Ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες απομάκρυνσης των επικίνδυνων και ακατάλληλων οργάνων από τις 32 παιδικές χαρές του Δήμου, αρχής γενομένης από τη Σταμάτα, σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησής τους, μετά και από σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Δήμου (σ.σ. δημοσιεύεται παρακάτω), τρεις ημέρες μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Τρίτη 5 Μαΐου, υπό την Προεδρία του Αντιδημάρχου Χωροταξίας- Πολεοδομίας και Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδια, οπότε μαζί με την αποχέτευση συζητήθηκε και το θέμα των παιδικών χαρών.
Οι οποίες παραμένουν κλειστές- θεωρητικά τουλάχιστον- μέχρι την πιστοποίησή τους, αλλά σε πολλές από αυτές οι… δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά, με τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών να αγνοούν τις προειδοποιητικές πινακίδες του Δήμου που απαγορεύουν την πρόσβαση. Έτσι γεννάται το θέμα της ευθύνης σε περίπτωση- ο μη γένοιτο- ατυχήματος, θέμα που απασχολεί όλους τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίοι παρευρέθησαν στην ανοιχτή συνεδρίαση: Συνυπεύθυνοι θεωρούνται με τη σειρά ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος. Εντούτοις στην ευθύνη αυτή της Διοίκησης πρέπει να προστεθεί και η κοινωνική ευθύνη των γονέων, τόνισε ο κ. Λυρούδιας, που επιπλέον χαρακτήρισε την όλη διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών “σύμπτωμα της ελληνικής γραφειοκρατίας και τυπολατρείας”.
“Να βρίσκεται ο Δήμος σε συνεχή επαγρύπνηση, ώστε να αποτρέπει την πρόσβαση γονιών και παιδιών, επιδεικνύοντας την αντίστοιχη πολιτική βούληση” τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Ανατροπής για το Διόνυσο Σπ. Σπηλιώτης, ενώ η συνάδελφός του από τη Διοίκηση Π. Ταουξή επανέφερε την πρόταση για την τοποθέτηση σταθερών πινακίδων, που να αναγράφουν πως οι παιδικές χαρές δεν είναι ακόμη πιστοποιημένες και πως η είσοδος σ’ αυτές γίνεται με ευθύνη των χρηστών.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη Διοίκηση να τις καταγράφει και να απευθύνεται σε φορέα πιστοποίησης, διαδικασία που όμως δεν ολοκληρώθηκε και που περιλαμβάνει μια σειρά από 18 χρονοβόρα βήματα, όπως τα ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα επτά. Ανάμεσά τους η δημοπρασία του έργου ανακατασκευής των παιδικών χαρών, που θα στοιχίσει 600.000 ευρώ περίπου, και αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο μια που “απαιτείται η έκδοση αποφάσεων από υπηρεσίες ανεξάρτητες του Δήμου, για τις οποίες δεν μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος”, όπως καταλήγει στην εισήγησή του ο κ. Λυρούδιας.
Αφαίρεση επικίνδυνων οργάνων από τις παιδικές χαρές
Συνεργεία του Δήμου Διονύσου πραγματοποιούν εργασίες αφαίρεσης οργάνων από παιδικές χαρές, που χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνα. Τα όργανα αυτά είναι ιδιαίτερα παλαιάς κατηγορίας (κατηγορία 1) και δεν μπορούν να προσαρμοστούν με καμία διορθωτική επέμβαση στις απαιτήσεις που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176.
Η αρχή έγινε από δύο παιδικές χαρές στη δημοτική ενότητα Σταμάτας, επί των οδών Ανθέων και 25ης Μαρτίου. Η διαδικασία αφαίρεσης των επικίνδυνων οργάνων θα συνεχιστεί από τα συνεργεία του Δήμου Διονύσου.
Υπενθυμίζεται ότι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών (που επεβλήθη με το ΦΕΚ 2029 Τεύχος Β’ 25/7/2014) ο Δήμος έχει υποχρεωθεί να αναστείλει την λειτουργία τους και έχει αναρτήσει πινακίδες που ενημερώνουν σχετικά το κοινό.
Η εκτέλεση της μελέτης επισκευής επτά (7) παιδικών χαρών στα όρια του Δήμου Διονύσου είναι έτοιμη προς δημοπράτηση, ούτως ώστε να αποδοθούν πιστοποιημένες προς χρήση στους δημότες Διονύσου.
Πρόκειται για τις παιδικές χαρές επί των οδών Μακρυγιάννη και Καραολή & Δημητρίου (Άγ. Στέφανος), Μεγ. Αλεξάνδρου και Κανάρη (Άνοιξη), Αργυρουπόλεως και Αργοναυτών (Δροσιά), 25ης Μαρτίου και Ευξείνου Πόντου (Σταμάτα), Μαινάδων και Κίου (Διόνυσος), Πλατείας Μικράς Ασίας (Κρυονέρι), Καραϊσκάκη και Μαραθωνομάχων (Ροδόπολη).