logo


Τέσσερα θέματα κατέθεσε προ Ημερήσίας Διατάξεως η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημορτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Μαΐου- για σχολικές καθαρίστριες, την εξέλιξη με την έρευνα στις δυο σχολικές επιτροπές, τα δυο προσεχή δικαστήρια με συμβασιούχους του Δήμου και τα καλοκαιρινά camps:

1. Καθαρίστριες σχολείων

Τον Ιούλιο του 2015 λήγει με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν 8,5 χιλιάδες περίπου καθαρίστριες στα σχολεία της χώρας με βάση το νόμο 4186/2013, άρθρο 50, παράγραφος 1. Όπως ορίζει η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου “για το διδακτικό έτος 2016-2016 οι συμβάσεις θα καθορίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία”. Είναι εκείνο το αναγκαίο προσωπικό στα σχολεία, που για χρόνια τώρα τελεί υπό προθεσμία, με άθλιο εργασιακό καθεστώς, που πληρώνεται πάντα έναντι και με καθυστέρηση μηνών και σηκώνει κατά κύριο λόγο στους ώμους του τον κρίσιμο τομέα της υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, αφού το όποιο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πάντα ήταν λειψό και σήμερα στο μεγάλο μέρος του έχει και αυτό συνταξιοδοτηθεί. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα και αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με δεδομένο και τα ασφυκτικά πλαίσια μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένας δρόμος είναι ορατός. Οι χιλιάδες καθαρίστριες, θα οδηγηθούν σε απόλυση, αφού είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Διονύσου απαιτεί η Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Να ανανεωθούν σήμερα όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων διασφαλίζοντας η κυβέρνηση την χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με την μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία.

Το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε ομόφωνα από την συνεδρίαση της ΚΕΠΑ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε κανείς θέση για αυτό το ψήφισμα και το μόνο που είπε ο Δήμαρχος ήταν ότι θα το δούμε σε επόμενη συνεδρίαση.

2. Σχολικές Επιτροπές- Διαχειριστικός Έλεγχος-  Νομικά Πρόσωπα
Α. Το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε τις αποφάσεις και των δύο σχολικών επιτροπών για διαχειριστικό έλεγχο σύμφωνα με τη νομοθεσία. Έστειλε ο Δήμος τους φακέλους στους ελεγκτές δημόσιας Διοίκησης και στην περιφέρεια; Αν ναι, πότε τους έστειλε; Αν όχι, γιατί; Τι μέτρα πήρε για την γρήγορη εξέλιξη του ελέγχου;

Β. Τι γίνεται με τις έρευνες για τους εμπρησμούς των σχολικών επιτροπών; Ποια είναι η εξέλιξη; Γιατί δεν μπήκε εισαγγελέας; Ποιοι και τι θέλουν να κρύψουν με αυτή την κωλυσιεργία;

Γ. Γιατί μέχρι σήμερα δεν προχωράει η διαδικασία ελέγχου στο ΘΕΣΠΙ-ΕΞΕΛΙΞΗ- ΕΣΤΙΑ; Θεωρείτε ότι είναι περιττό; Όλα έχουν λειτουργήσει κανονικά; Ή είστε μέρος του προβλήματος, άρα δεν το αγγίζουμε το θέμα;
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι έστειλε τα στοιχεία για έλεγχο χωρίς να πει πότε. Για την έρευνα για τους εμπρησμούς των σχολικών επιτροπών απάντησε ότι ακόμη είναι στην Ασφάλεια και ερευνάται, και θεωρεί ότι ο Δήμος δεν έχει να κάνει κάτι παραπάνω, άρα περιμένουμε…

Για δε  το ΘΕΣΠΙ, την ΕΞΕΛΙΞΗ και την ΕΣΤΙΑ μάλλον δεν προβλέπεται να το αγγίξει κανείς!

3. Δικαστήρια εργαζομένων του Δήμου

Α. Στις 9 Ιουνίου γίνεται το δικαστήριο 21 εργαζομένων συμβασιούχων του Δήμου μας που στελεχώνουν βασικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα, πράσινο κ.ά.

Τι θα κάνει ο Δήμος στο δικαστήριο; Άποψή μας είναι να παρασταθεί ο Δήμαρχος με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ότι είναι απαραίτητοι και η απουσία τους θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου όταν μάλιστα η θέση του υπουργείου είναι η μείωση των προσλήψεων στους Δήμους.

Β. Μεθαύριο γίνεται το δικαστήριο 4 εργαζομένων από το Κρυονέρι. Από πληροφορίες που έχουμε ο Δήμος θα παραστεί και θα καταθέσει ότι δεν υπάρχουν οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών. Αποτέλεσμα μπορεί να είναι να βρεθούν εκτός εργασίας εργαζόμενοι που δούλευαν στο Δήμο πριν τον Καλλικράτη.

Αλήθεια πώς εργάζονταν και πληρώνονταν χωρίς συμβάσεις; Πραγματικά δεν υπάρχουν ή κάποιοι φρόντισαν να τις εξαφανίσουν για άλλους λόγους; Πώς κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα χωρίς συμβάσεις εργασίας; Θεωρούμε ότι αύριο ο Δήμος πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα αυτών των εργαζομένων να συνεχίσουν να εργάζονται όπως έγινε και με τους υπόλοιπους.

4. Καλοκαιρινά ΚΑΜΠ στα ασχολεία

Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν και είναι ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη και επιθυμούν να συμμετέχουν, ιδιαίτερα για τα νέα αγόρια και κορίτσια.

Επίσης θέση μας ήταν και είναι ότι ο Καλλικράτης θέλει και μετατρέπει το Δήμο σε επιχείρηση, κάτι που το έχουν αποδεχτεί όλες οι άλλες παρατάξεις εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Δηλαδή όποια δραστηριότητα πραγματοποιήσει να είναι σε ανταποδοτική βάση που σημαίνει ότι ο χρήστης των υπηρεσιών θα πληρώνει αντίτιμο γι’ αυτές τις δραστηριότητες, αλλιώς δεν θα έχει καμιά πρόσβαση.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα των καλοκαιρινών ΚΑΜΠ επιβεβαιώνει με τον πιο καθαρό τρόπο τα παραπάνω.

Πολλές παρεμβάσεις κάναμε τα προηγούμενα χρόνια για την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε ιδιώτες οι οποίοι οργάνωναν τα καλοκαιρινά ΚΑΜΠ έναντι αδράς αμοιβής.

Φέτος τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Δήμος που αποφάσισε με το ΘΕΣΠΙ να οργανώσει καλοκαιρινά ΚΑΜΠ με ιδιωτική εταιρεία και έναντι αμοιβής για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σ’ αυτά.  Έτσι είναι ο Δήμος επιχείρηση και ατζέντης των ιδιωτών.

Καταγγέλλουμε τη θέση αυτή της πλειοψηφίας που δεν τόλμησε ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο να φέρει το θέμα. Εκβιάζει μάλιστα για χαμηλότερη αμοιβή με την κάρτα του Δημότη. Γιατί μήπως δεν υπάρχει ζήτηση για κάρτα;

Καταγγέλλουμε την τακτική της διοίκησης και καλούμε τους γονείς και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δωρεάν αθλητισμό και πολιτισμό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Καλοκαιρινά ΚΑΜΠ για τα παιδιά των εργαζομένων δωρεάν. Κανένα παιδί έξω από τα ΚΑΜΠ.