγκες και containers στα προαύλια των σχολείων μας;
Στα παραπάνω συμφώνησαν άλλοι 17 δημοτικοί σύμβουλοι.- ανάμεσά τους ο Θ. Στάικος και Β. Ζώτου της πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας (σ.σ. είχε δικαίωμα ψήφου, μια που επρόκειτο και για τοπικό θέμα) και τρεις (Β. Δαρδαμάνης, Δ. Ράικος και Θ. Κρητικός, όλοι από την πλειοψηφία) ψήφισαν “παρών.
Συνολικό αποτέλεσμα, 17 σύμβουλοι υπέρ της πρότασης Δημάρχου να μην ανακληθεί η μελέτη, έναντι 20 που απέρριψαν την πρόταση αυτή, ζητώντας νέο σχολείο και μόνο. Εντύπωση εδώ προκάλεσε η αμηχανία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτου, που επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει στο Σώμα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί αν ο σύμβουλος που δηλώνει “παρών” ψηφίζει θετικά ή αρνητικά. Και θύμισε σε πολλούς από τους παρευρισκόμενους τις αντίστοιχες διαφωνίες επί Διοίκησης Καλαφατέλη, όταν οι ψήφοι ερμηνεύονταν από τον τότε Πρόεδρο “κατά το δοκούν”.
Απομένει τώρα να απαντηθεί το ερώτημα που αφορά στη μελέτη, η οποία ήδη εκπονείται και- σύμφωνα με το Δήμαρχο- κοντεύει να ολοκληρωθεί: Το κόστος της είχε προϋπολογισθεί στα 20.000 ευρώ, ενώ τελικώς ο μειοδότης την ανέλαβε με 18.000. Θα καταβληθούν αυτά τα χρήματα; Και αν ναι, σε ποιο ποσοστό; Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα- ενώ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίζεται σήμερα, μια που χτες διεκόπη τα μεσάνυχτα λόγω του προχωρημένου της ώρας, και με 12 ακόμη θέματα προς συζήτηση.