Το έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης να μεταφερθούν τα αποθεματικά (και) των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρακολουθούν ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Μαγγίνα. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ζαμάνη στην Οδό Διονύσου λίγο πριν αναχωρήσει από το Δήμο “αν πιστέψουμε τις φήμες που ακούγονται από χθες, τα αποθεματικά των ΟΤΑ θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων. Το ερώτημα είναι αν εμείς θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα χρήματά μας, οποτεδήποτε παραστεί ανάγκη, ή αν θα παραμείνουν δεσμευμένα στην Τράπεζα μέχρι νεοτέρας”. Στο ερώτημα αυτό- μεταξύ άλλων- θα κληθεί να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, που θα παραστεί στο Συνέδριο μετά από σχετική επιστολή- πρόσκληση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
Ν. Πέππας: “Μας πήραν και το γάιδαρο”…
Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του στο facebook, τοποθετείται για την κίνηση της κυβέρνησης ο επί τριάμιση χρόνια Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Διονύσου Ν. Πέππας, καταγγέλλοντας πως θίγει τη δημοκρατική λειτουργία και τη διοικητική αυτοτέλεια των δήμων:
Έχοντας υπηρετήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και από θέση υπεύθυνου για την οικονομική διαχείριση των συγκεκριμένων φορέων έχω την άποψη ότι η χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης που υποχρεώνει δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Tράπεζα της Ελλάδος, θίγει την δημοκρατική τους λειτουργία και την διοικητική τους αυτοτέλεια.
Υπενθυμίζω ότι τα λεφτά που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των τελών από τους δημότες είναι ανταποδοτικού και μόνον χαρακτήρα και επιστρέφουν στους δημότες, δεν μπορούν να αποταμιευτούν. Επίσης τα χρηματικά υπόλοιπα στους Δήμους έχουν δεσμευθεί σε κωδικούς των προϋπολογισμών τους για προγραμματισμένες δαπάνες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απολύτως ισοσκελισμένοι όπως αυτό έχει νομοθετηθεί με συγκεκριμένες διατάξεις. Και εν τέλει στους ΟΤΑ που είναι γνωστό ότι τους χρωστούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, το να τους παίρνεις και τα όποια χρήματα διαθέτουν προκειμένου να καλύψουν ζωτικές λειτουργικές τους ανάγκες είναι τουλάχιστον οξύμωρο. Όπως λέει και η παροιμία, εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το γάιδαρο!